CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ПРОЛЕТЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2024

03/10/24 / ВАРНА
Ранен цъфтеж, или Генерална репетиция за сезона на фестивалите

Пролетният салон на изкуствата е минифестивал, който сякаш бие първият гонг на наниз от по-мащабни фестивални събития във Варна.

Тазгодишният Салон започва по-рано от друг път.
Още на 11 март в Артсалона на Радио Варна ще се реди изложба отдърворезби на ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ – Варна, по случай стогодишнината на училището. Паната са своеобразни илюстрации познаменитите разкази на сладкодумния патрон на школото. Официалното откриване на експозицията е от 17:00 ч. на 12 март. Може да я посетите до 18 март.

На 20 март, от 18:00 ч. в Градската художествена галерия отново ще се потопим в творчеството на големия писател с моноспектакъла на актьора Илиян Марков „Дърво без корен“ –по три разказа на Николай Хайтов (по повод 105-годишнината от рождението му).

На 25 март в Обсерваторията на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще бъде подредена изложба фотографии на Мариела Русева, а от 18:00 ч. Сдружението на писателите – Варна, представя новата книга на д-р Веска Дучева „Продавачът на илюзии. Криминални хроники“. Събитието ще е озвучено отпремиерата на музикалния албум „Свещ“ на Красимир Йорданов. Песните ще бъдат изсвирени и изпети от автора и от неговия наследник Павел Йорданов.

28 март, е рок денят в Салона на изкуствата. Тогава в Концертното студио на Радио Варна от 18:30 ч.ще ни разтърси акустичен рок концерт на екс-вокалиста на Д2 Дидо с групата му„DeStoned“.

След кратка пауза, на 5 април, Градската художествена галерия от 18:00 ч. продължава музикалната фиеста, но със смяна на жанра:чака ни концерт на „Стайков акустик квартет“ с авторски композиции в стил „worldmusic“.Музиката на квартета е повлияна от творчеството на имена като Аноар Брахем и Дафер Юсеф. В нея има елементи от арабския и балканския фолклор, като същевременно е оставено много място за импровизации. Композициите са подчертано мелодични, с интересни ритмични и хармонични похвати. Квартетът е в състав:Светлин Стайков – уд; София Главопулу (Гърция) – вокал, уд; Александър Леков – бас; Емил Пехливанов – перкусии.

На същото място от 17:00 ч. на 10 април ще бъде открита изложба офорти на ученици от художествените паралелки на НУИ „Добри Христов“ (съвместна проява с ГХГ) на тема „Майстора през нашите очи“. Може да се каже, че това сътрудничество е вече традиционно: проявата се случва за трета поредна година.

Отново в Градската художествена галерия, от 18:00 ч. на 12 април ни очаква камерен концерт на Красимира Желязкова – цигулка, и Стефан Бояджиев – пиано, с изключително разнообразна програма: Цезар Франк – Соната за цигулка и пиано, пиеси от Пабло Сарасате, Фриц Крайслер, Сергей Рахманинов, Панчо Владигеров.

Музиката винаги е била с най-силно присъствие в салоните на изкуствата. На 14 април в Методистката църква от 18:00 ч. е юбилейният концерт на камерния смесен хор „Морски полъх“ с диригент Илия Иванов по случай 30-годишнината на състава. Хорът ще представи италианския си репертоар– между италианска класика, италиански поп песни, и др., аранжирани с класически оркестров фон.

Музикалната кода н Салона е на 17 април в Градската художествена галерия от 18:00 ч. сдолби стереоконцерт електронна музика – премиера на новия албум на Мирослав Гочев. Освен авторски композициище чуем пиеси на Жан-Мишел Жар, Вангелис, Шилер, „Енигма“. В концерта ще участват и перкусиониста Станислав Стоянов, и кавалджията Дамян Димо.

Входът за всички прояви, както винаги, е свободен.


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.