CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Роботи четат шифровани писмена

12/31/20 / ИСТОРИЯ
Неразгадани текстове, прочетени с модерни технологии

culturespace.bg

Археологическите находки буквално изобилстват от древни послания.
Често текстове от миналото са уж пред очите на всички, но понякога са невидими с просто око.
Съвременните технологии – рентгенови лъчи, компютърна томография, мултиспектрално изобразяване и роботи – дават възможност да се видят тези отдавна изгубени произведения след векове.

СЕЛДЕНСКИЯТ КОДЕКС

От десетилетия изследователите са убедени, че Селденският код съдържа скрити послания. Запазен в продължение на близо 500 години под слой мазилка и креда, този предколониален мексикански ръкопис е направен от кожени ленти, покрити с подобен на гипс материал. През 2016 г., благодарение на хиперспектралната техника за изобразяване, изследователите най-накрая успяха да открият скрит текст на повърхността на мищекския (мищеки, известни още като мистеки, мичтеки или михтеки – мезоамерикански древен народ – бел.Г.В.) ръкопис, както и изображения на дъното му.
Тази техника работи чрез заснемане на изображения с висока разделителна способност в целия спектър от дължини на вълните. Процесът на сканиране на ръкописа все още продължава. Докато не бъде завършен, изследователите не са склонни да коментират скрито съдържание.

СЪОБЩЕНИЕ В ЧАСОВНИКА НА ЛИНКЪЛН


На 13 април 1861 г. ирландският имигрант и производител на часовници Джонатан Дилън гравира скрито съобщение в джобния часовник на Ейбръхам Линкълн. Той е нает от базираната във Вашингтон фирма „MW Galt & Co“, за да поправи часовника на президента точно в деня, в който федералните сили са стреляли във Форт Самтър и така са предизвикали избухването на Гражданската война САЩ. Посланието му остава скрито, докато не е открито от Смитсониън през 2009 г.
Надписът на Дилън, който той гравира на часовника, гласи: „Първият изстрел прозвуча. Робството е мъртво. Слава Богу, имаме президент, който поне ще опита“. Дилън никога не се е срещал с президента, а Линкълн никога не е виждал съобщението, скрито в хронометъра си.

СРЕБЪРНИЯТ СВИТЪК


През 2014 г. археолози откриват малък амулет при разкопките на град Джераш в Йордания. Някога това място е било дом на гърци, римляни, а след това – на араби. Обаче опустошително земетресение през 749 г. сл.Хр. унищожава селището. Този амулет е сребърен свитък с дължина 5 сантиметра. След отстраняване на корозията от външната страна на грациозно навитата сребърна плоча се оказва, че вътре има някакъв текст, но тъй като плочата е много крехка и дебела само 0,01 сантиметра, не е възможно да бъде разгъната.
През 2015 г. изследователите използват технология за компютърна томография, за да разчетат свитъка. Откриват 17 реда текст, всеки от които съдържа по пет букви. Първият ред е част от заклинание, написано на гръцки. Следващите редове не са дешифрирани. Езиковедите вярват, че са написани на „псевдоарабски“ или на някакъв „таен магически език“.

НОВГОРОДСКИЯТ КОДЕКС


През 2000 г. археолозите, които провеждат разкопки в руския град Новгород, откриват най-ранната известна книга на матушка Рус. Изработен от три дървени дъски с восъчно покритие, Новгородският кодекс съдържа толкова много скрит текст, че е наречен хиперпалимпсест (палимпсестът е ръкопис, който се изстъргва от текста за повторна употреба). Текстът от XI век се състои от два псалма.
Когато восъкът е премахнат от кодекса за съхранение, реставраторите осъзнават, че дървото е запазило следи от по-ранен текст, включително неизвестни досега славянски хроники. Изненадващо трудно е да се пресъздадат тези скрити текстове. Често едва запазените следи от текста не се различават от пукнатини и други „атрофии“ на дървото. Кодът също е използван повторно няколко пъти и има много слоеве скрит текст.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ МУСОЛИНИ

През 2016 г. историците възстановиха скрито послание под основата на обелиска на Мусолини в Рим. Текстът от пергамент, който описва възхода на фашизма на власт и „подвизите“ на Мусолини, е погребан, когато обелискът е издигнат през 1932 г., и през следващите десетилетия просто е забравен. Въпреки че оригиналният документ все още е погребан под 300-тонния паметник, Кодексът на Фори Мусолини е реконструиран чрез три малко известни източника от библиотеки около Рим. Според изследователите този текст е предназначен за хора в далечното бъдеще.

КОДЪТ НА ЗАКИНТОС
През 1861 г. изследователите за първи път откриват скрит текст в Закинтския кодекс. Този кодекс е палимпсест (рециклиран ръкопис, от който е отнет предишният текст). Закинтският кодекс първоначално съдържа по-голямата част от Евангелието от Лука, което датира от VII век. През XIII век по-ранният текст е премахнат, за да се освободи място за Евангелиариум, сиреч колекция от евангелски пасажи.
През 1984 г. университетът в Кеймбридж публикува мистериозната работа. Кодът е закупен от университета за 1,1 милиона британски лири; учените там ще използват мултиспектрален анализ за декодиране на скрития текст във всичките 176 пергаментни страници.


ТЕКСТОВЕТЕ НА ЕВРИПИД


Екип от изследователи от университетите в Болоня и Гьотинген открива скрит текст (гръцка драма от V в. пр.Хр.) на страниците на пророческа книга от Стария завет (XIII век). Това произведение се приписва на Еврипид, един от най-видните драматурзи на Атина, който е написал повече от 92 представления през живота си, но само 19 от тях са оцелели. Творбите на Еврипид стават крайъгълният камък на образованието през елинистическата епоха и влиянието му върху съвременната драма е огромно. Скритият текст е открит с помощта на мултиспектрална технология за изображения през 2013 г. Текстът с древната драма е измит от страниците, а отгоре е написан друг (евангелисткият). Интересното е, че ръкописът съдържа не само работата на Еврипид, но и много древни анотации.

2000 ГОДИШНИ ЕВРЕЙСКИ ГРАФИТИ


През 2015 г. строители разкриха древни скрити графити от ерата на Втория храм в Йерусалим. Намерен е в миква (резервоар за отмиване), открит в пещера под съвременно училище. Скритите надписи са на арамейски, написани с кал и пепел, така че са много трудни за четене. Въпреки че надписите все още не са дешифрирани, някои учени предполагат, че са нечии имена. Също така, в допълнение към надписите, десетки изображения на дървета, лодки и менори (светилници – бел. Г.В.)може да бъдат видени сред графитите.

СРЕДНОВЕКОВНА БИБЛИОТЕКА
С появата на печатната машина през XV век ръкописите губят своята актуалност. Подвързвачи на книги са започнали да унищожават или използват повторно тези ранни ръкописи. Те често използвали древна хартия, за да създават кориците на по-модерни печатни книги. Макрорентгеновата флуоресцентна спектрометрия позволява на изследователите да откриват тези средновековни фрагменти от текст, без да е необходимо напълно да унищожават обвързващите елементи. Това направи скритите съобщения не само видими, но и четливи. Много от скритите фрагменти датират от XIV и XV век. Изследователите обаче се надяват да намерят средновековна Библия.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.