CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Първозваният и Варна

07/28/18 / ИСТОРИЯ
По заповед на император Константин мощите на апостол Андрей били донесени от мъченик Артемий в Константинопол и положени заедно с мощите на евангелист Лука и насвети Тимотей, ученик на апостол Павел, в пресветлия апостолски храм, вътре в свещения жертвеник. Паметта на светия апостол Андрей Първозвани се отбелязва на 30 ноември.

Варна е апостолска катедра. Според не един източник първозваният Христов апостол Андрей проповядва Евангелието по цялото крайбрежие на Черно море, понеже след възнесението Господне нему се пада жребий да разнася Христовото слово в страните Витински и Пропонтидски, Халкидон и Византион, Тракия и Македония, а също – Тесалия, Елада, Ахаия, Аминтин, Трапезунд, Ираклия и Амастрида.По време на своите пътешествия св. апостол Андрей проникнал в планините на Осетия, Грузия и Абхазия, проповядвал в Севастия (дн. Сухуми), обходил бреговете на Черно море и посетил Херсон Таврически (Кримския полуостров). Стигнал чак до река Днепър, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също, че Андрей е основал църквата във Византион и е ръкоположил първия й епископ Стахий – предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.Той посетил още и Рим, след това се върнал в гръцката област Епир, и отново дошъл в Тракия, като утвърждавал християните и им поставял епископи и наставници.
Самото обхождане на толкова обширни земи, повечето – пешком, вече е чудо. А като притурим и гоненията и мъченията, на които е бил подлаган Първозваният, делата му имат ореол на подвиг.
Във Варна (Odyssoupolis) апостол Андрей поставя за пръв епископ своя ученик апостол Амплий, за когото светият апостол Павел казва: „Поздравете обичния ми в Господа Амплий“ (Рим, 16:8). Според Антим Амасийски, ап. Амплий е бил епископ във Варна от 56 до 59 г.
Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.
Но по-важното е, че не просто пръв е позван, но че поема пръв по пътя на Христа. Че е Първоследовник.
Той е син на евреин на име Йона, брат на светия първовърховен апостол Петър, родом от град Витсаида. Презирайки суетата на този свят и предпочитайки девството пред съпружеството, той не пожелал да встъпи в брак. Съществува хипотеза, че е бил ученик на Йоан Кръстител и че стоял на брега на Йордан, когато Предтечата, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: „Ето Агнецът Божий!“.
След това отишъл да намери брата си Симон (Петър), съобщил му радостната вест: „Намерихме Месия“, и го довел при Христа. Двамата братя обаче продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболовство. По-късно Спасителят ги видял на брега на Галилейското море и им казал: „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци“. Оттогава те не се отделили от Него и били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.
Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранване на народа с пет хляба (Йоан, 6:5–13). Андрей с трима други апостоли разпитвал Господа за бъдещата съдба на Църквата и чул пророчеството за разрушаването на Йерусалими за свършека на света (Марк, 13:3).
Вече в преклонни години дошъл до Пелопонес, до ахайския град Патра и се установил при един почтен мъж на име Сосий, когото изправил на крака след тежко боледуване и след това обърнал към Христа целия град. Междуповярвалите била жената на управителя, която апостолът изцерил от тежка болест, и братът на управителя – философът Стратоклий. Сам управителят Егеат по това време се намирал в Рим, където царувал жестокият Нерон (54–68 г.).
След връщането си в ПатраЕгеат узнал, че новото учение бързо се разпространява из града, та дори проникнало и в семейството му. Пламнал от гняв, той започнал битка с апостола. Легендата разказва, че накрая го разпнал на кръст, но уплашен от хорския гняв, се опитал да умилостиви народа и поискал да свали мъченика от разпятието. Андрей отказал и пожелал да погине със смъртта на своя Учител.
Християните погребали светия мъченик. След няколко дни Егеатбил нападнат от бяс и се самоубил насред града.
По заповед на император Константин мощите на апостол Андрей били донесени от мъченик Артемий в Константинопол и положени заедно с мощите на евангелист Лука и насвети Тимотей, ученик на апостол Павел, в пресветлия апостолски храм, вътре в свещения жертвеник.
Паметта на светия апостол Андрей Първозвани се отбелязва на 30 ноември.
Предложение на culturespace: в концепцията за паметници и паметни знаци в градските пространства на Варна (в която, апропо,странно я няма десетилетната идея за паметник на св.св. Кирил и Методий), вместо тематични измислици като „Разходка“ искулптуриране в свободен стил, да се заложи изграждането на паметник на св. Андрей Първозвани.
Богдан Петров

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.