CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Пътешествие в света на Леонардо Да Винчи с български акцент

09/24/19 / КУЛТУРА
Летището във Фиумичино в Годината на Леонардо

culturespace.bg

Пребиваването на летище Фиумичино в Рим днес, в годината на Леонардо да Винчи (навършват се 500 години от смъртта му), е пътешествие в неговия свят. Като започнем от площада пред летището, където се издига гигантска статуя на Леонардо, и стигнем до последните изложби на гениалните му прозрения в областта на въздухоплаването, разположени във фоайетата.
От 19 август 1960 г. монументалната деветметрова бронзова статуя на Леонардо да Винчи, с триметров постамент, е посрещнала и изпратила милиони пътници. Тя е дело на българския скулптор Асен Пейков, емигрант в Италия през Втората световна война. Когато град Рим обявява конкурс за произведение на изкуството, което да бъде инсталирано на площада пред летището във Фиумичино, той печели с идеята си статуята, посветена на Леонардо с вдигната ръка, която сочи небето, а другата да държи едно от най -интересните му изобретения, свързани с изследванията върху полетите: въздушния винт.
Статуята през 2006 г. е подложена на ремонтно-възстановителни работи, които разкриват тайните и: в кухина служител намира два пергамента в перфектно състояние, вероятно оставени от Асен Пейков. Първият, написан на класически латински език, разказва историята на мястото, където е разположено летището. Другият пергамент съдържа списъка на хората, които присъстват на откриването на летището: сред най-важните са Джовани Грончи (президент на Италианската република през 1960 г.) и Джулио Андреоти (министър на отбраната през 1960 г., който по-късно става министър-председател).
Алберто Савинио, художник и изкуствовед, казва за Асен Пейков: „Той работи с невинността на варварин и носталгия по изгубен свят, вдъхновен от непоклатимата вяра в светостта на природата“.

Роден през 1908 г. в София, Пейков израства в Севлиево, северно от Стара планина, преодолява трудностите след смъртта на баща си и през 1928 г. се премества в Созопол, където открива страстта си към глината. Осъзнавайки огромния си талант, той заминава за Париж, после от Мадрид за САЩ, накрая се установява в Рим, където става студент в Академията за изящни изкуства.
Творчеството му е оценено от поета Джузепе Унгарети, музиканта Бруно Барили, експресиониста Ренато Гутузо, режисьора Чезаре Дзаватини и много други хора на изкуството.
Асен Пейков е изразител на художествения авангард, участва в търсенето на обновена символика и естетика между 1940 и 1960 г. Неизчерпаем източник на идеи и енергия, той е работил с мрамор, метал, дърво, порцелан и дори с восък. Тема в творчеството му са скулптурите-портрети: от Моцарт до българския владетел Аспарух, от Александър Флеминг до Ава Гарднър. Над 1000 глави и бюстове на политици и интелектуалци от миналия век сега са разпръснати в галерии и частни колекции в САЩ, Европа и Южна Америка.

Джорджо де Кирико, приятел на талантливия Асен Пейков, казва: „Скулптурите му показват колко много чувства и обича формата и пластичността на телата“.
Днес пътят продължава. Изобретенията на гения на Ренесанса, първите летателни апарати в историята, замислени и проектирани от Леонардо да Винчи, реконструирани в естествени размери, ще са изложени на терминали 1 и 3 на летището във Фиумичино, кръстено на него, до януари 2020 г.

Летящият човек, Vascello Volante, който от водата сякаш витае във въздуха, летящата машина Ventola, прародител на съвременния планер: това са само някои от летателните машини, които могат да будят възхищение на римското летище, където е повече от подходящото за тях място. Изложбата „Le ali di Leonardo. Геният и полетът“, популяризирана от Алиталия и организирана от Aeroporti di Roma в сътрудничество с Националния комитет за празненствата на Леонардо, Музея на Галилей във Флоренция и др., могат да бъдат свободно посещавани от пътниците, които се тълпят на терминалите на летището. За първи път машините на Леонардо, възпроизведени с абсолютна точност в дизайнерските чертежи, са изложени на едно от най-важните международни летища.
Отличителен елемент на изложението е показването на пет ефектни репродукции на летящи машини в естествен размер, както и мултимедийна зона, която ще позволи на пътниците да взаимодействат с рисунките на Леонардо чрез динамиката на полета. Маршрутът на изложбата, подредена от проф. Паоло Галуци, президент на Комитета за празненствата на Леонардо, се развива в две отделни зони на летището: при заминаването на Терминал 1 и във фоайето на Терминал 3, покрай историческата стъклена фасада, наскоро възстановена с красотата на оригиналния строителен дизайн. „Летящият човек”, най-внушителната и зрелищната от репродукциите, показвани на Терминал 1, е модел на летящи крила с отвор 11 метра, задвижвани от силата на ръцете, краката и главата на мъжа.
Изложбеният маршрут продължава на Терминал 3 с L'Uomo Uccello – барелефа, изобразяващ получовек-полулетящо същество, и представлява символа на утопията на Леонардо да превърне човека в перфектен имитатор на птиците. При излитанията на Терминал 3 са подредени три други завладяващи проекта на гения на Леонардо: летящият кораб, задвижван от човек, който редува движенията на две големи лопати, подобни на весла на гребна лодка, машината за летящи вентилатори, гигантският планер, който използва енергията на вятъра и въздушните потоци, като имитира полета на хищните птици и „средния“ „Летящ човек“, малка мащабна репродукция на модела на летящи крила, с размах на крилата 6 метра.

Също в Терминал 3, близо до Vitruvian Man, наскоро реновиран от художника Марио Чероли, е създадена мултимедийна зона, където пътниците могат да се възхитят на рисунките на Леонардо, показващи динамиката на полета, и да се запознаят с 32-те страници на Кодекса за полета на птиците. На външните стени на дигиталната стая има информация (на италиански и английски език) за еволюцията на изследванията на Леонардо за полета и за най-важните му прозрения в областта на въздухоплаването.

Бел. на редактора: Летище „Леонардо да Винчи” е италианско междуконтинентално летище, разположено в община Фиумичино , на около 30 км западно от центъра на Рим. Трафикът на почти 43 милиона пътници през 2018 г. го прави най - голямото италианско летище по брой пътници, а трафикът на над 199 000 тона стоки е второто италианско товарно летище .

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.