CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Раждането на един нов Жул Верн,

09/09/20 / ИЗКУСТВО
или Великият изобретател Рей Бредбъри

culturespace.bg

Рей Бредбъри почина на 5 юни 2012 г.
Писателят живее дълъг и плодотворен живот (до 91-годишнината си) и повече от едно поколение чете фантастичните му произведения. Днес книгите му са обичани и най-удивителното е, че голяма част от написаното от него (разбира се, под различни имена) в крайна сметка навлезе в живота ни и се възприема като нещо обичайно: банкомати, видеонаблюдение, плазмени телевизори и т.н.
Реймънд Дъглас Бредбъри е роден в Уокиган, Илиной, през 1920 г.
Неговите предци по бащина линия са английски имигранти, които се преместват в Америка през XVII век, а от страна на майка си Рей има шведски корени.
По време на световната икономическа криза (Голямата депресия) семейството се премества от Илиной в Лос Анджелис, където бъдещият писател получава средното си образование и след училище трябва да се занимава с продажба на вестници. Семейството няма пари за по-нататъшно обучение, но Бредбъри е ентусиазиран и чете много, за което по-късно казва: „Вместо колеж, завърших библиотеката“.
Спомня си и младостта си: „Хвърчах с ролери из целия град – като човек, обсебен непременно да получи автографи от големите звезди. Това беше страхотно. Виждал съм големи звезди от „метро Голдуин Мейър“ като Норма Шиърър, Лоръл (у нас погрешно изписван Лаурел бел.пр.) и Харди, Роналд Колман. Или бях готов да прекарам цял ден пред студията на „Парамаунт“ или „Кълъмбия“, след което да закопчея Браун Дарби, за да видя как звездите влизат и излизат. Видях Кари Грант, Марлене Дитрих, Фред Алън, Бърнз и Алън, като цяло – онези звезди, които бяха на върха в този момент“.
Работата на Рей Бредбъри е силно повлияна от запознаването му с творбите на Едгар Бъроуз (цикълът книги за Тарзан и марсианският цикъл за Джон Картър). Като няма пари за закупуване на книги, самият Рей „обмисля“ истории за приключенията на героите на Бъроуз. Например, на 12-годишна възраст той продължава „за себе си“ романа на любимия си писател „Великият воин на Марс“. Несъмнено в бъдеще марсианският цикъл на Бъроуз оказва значително влияние върху създаването на „Марсианските хроники“ на Бредбъри.
За първи път обществеността научава името на бъдещия писател през 1936 г., след като прочита в местен вестник поемата му, посветена на Уил Роджърс, каубой и журналист, актьор и пътешественик. Роджърс загива при самолетна катастрофа през август 1935 г.
Но това не помага на Рей в писателската му кариера:
– Опитваш – казва леля му. – Е, разбира се, Рей, много се стараеш! И какво! Усилията в такива случаи не са достатъчни. Старанието изобщо не е основното. В тези ваши писания вас ви няма! Разбираш ли? Няма дъх, думи, лично отношение към събитията. Те съдържат само онези писатели и поети, които вече сте чели и които непрекъснато четете!“.
След като се присъединява към Лигата на научната фантастика (една от асоциациите на младите писатели) през 1937 г., Бредбъри започва да публикува своите истории в евтини списания. Но той работи като продавач на вестници до 1942 г. и чак когато осъзнава, че може и без тези приходи, се посвещава изцяло на писането, като създава повече от 50 творби за една година, главно разкази. По това време той става повече или по-малко популярен и присъства на много различни събития.
Тъй като писателят е привлечен от жанра на научната фантастика, той активно се занимава със самообразование, посещава различни изложби, посветени на развитието на науката и технологиите.
През 1947 г. Рей Бредбъри се жени и съпругата му Маргарет работи няколко години, за да може съпругът й спокойно да се занимава с творчество. И когато най-накрая през 1950 г. излиза романът „Марсиански хроники“, който носи слава на писателя у дома и в Англия, семейството престава да изпитва материални сътресения. И само след 3 години излиза романът „451 градуса по Фаренхайт“, който прави Бредбъри известен по целия свят.

Превод: Г. ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.