CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Рим: Спартак и Свети Петър

03/08/21 / ИСТОРИЯ
по Виа Апия (В памет на брат ми)

Цветан ДИМИТРОВКрача сред римските гробници по VIA APIA ANTICA. Това е най-важният и най-старият път от всичките пътища, които водят към Рим. По него са влизали победители и победени, езичници и светци...
Изведнъж – хряс! – до мен тупва огромна шишарка. Слава Богу, че тя не ме фрасва по кратуната и аз я прибирам като сувенир. Поглеждам нагоре към сенчестите клони на пинията и виждам в тях да проблясва слънчев кръст. Това ми напомня за трагичните съдби на гладиатора Спартак и апостола Петър.

Спартак от Лувъра/Париж/ или
Спартак от Медиос/Сандански/?

През 73 г. пр.Хр. тракиецът Спартак е треньор в гладиаторската школа в Капуа. Знатният военнопленник е придружаван в заточението от вярната си съпруга, жрица на Дионис. Той успява да организира дръзко бягство на 200 гладиатори, които копнеят да се завърнат по родните си места. Въоръжени само с кухненски ножове, гладиаторите намират убежище в кратера на угасналия вулкан Везувий.

Гладиатори. Римска мозайка. Вляво е тракиецът с характерното въоръжение: щит и меч.

Съдбата обаче е отредила друго. Бягството се превръща и разраства до въстание. По пътя към свободата, към групата бунтовници се присъединяват още роби и плебеи, които са недоволни от корупционното управление. Въстанието обхваща цяла Южна Италия и Рим най-после обръща внимание на случващото се, което в началото е неглижирал като обикновен локален бунт. Войната против въстаниците е наречена Трета робска война. Срещу Спартак и неговите 35 000 бойци са хвърлени легионите на Публий Вариний, които обаче са победени от мотивираните въстаници. Спартак повежда хората си на север към Алпите, за да ги изведе от Римската империя. Следва опит да се прехвърли в Сицилия или на Балканите. Срещу него тръгва начело на добре обучена армия Марк Лициний Крас – римски пълководец и триумвират. Милиардерът Крас сам финансира сформирането на шест легиона (120 000 души), съставени от калени в боевете ветерани, и ги повежда против вече изтощените от битки и дълги преходи въстаници.
През 71 г. пр.Хр. Спартак е притиснат и обкръжен при река Силар. Той и неговите бойци са разгромени от добре обучените бойци на Крас.

Смъртта на Спартак. Графиката на Санези е по любимия ми роман на Рафаело Джованьоли.

Трупът на Спартак не е намерен на бойното поле и това по-късно дава повод за множество легенди. Крас триумфира и се завръща в Рим като победител. След него в победното шествие вървят и 6000 пленени въстаници.

Ф. Бронников. Проклето място.

За назидание всичките пленници до един са разпънати на кръст по цялото протежение на Виа Апия от Капуа до Рим.
„Агонията на бунтовниците продължава с дни. Разпънатите умират в мълчание, само от време на време някой от тях изстене името на свой другар и като не чува отговор, разбира, че душата на приятеля му си е отишла при боговете. Силите бавно ги напускат, телата им се свличат надолу, главите им увисват и те издъхват. Гарваните грозно грачат и псетата гладни лаят.“
Съдбата е безмилостна жестока и към Апостол Петър, когато век по-късно крачи по Виа Апия.
Рибарят Симон  последва учителя Иисус от родния му град Капернаум на Галилейското езеро.
Симон е слаб духовно, но физически твърд като камък (Петър). Ученикът три пъти се отрича от учителя си.

DOMINE QUO VADIS? е картина от Анибале Карачи и е по любимия роман на Хенрих Сенкевич.

Апостол Петър е отново разколебан и уплашен, че ще бъде заловен, когато среща Господа:
„КЪДЕ ОТИВАШ, ГОСПОДИ?“
Легендарният отговор на Иисус е :
„Аз отивам в Рим да ме разпънат на кръст отново“.
На кръстопътя апостолът решава да се върне във Вечния град. Там той ще срещне своята смърт като мъченик.

Апостол Петър се смята за недостоен Христов ученик, затова моли да го разпънат на кръст с главата надолу.


Следите на Христос остават по изтъркания паваж на Виа Апия.
ARRIVIDERCI, ROMA!
С радост се завръщам с евтин полет в провинцията.
Слизам на спирката, на която фен е надраскал:
„Само Спартак!“
Спаси Боже Италия и България!
Амин!

Писа с левата си рука грешниот хаджи Цветанъ Димитров, Задушница, в лето 2021-во.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.