CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Проклятието „Репин“?

02/21/19 / МИСТИКА
Тъмната енергия на картините на Иля Репин

paranormalnews.ru

Картините на великия руски художник Иля Ефимович Репин (24 юли 1844 г. – 29 септември 1930 г.) се смятат за магически и загадъчни. Някои вярват, че художникът е бил екстрасенс и е натоварвал творбите си с безпрецедентна сила.
Неговата легендарна картина „Иван Грозни и неговият син Иван“ има лоша слава. Собственикът й – филантропът Третяков, припомня как е преминало нейното представяне: „Хората плачеха, падаха в несвяст, търкаляха се по земята“. Най-накрая, в един ужасен ден, младият иконописец Абрам Балашов се втурва към картината с нож и разрязва платното.
Вандалът бил вързан и отведен в психиатрична болница, но това не спасило пазача на галерията. Виждайки какво се е случило, той изпаднал в лудост, избягал от галерията и се хвърлил под влака.


Платното било възстановено, но странните съвпадения продължили. След изрисуването на картината нещастията спохождат и самия художник: дясната му ръка изсъхва, а моделите, които са позирали за картината, са настигнати от ужасна съдба. Художникът Мясоедов, който е позирал за образа на царя, скоро в пристъп на гняв едва не убил малкия си син, който се казвал също Иван. Трагедията се отразила и на модела, който художникът е нарисувал като убития принц. Писателят Всеволод Гаршин, автор на много прекрасни приказки, включително и „Жаби – пътешественици“, изпаднал в тежка депресия и по време на една от атаките скочил от четвъртия етаж по стълбите. Пребил се е и пет дни по-късно предал богу дух в ужасна агония в болница на Червения кръст.
Когато се спрял на него, Репин отбелязал: „В лицето на Гаршин аз видях обреченост: той имаше лицето на човек, който е обречен да умре“.
С течение на времето лошите свойства на картината изчезват. Но мистичните свойства се появявали и в други произведения на Репин - например случилото се с един от най-известните му портрети, „Портрет на Мусоргски“, който той нарисувал малко преди смъртта на композитора.

Ето какво пише писателят Корней Чуковски:
„В портретите му се таеше зловеща сила: като че ли почти всеки, когото рисува, умира в следващите дни. Нарисува Мусоргски - Мусоргски веднага умря. Нарисува Писемски – Писемски умря. И точно когато поиска да нарисува портрет на Тютчев за Третяков, Тютчев се разболя през същия месец и скоро умря… Нарисува Столипин в Министерството на вътрешните работи и… веднага щом Репин завърши портрета, Столипин отиде в Киев, където на мига беше застрелян.
„Бурлаци край Волга“ е световноизвестна картина на Репин, която Достоевски нарича „триумф на истината в изкуството“. Според слуховете, яките мъже, които позирали на Репин за платното, също преждевременно напуснали този свят.

Монументалното платно „Тържественото заседание на Държавния съвет“ е поръчано на Репин от правителството. И очевидно – безразсъдно.
Не става въпрос за качеството на картината: Репин се е справил прекрасно със задачата. Художникът успява да постави шейсет фигури на огромно платно, без да засегне ничие достойнство, като не дава предпочитание на никого, дори на председателстващия император Николай II.
Но съдбата, съпътстваща картините на художника, не отстъпва. Картината е завършена до края на 1903 г. И през 1905 г. избухва първата руска революция, по време на която главите на някои от изобразените на платното служители падат. Някои загубват длъжности и титли, други загубват живота си: министър В. К. Плеве и великият херцог Сергей Александрович, бивш генерал-губернатор на Москва, са убити от терористи.

За щастие, не всички загиват. Оцеляват онези, които не са били нарисувани от Репин. Известно е, че неговите ученици са помогнали при създаването на платното: фигурите от дясната страна, според скиците на Репин, са рисувани от Борис Кустодиев, а вляво – от Иван Куликов. Длъжностните лица, живописани от учениците му, се спасяват от ужасната съдба на останалите.

Превод: М. Веселинова

Б. Пр. Не се стресирайте. Зловещо е, но не чак дотам.Все пак паранормално е, не е нормално. Талантливият художник Иля Репин е нарисувал стотици картини, изложени в много музеи по света. Тези факти се отнасят само за няколко от тях, наистина емблематични, но и затова точно те са коментирани в стил „черен пиар”. В която и част на столетието да е, може би върши работа.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.