CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Рок без въпроси

03/09/21 / ИЗКУСТВО
Само с една въпросителна след името…

Керанка ДАЛАКМАНСКА

„Рок музиката е единственият стил, в който феновете до живот остават верни зад нея“ – сподели Ерсин Мустафов в началото на разговора ни за рок група „JEREMY?“. Група, която се определя като „кралете на рока в България“ , като инди рок група, група, зад която винаги стои въпросителният знак и точно той е значим при реализацията на младите рокаджии през годините. Тръгнали от Каварна, стигнали до световни музикални сцени. Направените първи записи в студиото на Димо Стоянов от група „P.I.F.“(преселил се наскоро в небесния музикален свят) са в основата на въпросителната. За да бъдат изпратени на конкурс от Димо, той поставя задача групата да си измисли интересно име. Разговорите се въртят около американската група и тяхната едноименна песен „Джеръми“. Джеръми е много различно име в западния свят и се произнася накрая като въпрос. Така се ражда идеята в края на JEREMY да се постави въпросителна.

Ерсин Мустафов

През 2012 и 2913 г. в групата влизат нови музиканти: Росен Златев – барабани, Красимир Тодоров от D2,а мениджър е Марин Михайлов, с когото започват да работят. Първият сингъл на групата е песента „Runaway“, а видеото към нея е публикувано в началото на 2014 г. Тази година се оказва решаваща за турнета в няколко български града, а през есента изява с група „P.I.F.“ в Лондон.
Напоследък рок групата се определя и като „инди рок“ група, която изпълнява рок парчета свързани с независимостта и свободата на хората. „Инди“ е английска дума и е съкратен вариант на „независимост“. Инди е вълна, която се появява на музикалните сцени и като конкуренция на другите видове музика.
Заговорваме и за рока от 60-те и 70-те години – музика, която беше забранено да се слуша в България. Слушаха я тайно по западните радиостанции. Ерсин споделя, че и тогава музикантите са свирили на същите инструменти, но са развивали самите изразни средства.
„Днес самият звук е друг, в процеса на създаването на музиката винаги има нещо вложено от и за самия музикант, и това прави рока желан и слушан. Когато един фен чуе през ранните си години дадена рок група, той я обиква, следи нейното развитие през годините и дори да се появят нови рок групи, онази, първата, той продължава да слуша. Така е и при мене – като ученик 15-годишен слушах „Нирвана“ – продължавам да ги слушам и до днес – верен съм им. Появата на „ DJEREMY?“ дойде да покаже един нов прочит на рок музиката от наша страна. Песните, които изпълняваме, носят положителна енергия за феновете. По концертите ни на различни музикални сцени виждаме млади хора, някои от тях идват за първи път, други вече ни следват навсякъде. 50% от публиката ни е нова и тя се създава по естествен път“.

DJEREMY?

На въпроса ми кой стои зад тях като продуценти, като издатели на музикалните албуми, Ерсин Мустафов отговори, че сами са си продуценти, сами са автори на повечето песни, сами издават албумите си. Не работят с музикални компании, защото в България няма музикална компания, която да инвестира в рок групи. Графа, Армутлиева и др. инвестират в други жанрове. БНР организира среща на всички известни музикални изпълнители, между които са били и тези от „JEREMY?“. На срещата се обсъждала концепцията за музикалната класация за ТОП20. Там се повдигнал и въпросът за това песните да се изпълняват само на български език. На това Ерсин възразил, защото рок музиката на английски език звучи съвсем другояче. Така че в ТОП 20 звучат хитове и на английски, и на български. След разговор с Кирил Маричков на тази среща се договорили с популярния рок певец да запишат на български език песен-балада: „Не си сам“. Песента бързо стана популярна и се запя от много хора, стана водеща в класацията на ТОП20 седмици наред. Дали ще продължат и занапред да правят рок балади на български език в дует с известни наши певци? Ерсин: “Имаме желание за това. Важно е музиката да е въздействаща, да внушава сила и радост, а текстът да е красив и запомнящ се. Тогава към дуетната форма ще се привлекат имена от нашата сцена, доказали се авторитетно през годините на нашия и на световния музикален подиум.
Какво предстои пред Ерсин и музикантите от инди рок група „JEREMY?“ ? Отговорът е изпълнен с надежда за нови концерти у нас и в чужбина след отминаването на кивита. Работи се над третия студиен албум, заглавието се пази в тайна, но първият нов сингъл ще е с красиво видео, а песента е лична и откровена. Целият албум ще бъде с високо качество на звука, на текста, на изпълнението. Предстои участие на Ерсин в първия дигитален архив ESTORIUМ, който разказва различни истории от всички краища на света. Той е избран като един от най-добрите и талантливи съвременни музиканти, един от основателите и вокалист на инди рок на група „JEREMY?“. Неговата история в ESTORIUM ще бъде запечатана в родния му град Каварна. Дано се случат и плануваните концерти в Каварна през тази есен.

Рок група „ JEREMY?“ - Дискография
Албуми:
2016 г. студиен албум JEREMY?I
2018 – студиен албум JEREMY? ІІ
Сингли:
2014 – първи сингъл „Runaway“
2015 –три сингъла - „Fake Fruits“ , „Hope“, „Two Weeks To The Great Escape“
2016 – сингъл „King Kong“
2017 – сингъл „You`re The Voice“
2018 – сингъл „Не си сам“ в дует с Кирил Маричков
Турнета:
2014 г. в Лондон с група „P.I.F=“
2016 г. „Queen“ обявяват „JEREMY?“ за подгряваща група на концертите в България, Полша и Румъния
2017/2018 г. Турнета в Англия, Германия Ирландия, Шотландия, Нидерландия, Сърбия
Награди и номинации:
2015 – първо място на международния конкурс „International Songwriting Competition“
2017 – „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци
2018 – Номинация за Група на годината от БГ Радио
2019 – Три награди от конкура „ПРОЛЕТ“ на БНРза песента „Day After Day“, Награда на музикалната и журналистическа гилдия, Награда на Журито, Голяма награда на конкурса и участие на фестивала „Юросоник“ в Грьонинген, Нидерландия

Членове:
Състав на „JEREMY?“ от 2016 г.: Емилиян Бонев, Росен Ватев, Ерсин Мустафов, Красимир Тодоров и Ташо Колев
Сегашни членове на групата са: Ерсин Мустафов – вокал, китара, бас, Ташо Колев – китара, вокали, Росен Ватев – барабани, Красимир Тодоров – клавишни
Бивши членове на групата са : Любомир Петков – вокали, синтезатор, и Явор Лалев – барабани.


Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.