CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ПРОЛЕТЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2022

03/30/22 / ИЗКУСТВО
Пълноводна музика и два немузикални антракта

Георги ВЕНИН
организатор на Пролетния салон на изкуствата

Тази година Пролетният салон на изкуствата идва като вдишване – след културната задуха на противоепидемичните запори. С идеята да си възвърнем усещането за празничност. И то – без крайни ограничения и с вход свободен.
На 2 април, събота,в Концертното студио на Радио Варна от 11:00 ч. ще прозвучи увертюрата на Салона – с концерт на дуо в състав: пианистката Маргарита Илиева и флейтистът Мартин Павлов. Маргарита Илиева е може би най-силното пианистично дарование сред по-младото поколение музиканти, носител на Кристална лира за млад изпълнител през 2026 г, концертирала в много страни на света, а днес – ангажирана със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. Мартин Павлов е асистент на познатия варненски виртуоз Росен Идеалов – доцент в Музикалната академия. Концертните му изяви, освен на Балканите и в Европа, стигат до Южна Африка. В съботната програма на 2 априлще чуем творби на М. К. Райнеке, Ф. Шуберт, Р. Шуман.


На 6 април, вторник, Градската художествена галерия ще предостави сцената натретия си етаж за изява на камерния оркестър „Анима“ с диригент Георги Зайранов. Музикалната вечер започва в 18:00 ч.
На 9 април, събота,пак в Градската художествена галерия, но от 18:30 ч.,е дълго готвеният (и веднъж отлаган заради Ковид-мерките) Великденски оперен концерт „Музиката на Европа“ на звездите от Държавната варненска опера Даниела Димова – сопрано, Валерий Георгиев – тенор, Пламен Димитров – баритон. На рояла е (познахте) Жанета Бенун-Николаева.
Музиката преобладава в този Салон, но е жанрово разнолика. На 12 април, вторник, в Артсалона на Радио Варна от 18:00 ч. ще се пренесем в Ренесансова Европа с концерта на трио „Барок и дух“, в който търсят съзвучие Радослав Николов – блокфлейти, Вяра Грънчарова – виола да гамба, и Борис Павлов – китара. Богатата програма сбира в себе си произведения на Хендел, Скарлати, Телеман, Дауланд, Пърсел, както и френска и испанска музика от анонимни автори, творили през онази епоха.
Музиката продължава да царува в Салона, но отново – в различно жанрово русло. На 14 април, четвъртък, Концертното студио на Радио Варна ще приюти от 18:00 ч. акустичният концерт на група „Krekhaus“. Нейните членове търсят своята уникалност, като съчетават (нееклектично) много стилове – от алтернативен рок, през блус и фънк, до психеделичен рок, като експериментират ис джаз заемки.
В навечерието на традиционния празник Цветница е и традиционният концерт на Женския народен хор „Цветница“ към Народното читалище „Асен Златаров“ с художествен ръководител Атанас Илиев – носител на Награда „Варна“. Датата е 16 април, събота, мястото – Градската художествена галерия, а началният час – 11:00.
За малко излизаме от музикалните петолиния, понеже на 20 април, сряда, в Артсалона на Радио Варна от 17:30 ч. ще бъде открито „Другото Аз“ – всъщностмножествено алтер его на осмина варненски фоторепортери: Красимир Делчев, Любомир Бенковски-Бенджи,Красимир Тодоров, Румен Сарандев, Пламен Гутинов,Христо Русев,Петко Момчилов и Красимир Стефанов. Всеки от тях е подбрал по пет свои нерепортажни снимки, които досега не са били показвани.
Оставаме на немузикална вълна и на 23 април, събота. Тогава в Артсалона на Радио Варна от 14:30 ч. ще бъде представен и честван 75-ият брой на националния (да не кажем, многонационален – поне като разпространение) варненски вестник „Литература и Общество“. Неговият главен редактор Станислав Пенев миналата година бе удостоен с Голямата награда „Варна“. Той е поканил за литературоведски отзив председателя на Съюза на независимите писатели Марин Кадиев.
„Кодата“ на Пролетния салон нивръща, естествено, към най-универсалното изкуство – музиката. На 26 април, вторник, от 18:00 ч. Градската художествена галерия ще бъде прекрасно озвучена спредставяне на дебютния албум „Acoustic me“ на варненската джаз-поп певица Даниела Белчева, акомпанирана от Милен Кукошаров – пиано, Димитър Семов – ударни, Михаил Иванов – контрабас. Както вокалистката, която е автор на музиката и текстовете в албума, изповядва, песните ѝ са вдъхновени от усещането за неспираща промяна вътре в цялото, от идеята за единството на противоположностите, защото има светлина в тъмното и наша задача е да я открием. Албумът бе издаден през 2020-а и през 2021 г. спечели наградата AWARTS на журналистическата общност във Варна, която се дава за постижения в различни сфери на културата. Авторката ни обещава изненади: нови свои творения, изпълнени за първи път пред публика.
Добре дошли не всички прояви! И да повторим: вход – свободен.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.