CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Първият епископ на Одесос

10/09/18 / МИСТИКА
Светлината, която разбулва греховния мрак!

Мария ГЕНЧЕВА

През 70-те години сл.Хр. Одесос е бил голям морски град, богат и красив, с оживено пристанище. Но хората, които живеели тук, били подвластни на езическите заблуди. И ако искаме да разберем как е изгряла в душите им Христовата светлина, трябва да тръгнем в началото на първото хилядолетие по прашните римски пътища край морето, брулени от вятъра, идващ от негостоприемното море, по стъпките на първозвания апостол Андрей. Исидор Испалийски утвърждава, че апостол Андрей получава дял да проповядва, а според св. Симеон Метафраст (†ок. 960 г.) апостолът е проповядвал по цяла Витиния (северозападната част на Мала Азия), Черноморското крайбрежие, Халкидон и др., както и на народите, обитаващи Тракия и Македония. Така че не е пропуснал по Черноморското крайбрежие и Одесос.
Апостол Амплий бил ученик на първовърховния апостол Павел. Павел обичал ученика си заради огнените му слова, с които обръщал людете в Христовата вяра, заради безстрашието му и заради благородния му нрав. В посланието си до римляни (16:8), апостол Павел пише: „Поздравете обичния ми в Господа Амплия”.
Лично св. ап. Андрей Първозвани, първият от апостолите, който Господ Иисус Христос призовава за служение, е ръкоположил св. ап. Амплий за епископ на славния Одесос. Славен, защото известното за този град красноречиво говори, че Одесос е бил значим център не само в местен мащаб, но и в световен, не само в областта на цивилната история, но и на християнската. Да вземем само откритието на най-старото обработено злато в света, за което учените още спорят, дали е на шест, седем или дори на осем хиляди години – факт, който преобръща цялата световна история.
Тук, в Одесос, ап. Амплий намира хора, готови да слушат пламенните му проповеди, хора, жадни за Христовата мъдрост. Рано сутрин площадът в големия римски град събирал хора, които чакали словото му.
–Апостоле, ти видял ли си с очи Богочовека Христос?– запитвал някой.
– Аз съм от числото на седемдесетте Христови ученици. Неведнъж със затаен дъх съм слушал проповедите му.
– Разкажи, за какво ви говореше Той?
– Преди всичко за любовта между хората. Тя е светлина, която разбулва греховния мрак и прави хората братя...
Но публичните проповеди разгневяват управителя на града и след като подлага апостола на мъки на площада пред хората за назидание,той го обезглавил. Но хората вече не се страхували. Същия ден много граждани приели християнството, покорени от апостолския подвиг. Чрез свети апостол Амплий и неговите приемници, жителите на град Одесос познали истинския Бог и душите им се озарили от вярата Христова
Но как тази история е оживяла до наши дни? Един от първите, който ни съобщава, че св. ап. Амплий е бил епископ на Одесос, е св. Доротей Тирски в своето произведение „Деяния на седемдесетте апостоли” – сведение, което впоследствие ще бъде препредадено от мнозина.

Св. Доротей Тирски е роден около 255 г. сл. Хр. – изключителен ерудит и учен, знаел е еврейски и гръцки, изкусен във философията, богословието и ораторското изкуство. Бил е презвитер на Антиохия, а по-късно е избран за епископ на град Тир (дн. Ливан, недалеч от Бейрут). По време на гоненията на императорите Диоклетиан и Лициний, следвайки думите от Мат. 10:23, светецът бяга за първи път в Одесос. След смъртта на Диоклетиан (според някои – чак след убийството на Лициний през 324 г.), по времето на св. Константин Велики, св. Доротей се завръща на катедрата си в Тир. Взема участие в Първия вселенски събор в Никея през 325 г. При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа смърт през 361 г., по свидетелство – в „Удския град в Долна Мизия - Одесос, подчинен на митрополита Маркианопол“. На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици. Особено известна е неговата гръцко-латинска Синтагма - сборник от църковни и граждански закони.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.