CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Raffaello 2020“ тръгва по света!

01/29/20 / ИЗКУСТВО
Авангардна технология ни връща 500 години назад… в Ренесанса!

 culturespace.bg

Световната премиера, в Museo della Permanente в Милано, на изкуството на един от най-големите художници на Ренесанса – на маестрото от Урбини, е към своя край. На 2 февруари ще угаснат големите екрани, ще се изпразнят старинните зали на палацото от съвременната модерна техника, технологията ще отстъпи… Тук от 2 0ктомври м.г. пое своя път изключителното мултимедийно изложение „Raffaello 2020“ на изкуството на „маестрото“ Рафаело Санцио, за да се отбележи петстотната годишнина от смъртта на този необикновен художник на всички времена, чието творчество е оставило незаличим отпечатък върху живописта.
„Raffaello 2020“ е произведена от Crossmedia Group въз основа на авторитетни научни проучвания, курирана е от професор Винченцо Фаринела.

Изложбата е разположена в пет зали: встъпителна зона, холограмна стая, преминаваща през потапящата стая (стаята за виртуална реалност), стая с разширена реалност и възстановка на работилницата на художника. Истинската история, която се развива чрез умелия 360° микс от образи, звуци, музика, пресъздавания и предложения, насочени към реконструкция на изобразителната и историческата вселена на този забележителен ренесансов художник.
„Raffaello 2020“ не е просто шоу, а истинска мултимедийна история, замислена да предложи на посетителите възможност за участие в резултата, което позволява всеки опит да бъде част от дигитално произведение на изкуството. Всичко е в контейнер за интуитивно разпространение, достъпен за всички, който може да се ползва от различните слоеве на обществеността (по възраст и култура).
Изложбата обхваща площ на дисплея над 360 градуса, простира се от пода по стените и тавана на всяка стая, за да се потопи посетителят в една приказка за живота и на Рафаел, и на неговите шедьоври, както и да „види“ в натура мястото на неговото раждане и местата на неговото израстване и художническа еволюция.
Цялото представяне, което продължава около 75 минути, осветлява социалния, исторически и художествен контекст, в който живее Рафаело Санцио, благодарение на авангардната технология за видеокартиране, която пресъздава шедьоврите на художника чрез анимации, сценография, звук и цвят Изложбата служи като мултимедийно пътешествие в света на Рафаело, включително неговите проекти, творби и личен живот, като се започне от рождението му в Урбино през 1483 г., та до смъртта му в млада възраст през 1520 г. при служба на папата в Рим.

„Raffaello 2020“ не е просто изложба, а опит зрителите да бъдат част от дигиталното представяне на изкуството.
Както споделя кураторът на изложбата проф. Винченцо Фаринела: „Бях стимулиран от идеята да мога да допринеса за тази мултимедийна история, така че чудото на мултимедията да се трансформира в знание. Който посети изложбата, не само ще бъде заслепен от потапянето в пътя на художника, но се надявам и да излезе придобил също някои основни понятия за историята, живота и творчеството на Рафаело, за да се приближи до историята на изкуството по лесен начин. Убеден съм, че този тип изложби ще имат голямо бъдеще, стига да могат да направят този качествен скок: да бъдат едновременно вълнуващи и поучителни“. Думите на Федерико Далгас Пандолинини, изпълнителен директор на Crossmedia, ни връщат вълнението от откриване то на изложбата: „Ние сме много щастливи да ви представим, точно в деня, когато се откриват честванията за петстотингодишнината от смъртта на големия художник на Урбино, една световна визуализация в Милано. Това е невероятен разказ, който ще доближи изкуството и работата на Рафаело до тези, които обикновено не ходят в музеи или нямат определена художествена подготовка. Мултимедийният опит на тази изложба е холограма на Рафаело и на други герои, които са били част от живота му; всичко това ще улесни разбирането на живота, творчеството и историческия контекст на Рафаело“.
В неделя изложбата се закрива, след това… „Рафаело 2020“ ще обиколи света!
Планирано е изложението да гостува в Южна Америка, Канада, САЩ, Русия и ДА! – снимките, селфитата и незабравимите видеоклипове са позволени! Дано изложбата не подмине София!

Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА


Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.