CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Провалът като начало на успех

08/20/20 / ИЗКУСТВО
Книги, които днес чете светът, но чиято поява е била пълен крах

culturespace.bg

Някои книги стават бестселъри още в мига на своята поява. Но много известни творби са се проваляли при първото си публикуване: читателите не ги приемали, а литературните критици запретвали ръкави да пишат доста нелицеприятни рецензии. Трябвало да минат години, а понякога и десетилетия, за да се оцени по достойнство гениалното произведение на велик автор, да се приеме и осмисли вложеното в него послание.

„ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА МУХИТЕ“, УИЛЯМ ГОУЛДИНГ
През първата година, след като излиза от печат (1954) алегорическият роман на Гоулдинг, той не успява да продаде дори три хиляди екземпляра. А преди публикуването си ръкописът хваща мухъл в 21 издателства и нито едно не се съгласява да я отпечата. Единствената книгоиздателска компания, която рискува да пусне „Повелителят на мухите“ на пазара, е „Faber & Faber“, и то след като авторът премахва първите страници на книгата, където идело реч за немислимите ужаси на една ядрена война. Но след няколко години романът на Уилям Гоулдинг не само става бестселър, но е въведен в програмата на някои колежи и училища, а после намира място и в списъка на най-добрите произведения на нашето време, а Гоулдинг получава за него Нобелова награда.

„БОРИС ГОДУНОВ“, АЛЕКСАНДЪР ПУШКИН
Днес е трудно да си представим дори, че излизането от печат на историческата драма от Александър Пушкин е била посрещната с подобаваща доза съмнение, и изобщо – доста хладно. Романът в стихове, написан за театралната сцена, представлявал, според мнението на някои критици, твърде несмилаемо четиво. А първата театрална постановка на „Борис Годунов“ се случва четири десетилетия след първата му публикация, и то след доста цензурни съкращения на текста. Днес „Борис Годунов“ се смята за една от най-добрите творби на Пушкин.

„ГРОЗДОВЕТЕ НА ГНЕВА“, ДЖОН СТАЙНБЕК
Романът на Джон Стайнбек, удостоен с Пулицърова премия и смятан за едно от най-високите постижения на автора, е крайно негативно възприет от американските фермери. Произведението, което описва тежкия труд на сезонните работници, предизвиква у фермерите на САЩ бурна реакция: палят книгата в знак на протест, а Стайнбек е наричан „лъжец“ и „пропагандист“. Едва ли някой от онези, за които пише Стайнбек в „Гроздовете на гнева“ е можел да чете, та да го защити, затова пък работодателите правят всичко, за да го сринат. Времето показа, че не са успели.

„МЕТАМОРФОЗАТА“, ФРАНЦ КАФКА
За първи път произведението на Кафка е отпечатано в литературно списание през 1915 г. и е посрещнато от читателите доста равнодушно. Впрочем и самият автор нарича описаната от него трагедия на самотата „изключително отвратителна история“. Отсъствието на интерес от страна на публиката към повестта, която трябвало да влезе, заедно с два разказа, в книгата „Кара“, причинява отдръпването на Кафка, който престава да публикува своите произведения. И само благодарение на приятеля му Макс Брод, който не изпълнява завещанието на Кафка да изгори всичките му ръкописи, светът смогва да се запознае с творчеството на австрийския писател и философ.

„МОБИ ДИК, ИЛИ БЕЛИЯТ КИТ“, ХЪРМАН МЕЛВИЛ
Цели 70 години трябва да минат след деня, в който е публикуван наистина гениалният роман на Хърман Мелвил, за да стигне до ума на читателите дълбокия смисъл на това алегорично произведение. Съвременниците на писателя смятали „Моби Дик“ за прекалено сложен, претрупан и дори фуклив, а литературните критици така и не успяват да разберат защо на Мелвил му е трябвало да прави множество предълги отклонения, които, както на тях им се струвало, служат само за това, да отвлекат читателя от увлекателния сюжет. Едва десетилетия по-късно потомците оценяват качеството на образността и символиката в „Моби Дик“.

„СПАСИТЕЛЯТ В РЪЖТА“, ДЖЕРОМ ДЕЙВИД СЕЛИНДЖЪР
Когато през 50-те години на миналия век романът на Селинджър вижда бял свят, общественото мнение категорично не го приема. Твърде груба им се струва речта на героите, твърде откровени – разсъжденията върху интимния живот на човека. Първото издание на „Спасителят в ръжта“ се оказва не само непонятно, но и забранено: да се намери романът в библиотека е почти невъзможно. Вярно, скандалът със забраната предизвиква съвършено противоположна реакция от страна на читателите, които се хвърлят да се запознаят с романа, като се опитват да си създадат собствено мнение за него. Днес „Спасителят в ръжта“ е преведен почти на всички световни езици и е включен в списъка на най-добрите литературни произведения на ХХ век.

„ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ“, ФРАНСИС СКОТ ФИЦДЖЕРАЛД
За 15-те години от излизането на романа до смъртта на неговия автор били продадени само 24 хиляди екземпляра, което за американския пазар е нищожен брой. Съвременниците на писателя не успяват да оценят таланта му и величието на неговата творба. Едва когато пускат романа след смъртта на Фицджералд, той предизвиква неочаквано голям интерес. Дори го въвеждат в училищните и университетските програми в много англоезични страни.
Превод и редакция: Г. ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.