CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Първият частен галерист в България

08/13/23 / ВАРНА
Борис Стателов: заслуги към културата на Варна

Ирена ДИМИТРОВА

Разговорът ни започва странно: Борис Стателов пита какъв е поводът за интервюто. Отговарям, че е удостоен с почетния знак „За заслуги към Варна“ – златен. Той повдига учудено вежди. Оказва се, не знае изобщо, че е номиниран за общинската награда!
След което диалогът ни потръгва…

***
„Галерия 8“ е първата частна галерия в България. Открита е през 1988 г. на ул. „Братя Шкорпил“ №8 във Варна. Неин собственик и основател е Борис Стателов. Тази година, на 18 юни, „Галерия 8“ навърши 35 години. От гледна точка на човешката възраст може да кажем, че започна нейният зрял период, но за познавачите „Галерия 8“ винаги се свързва с безукорен вкус и разнообразие на представяните художници и направления.

Борис Стателов

– Г-н Стателов, как се зароди Вашият интерес към изобразителните изкуства?
– Моят дядо – капитан Борис Стателов, имаше картини на художници като Владимир Димитров – Майстора и Георги Велчев. Дядо ми и Майстора са били близки приятели. Моята майка пък купуваше албуми за художници от т.нар. руска книжарница във Варна. В този смисъл семейната среда подготви „почвата“.

– Как решихте да откриете собствена галерия?
– При едно мое пътуване до Гданск в Полша, посетих няколко галерии, които се разполагаха в неголеми частни пространства. Тогава ми дойде идеята да създам своя, в моята родна къща, на ул. „Шкорпил“ №8.

– Кой Ви въведе в художествените среди?
– Милко Божков и Иван Кирков ме въведоха, но основно Милко. Първата картина, която придобих, беше на Иван Кирков, с когото се запознахме по време на следването ми в София.
После често посещавах художническите ателиета във „Вулкан“, където покрай Милко Божков и Ванко Урумов (който е мой съученик) се запознах с Володя Вълчев, Валентин Петров, Митко Трайчев, Мария Зафиркова и другите. Нещата се случваха по естествен път.

Скулптор: Иван Русев


Художник: Иан Божилов - Слона

– Значи, Вие постепенно сте подготвяли почвата за бъдещата галерия. Много време ли отне нейната регистрация?
– Не, стана бързо. Искам да подчертая, че в онзи момент Варна се нуждаеше от нови изложбени пространства. По тази причина предложението бе добре посрещнато от тогавашния комитет по културата. Драго ми е, че такива художници като Георги Баев, Георги Божилов – Слона и Иван Кирков за първи път се представиха със самостоятелни изложби във Варна тъкмо в моята галерия. Тогава те не бяха още „класици“, но бяха добре познати на изкушената публика. Стоян Цанев също се представи самостоятелно в „Галерия 8“, но той беше вече известен благодарение на участията си в Международното биенале на графиката.

– Един банален въпрос: кои са Вашите любими художници?
– От българските – Веселин Начев, Милко Божков и Иван Кирков, от чуждестранните – Ботичели, Микеланджело и Вермеер. Вермеер беше любим художник на Иван Димитров – Ваката. Той много искаше да види изложбата му, която се проведе тази година в Холандия, но за съжаление Господ не му даде.

– Като стана дума за Ваката, искам да кажа, че за първи път видях негова работа във Вашата галерия. Тя беше пример за истински качествена съвременна живопис. В този контекст какво за Вас е съвременно изкуство? И има ли разлика между атмосферата в художническите среди между 80-те години и днес?
– Съвременно изкуство за мен е това, което се създава в днешния ден. За мен има разлика в изкуството от 80-те и днес. За съжаление малко от това, което показват младите художници във Варна сега, ми харесва.

– В момента представяте скулптура и фотография на Галина Станева. Каква ще бъде следващата изложба в „Галерия 8“?
– Следващата изложба ще представи работи от фонда на галерията и ще се открие на 19 или 20 август.

Още за „Галерия 8“:
Открита е с обща изложба живопис, рисунка, графика и скулптура на Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков.
През изминалите години кръгът на авторите на „Галерия 8“ надхвърля 140. В него се включват и художници от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна. От 1994 г. варненската галерия експонира и художествена фотография. „Галерия 8“ е гостувала със свои колекции във Виена – на галерия „Лехар“, в София – на „Галерия Арт 36“ и в летните салони на частните галерии в Пловдив – „Първи панаир на частните галерии“, участва и във варненския фестивал на пластичните изкуства „Август в изкуството“.
(Информацията е от сайта на галерията.)

Интервюто е взето на 10 август т.г.
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.