CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Пропукване на цъфтежа в културния календар на Варна

03/18/19 / ИЗКУСТВО
Пролетен салон на изкуствата 2019:

Пролетта събужда за нов кръговрат не само природата, но и желанието за досег с красивото, с талантливото и обичаното. С музиката, със Словото, със светлините на екрана. Пролетният салон на изкуствата, под патронажа на кмета Иван Портних и на митрополит Йоан, разтваря едни от първите пъпки на това желание, като въвлича изкушените варненци в малка градина с разнообразни цветове.
Ден след Първа пролет, през съботата на 23 март, в Градската художествена галерия от 11 ч. пуква първата пъпка: с концерт, посветен на 85-годишнината от създаването на Съюза на българските композитори. И, разбира се – ще звучат творби на родни майстори в изпълнение на Линка Стоянова – сопран, и струнния квартет „Колегиум Варна“. Различното: всички произведения ще бъдат в нови „одежди“ – преаранжирани специално за случая от Георги Андреев.
На 27 март от 18 ч. в Католическата църква срещу Областната управа на Варна органов концерт ще изнесе един от най-класните не просто български, а европейски, да не кажем, световни органисти – доц. Сабин Леви. Той ще ни потопи в полифоничната „стратосфера“ на Бах, Хендел, Хайдн и Пахелбел.
На 31 март от 17 ч. в книжарница „Сиела“, подслонена във Фестивалния и конгресен център, сладкодумният Георги Тошев ще представи книгите си, посветени на Стефан Данаилов и Невена Коканова, а час по-късно в Зала 5 на комплекса ще може да се насладим и на филмите за тях – „Монолог“ и „Коя съм аз“. На следващия ден, 1 април, от 18:30 ч., пак в Зла 5, ще бъде прожектиран нашумелият филм за рано отишлия си великолепен диригент Емил Чакъров „Реквием“.
На 3 април от 18 ч. в Артсалона на Радио Варна премиера ще има прясно отпечатаната книга на Ангел Дюлгеров за прекрасния ни поет Борис Христов „Думи от дългия път“.
На 5 април се завръщаме към музиката: в Концертното студио на Радио Варна от 18:30 ч. звездите на Варненската опера Даниела Димова – сопран; Михаела Берова – мецосопран, и Валерий Георгиев – тенор, под акомпанимента на вездесъщата Жанета Бенун-Николаева, ще посветят своя камерен концерт на 120-годишнината от рождението на маестро Панчо Владигеров.
На следващия ден – 6 април, събота, в Градската художествена галерия от 18 ч. дуото (и музикантско, и семейно) Стефан Бояджиев – пиано, и Лиляна Кондова – сопран (отново таланти на Варненската опера), ще поднесе пъстър и виртуозен концерт от творби на Скарлати, Дворжак, Бетовен, Бизе, Шопен, Пучини, Лист, Гуно, Рахманинов и Дебюси.
На 8 април в Артсалона на Радо Варна от 18 ч. авангардните варненски художници, скулптори и дизайнери могат да се видят и чуят на премиерата на монографията „Нови художествени практики във Варна“ от д-р Ирена Димитрова.
На 10 април от 18 ч. в Градската художествена галерия ще звучи джаз, и не какъв да е, а афро-кубински, и не сътворен от африканци и кубинци, а от членовете на секстета „Bandiera Rosa“: Милен Кукошаров – пиано, Мартин Ташев – тромпет и вокал, Димитър Льолев – алт саксофон, Борис Таслев – бас, Христо Ганев – конги, и Емил Пехливанов – барабани.
В Методистката църква на 12 април от 18 ч. с концерта „Реминисценции“ ще почетем 60-годишнините на двама чудесни варненски музиканти – пианистът Данко Йорданов и кларнетистът Росен Идеалов, към които ще се присъедини и саксофонистът Горан Ташев. Вместо звън на коктейлни чаши ще звънят обработени, предимно от Данко Йорданов, пиеси на Телеман, Денев, Бах, Мусоргски, Концстанцалиев; обработка на Бах от Якушенко и собствени творби на Данко Йорданов.
На 16 април в Концертното студио на Радио Варна от 18 ч. ни очаква прекрасен концерт барокова и класическа музика на триото „Класика“ в състав: Румяна Петрова – флейта, Вяра Грънчарова – виола да гамба, и Борис Павлов – класическа китара. Ще се върнем в във времето със стародавни творби на Вивалди, Моцарт, Юмели и др.
Още една премиера на любопитно четиво ни чака на 19 април от 18 ч. в Артсалона на Радио Варна – „Книга за Никола Радев“ (апропо, единственият неруски писател – носител на Наградата „Шолохов“) – дело на Издателство „Славена“ – Варна.
И обичайните заподозрени от Женския народен хор „Цветница“ с художествен ръководител Атанас Илиев ще изнесат традиционния си концерт в деня на своя „патрон“ – Цветница (21 април), от 12 ч. в Градската художествена галерия.
Пролетният салон на изкуствата не е просто самотно цвете в букета от празнични концерти, организирани от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“. Той е дар на Общината към нейните граждани, защото всички изброени прояви са с вход свободен.
Георги Венин
началник-отдел ГПЧ
в дирекция КДР
и организатор на ПСИ 2019
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.