CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ПРОЛЕТЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2023

03/16/23 / КУЛТУРА
Имате избор

culturespace.bgТази година Пролетният салон на изкуствата е „разкъсван““ не само от традиционните великденски празници, но и от парламентарни избори. Но поклонниците на свободния досег до изкуството няма да бъдат „разкъсвани“ – защото ще имат избор. Десетте разредени от горните „антракти“ събития от програмата на Салона са опит да се заситят разноликите вкусове на варненската публика: мъжка и женска проза (ако това е правомерно отграничаване) плюс поезия с акомпанимент; джаз, рок, електронна музика и симфонична класика – за всекиго по нещо.
На 21 март, вторник, в галерия „Графит“ от 10:30 ч. варненското библиотечно дело в лицето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще почете своята 140-годишнин с национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“.
25 март, събота, е ден на добрата българска проза. В Концертното студио на Радио Варна първо ще представи новия си роман „Absolvo te“ нашумелият белетрист Георги Бърдаров. Дар-словото му е извън всякакво съмнение: той е трикратен Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия, или Колко е хубав животът” е най-четеният български разказ в Интернет. Преь 2015 г. печели телевизионното предаване „ръкописът” на БНТ, което позволява да бъде издаден романът му „Аз още броя дните”. През 2021 г. в Брюксел Бърдаров получава наградата за литература на ЕС заедно с още 13 лауреати от други държави. И наградата му е тъкмо за романа „Absolvo te”.р Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. икратен победител е в състезан На същото място и на са същата дата, но от 17:30 ч., по повод Благовещение, е литературната среща „По пътеката към доброто“, посветена на майчинството и писателския труд с три отдадени на прозата жени, които не се нуждаят от представяне: Здравка Евтимова, Теодора Димова и проф. Амелия Личева.
Слетява ни антрактът „Избори“…
А после, на 4 април, вторник, в Градската художествена галерия от 18:00 ч. ни очаква джаз концерт на трио в състав: Михаил Иванов – контрабас, Росен Захариев – тромпет, и Христо Йоцов – барабани. Триото вече пожъна успех през юли в София на фестивала Sofia Jazz Days. Концертът е част от проекта на Михаил Иванов „Noise Linguistix“. Типично за джаз жанра, ще чуем наситени, ритмични импровизации, очаквани и неочаквани мелодии и „разговори“ между различните инструменти.
На 7 април, петък, в Концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч.: ще видим и чуем една от най-интересните български рок групи – „Innerglow“, но този път техните композиции ще бъдат поднесени акустично.
На 9 април, неделя, пак в Концертното студио на Радио Варна и пак от 18:00 ч. е музикалният „пърформанс“ Адажио“ на Мирослав Гочев. „Пърформанс“ – понеже звуковите и светлинни вълни ще ни заливат от четирите страни на залата, че дори и от тавана: Гочев ще ни потопи в долби-съраунд магията, като ще импровизира електронно върху някои класически пиеси.
На 11 април, вторник, на същото място и в същия час е музикално-поетичният спектакъл „Бряг за завръщане“ с участието на Асен Масларски, Камелия Кондова и Елица Виденова – „нечувани“ (не само защото ще прозвучат за първи път) музикално-поетични присъствия. Двете поетеси в това трио се познават добре и се допълват изящно, а бардът сред тях ще е опората на моста помежду им. С музика – пак вдъхновена от поезия – поезията на Валери Станков.
На 19 април, сряда, в Градската художествена галерия от 18:00 ч. ще звучи само Сергей Рахманинов. Посвещението има двоен повод: 150 години от рождението на композитора и 80 години от кончината му. Вечерта е идея на Стефан Бояджиев (пиано), който ще разчита и на Радинела Василева (сопран), Кремена Христова (виолончело) и четиригласен вокален ансамбъл.
На следващия ден Градската художествена галерия ще приюти от 18:00 ч. изложбата на ученици от художествените паралелки в НУИ „Добри Христов“. Миналата година те рисуваха в офорти своето вдъхновение от експозицията с графики на Рембранд. Сега очакваме тематични изненади, подбудени от картините на Гоя.
За финал на Пролетния салон, от 11:30 ч. на 22 април, събота, Градската художествена галерия ще кънти от съзвучната „заедност“ на камерния оркестър „Анима“ и Хора „Арс музика“.
Имате избор!
И не забравяйте – достъпът до всички прояви е безплатен.

Георги Георгиев
организатор на Салоните на изкуствата,
началник-отдел „Градски празници и чествания“
в дирекция „Култура и духовно развитие“
Община Варна

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.