CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Седем изумителни археологически находки…

06/14/21 / ИСТОРИЯ
които учените не могат да разшифроват

culturespace.bg

Има много артефакти, над които учените си блъскат главите от години, но не успяват да намерят отговор.
Да поговорим за някои от тях.


МУМИЯТА НА МОМЧЕТО-ФАРАОН ТУТ
Има много въпроси и странности, свързани с мумията на Тутанкамон. И така, много спорове кръжат около причината за смъртта на владетеля. Предполага се, че фараонът е бил ударен по главата с тъп предмет. Но се оказва, че увреждането на черепа е получено след смъртта. Генетичният анализ показва, че Тутанкамон е бил ухапан от анофилен комар. Затова учените започнаха да се придържат към версията за смъртта от малария.
В гробницата с фараона са намерени мумии на две женски ембриони. Чии, не е известно. Но има предположения, че момичетата са дъщери на Тутанкамон, вероятно близначки. Те или са се родили преждевременно, или са били специално извадени от утробата на майката.

АРТЕФАКТЪТ КОСО


Този предмет е намерен през 1961 г. от трима американски геолози, когато събирали минерали в планината Косо, близо до село Оланча, Калифорния. Когато се опитали да отрежат един от камъните, открили нещо бяло вътре. Впоследствие става ясно, че това е порцеланов цилиндър, в чийто център има метален прът с диаметър 2 мм. Също така в пробата са открити пирон и шайба, а по-късно под рентгенова светлина е открито нещо като спирала. Всички признаци показват, че пред изследователите има обект, който прилича на свещ. Но как устройството се е озовало вътре в минерала?
Дълго се води дебат, че това може да не е свещ, а нещо друго - антена или резултат от химически експеримент. Или тази свещ е дошла при нас от древна цивилизация. По-късно обаче се установява, че през 20-те години на планината Косо се е извършвали добивни работи. И тези свещи са били използвани в двигателите с вътрешно горене Champion. Въпросът как е попаднала тази свещ в камъка обаче остава без отговор.

СТРАХОТНИТЕ КРЪГОВЕ В ЙОРДАНИЯ


Огромните кръгове на територията на Йордания остават непознати за света много време. През 1920 г. британският пилот Лайънъл Рийс прелита над пустинята и забелязва почти перфектен кръг. Но по това време откритието не предизвика голям интерес. Едва през последното десетилетие находката започна да привлича вниманието благодарение на австралийския изследовател Дейвид Кенеди.
Кръговете са каменни конструкции с височина не повече от метър. Интересен факт е, че в стените няма проходи. Така че, ако човек иска да влезе в кръга, той трябва да се изкачи през оградата.
В Йордания има 12 такива артефакта. Учените предполагат, че минималната възраст на конструкциите е 2000 години, но цифрата може да е и по-висока.
Най-важната загадка е назначението на кръговете. Предполага се, че конструкцията не е нищо повече от загон за добитък. Височините от един метър обаче не винаги могат да задържат животните. И защо изобщо да се строят такива почти идеално кръгли кошари за добитък?

КАМЪКЪТ КОЧНО


През 1887 г. археологът Джеймс Харви, докато разкопава ферма в Шотландия, открива каменна плоча с размери 18х9 м. Уникалността на камъка е, че повърхността му е осеяна с много символи – около сто. Чертежите са на възраст около пет хиляди години. Най-интересното е, че на платформата има изображения на крайници под формата на стъпало и длан, на които има само четири пръста.
Някои учени изразиха мнение, че това е ритуално място, докато други казват, че върху камъка е приложена карта на някаква област. Уфолозите излагат версията, че това е карта на звездното небе, тъй като някои от символите много приличат на схематични изображения на звезди с орбитите на планетите около тях. Има и други предположения, но до днес категоричен отговор не е намерен.

СУПЕРХЕНДЖ
Друг неолитен паметник, наречен Суперхендж, е открит на 3 км от Стоунхендж. Това е полукръгъл паметник, изграден от огромни камъни, някои от които достигат 4,5 м височина. Открити са общо 100 такива камъка. Възрастта на структурата е около 4,5 хиляди години.
И сега най-интересното: никой не може да види артефакта с просто око. Структурата е под земята и учените правят всичките ѝ описания въз основа на данни, получени от дистанционно наблюдение и сканиране без разкопки.
Според учените, Суперхендж и Стоунхендж са две брънки от един и същ комплекс. Може би втората е имала ритуално значение, но никой не знае точното ѝ предназначение.

ГОФРИРАНИ СФЕРИ


В Южна Африка са открити артефакти, които представляват метални сфери. Диаметърът им е приблизително 2,5 см, а някои имат три успоредни линии, издълбани около топката. Някои от сферичните находки се състоят от синкав метал с бели петна; други имат външна обвивка и са пълни с бяло гъбесто вещество. Тази странна гъба се разсейва в прах при контакт с въздуха. Външната обвивка е по-твърда от стомана.
Откривателят Джон Питърсбърг заявява, че пропорцията и балансът са „толкова съвършени, че надхвърлят границите на измервателните възможности на тогавашната технология“.
Артефактите са на възраст 2,8 милиона години!

ПОДВОДНА ПИРАМИДА ОТ КАМЪНИ
Остров Йонагуни се намира в западната част на Япония в Източнокитайско море. Недалеч от него през 1986 г. водолази случайно откриват голяма подводна формация, наподобяваща пирамида.
Досега мненията на учените за това, кой е създал тази структура, се различават. Някои вярват, че това е дело на човешките ръце, други – че това е творение на майката природа. Втората версия се подкрепя от факта, че пирамидата е съставена от пясъчник, който може да се напука и така да образува идеално равни повърхности.
По време на проучването обаче са открити някои артефакти, които свидетелстват за присъствието на хора тук: стенни йероглифи, примитивни строителни инструменти и дори барелеф на неизвестно животно, наподобяващо съвременен бик.
https://www.culturespace.bg/bg/news-more/ionaguni-yaponskata-atlantida

Превод: Г. ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.