CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

С „Метро“ от София до Варна

05/03/19 / ИЗКУСТВО
Авторът на хитовата поредица „Метро” Дмитрий Глуховски ще гостува в двете столици на България

Поканата е на „Storytel” и на фестивала „ВарнаЛит“.
Световноизвестният руски фантаст Дмитрий Глуховски, създателят на хитовата трилогия „Метро“, на романите „Бъдеще“, „Текст“, „Здрач“ и на сборника „Разкази за родината“, пристига в България в края на май.
Щрихи от биографията му: Дмитрий Алексеевич Глуховски получава основното си образование в Москва в училище със засилено изучаване на френския език. Четири и половина години живее и учи в Израел, работи в Германия и във Франция. Бил е военен кореспондент в Израел и Абхазия, работил е в Радио „Россия“, в телевизионната и радиокомпанията „Дойче веле“, в Euronews и Russia Today като кремълски кореспондент. Дебютира като писател в мрежата с фантастичния си роман-антиутопия „Метро“, чиито глави редовно се пускат в Интернет на адрес www.metro.ru, като по този начин получава оценка от широк кръг читатели. Текстът на романа е публикуван в няколко големи мрежови библиотеки, както и в LiveJournal на автора. През 2005 г. романът, който получава окончателното си наименование „Метро 2033“, е издаден от издателството „Ексмо“, а през 2007 г. е преиздаден от издателството „Популярна литература“.Глуховски е автор и на публикуваните онлайн колекции от истории „Нощта”, „Разкази за животни” и пиесата “INFINITA TRISTESSA”.
В България Глуховски ще представи лично своя Storytel Original (сериал със специално събитие) и ще се срещне с феновете си в София на 27 май, а от 29 до 30 юни ще се включи в литературния форум „ВарнаЛит“, който се провежда всяка година и обединява световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.
България ще бъде първата държава, в която писателят ще гостува след предстоящата на 16 май световна премиера на „Граничен пост“. Творбата е създадена специално за аудиоформат под формата на аудиосериал и продуцирана от платформата за аудиосъдържание Storytel, както и за да се включи в специална дискусия в рамките на международния детски форум, който се провежда всяка година в морската ни столица.

С „Граничен пост” авторът на „Meтро 2033“ се връща към своята уникална постапокалиптична атмосфера, в история, която поддържа напрежението до последно – история за греха и изкуплението, за отговорността и безразсъдството, и за предаването на дълговете и престъпленията ни през поколенията – разказ, изключително актуален във времена, когато словото на омразата е навсякъде около нас и светът често забравя грешките на своето минало.
У нас аудиосериалът „Граничен пост“ ще бъде достъпен за слушане на български веднага след световната си премиера в платформата на Storytel заедно с още много сериали и Storytel Original съдържание. Преводът на „Граничен пост“ на български e на Васил Велчев и ще прозвучи с гласа на Момчил Степанов.
С над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи през 2018 г. „ВарнаЛит“ затвърди статута си на уникална по рода си и устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи.
Във фестивала ще се включат световноизвестни писатели, а България ще бъде представена от над петнадесетима, сред които и знакови варненски творци.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.