CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

СБЖ чества три кръгли годишнини във Варна

05/11/24 / ВАРНА
Виолета Тончева получи голямата награда „Златен тризъбец“

culturespace.bg
Съюзът на българските журналисти отбеляза със специални събития във Варна три кръгли годишнини - 180 години периодичен печат в България, 100 години Варненска журналистическа организация и 100 години варненски „Вестник на вестниците“.
В словото си на тържествената церемония в Радио Варна председателят на СБЖ Снежана Тодорова говори за непреходната мисия на журналистиката в защита на свободата на словото и истината. Откроявайки приноса на варненската журналистика, тя връчи голямата награда „Златният тризъбец“ на Виолета Тончева - дългогодишен журналист, преводач на художествена и научно-популярна литература от немски език, автор на книги, сред които „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна“, „Пристрастно. Театърът на Варна“ и „Пристрастно. Операта на Варна“, както и на многобройни публикации в областта на медиите, литературата, сценичните изкуства и архитектурата, в момента пиар на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Виолета Тнчева получава наградата "Златният тризъбец" от председателя на СБЖ Снежана Тодорова

Наградата – бронзова статуетка, дело на скулптора Пламен Братанов, придружена с грамота, е учредена през 1999 г. и се дава веднъж на няколко години за високи постижения в журналистическото творчество, като отличеният се определя от общо събрание на организацията, посочи доц. д-р Георги Калагларски – член на Управителния съвет на СБЖ и председател на СБЖ - Варна.
С почетна значка „Златно перо“ на СБЖ за активна журналистическа дейност бяха удостоени журналистите Владимир Константинов, Димитрина Енева, Румяна Попова и директорът на РТВЦ Варна Мариета Бобева.
Присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ при Община Варна Димитър Чутурков, представители на Управителния съвет и журналистическата гилдия от цялата страна, на академичната и културната общественост в града. Благомир Коцев отправи поздравления за празника с пожеланието към журналистите да продължат да отразяват с професионализъм и отговорност обществено-политическите процеси. Бяха поднесени приветствия и от д-р Джеймс Канг от Южна Корея, проф. д-р Радостина Вълканова - декан на Журналистическия факултет при СУ „Свети Климент Охридски“, проф. д-р Петър Христов - ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“ и други институции.
Акцент в юбилейната програма са двете изложби, експонирани в РБ „Пенчо Славейков“ и до Слънчевия часовник в Морската градина, които с архивни документи и снимки проследяват зараждането и развитието на журналистиката в България. Особен интерес предизвика оригиналният химн, написан за създаването на СБЖ, който ще бъде възроден в съвременен аранжимент и изпълнение, обеща председателят на СБЖ.
Във фокуса на вниманиетостоеше същоМеждународният дом на журналистите край Варна с новите проекти за развитие на културното средище чрез партньорства с журналистически организации от цял свят. В парка на Дома бяха засадени, със съдействието на Държавно горско стопанство, различни дървесни видове и храсти.
Тройният журналистически празник е документиран и със стотния брой на „Вестник на вестниците“ – Варна 2024, който за пореден път възражда традицията отпреди 100 години, когато журналисти от всички печатни медии във Варна се обединяват, за да издадат за 24 май първия варненски „Вестник на вестниците“, посветен изцяло на българската култура.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.