CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

С пари от Европа ще се социализират паметници на културата

08/18/18 / КУЛТУРА
По време на разговорите стана ясно, че предложението на Община Варна сградата на Градската художествена галерия да получи статут на национален паметник на културата, ще стане факт до края на месеца

 Богатото културно-историческо наследство на Варна не само трябва да се опазва, а да се социализира и активно да се рекламира. Тази седмица бяха избрани финансовите посредници по линия на Фонда на фондовете, една от основните дейности на който е финансиране на такъв тип обекти. Това е важен механизъм, чрез който можем да осигурим средства за социализация на раннохристиянския манастир в местността Караач теке - един от най-големите на Балканите, за епископската базилика на древния Одесос, за раннохристиянската църка в местността Дажанавара.
Това обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща, организирана от вестник "Стандарт", посветена на каузата "Чудесата на България". Дискусията, която се проведе в сградата на Регионалния исторически музей, бе водена от Славка Бозукова, главен редактов на медията, а в нея се включиха Амелия Гешева, зам.-министър на културата, доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, областният управител Стоян Пасев, кметове от региона, историци, археолози.
По време на разговорите стана ясно, че предложението на Община Варна сградата на Градската художествена галерия да получи статут на национален паметник на културата, ще стане факт до края на месеца. За по-активното популяризиране, за привличане на повече средства за поддръжка на сградния фонд и експозициите, Амелия Гешева, зам.-министър на културата, предложи музея да бъде обявен за национален паметник на културата.
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.