CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Седемнайсет години по-късно

06/10/19 / ИЗКУСТВО
Един от еталоните на историите за призраци „Примката на призрака” от Хенри Джеймс – се завръща в ново издание с твърди корици.

Всяка къща си има своите тайни и легенди, но едва ли някой е готов за злото, което тегне над имението Блай. А всеки, дръзнал да прекрачи прага му, ще трябва да се срещне с... „Примката на призрака”.
17 години след първото си издание в България класиката „Примката на призрака” от Хенри Джеймс – един от еталоните на историите за призраци – оживява отново в луксозно издание с твърди корици и майсторския превод на Иглика Василева.
С интимната си атмосфера, с брилянтно конструирания си сюжет и с богатата на интерпретации загадъчност шедьовърът на Джеймс е сред най-важните представители на готическата проза oт Викторианската епоха, актуален и до днес.

Животът на Майлс и Флора е привидно нормален. Въпреки че са осиротели, децата живеят в самотното имение Блай под грижите на млада и съвестна гувернантка. Скоро обаче мистериозни и призрачни явления започват да смущават нощите им... и постепенно да променят емоционалното и психологическото им състояние. Възможно ли е обаче злото да бъде проекция на нечия фантазия... или да бъде реална заплаха, примамена от своите хищни апетити към младежката невинност и наивност?
Нима сред мрачните кули и коридори на старата постройка се е скрило и дебне нещо, което не може да бъде проумяно и преборено чрез обикновения човешки разум?
„Примката на призрака” от Хенри Джеймс ще ви напомни, че най-страшните чудовища се крият само и единствено зад вратата на собственото ви съзнание.
Новелата е послужила за вдъхновение на редица съвременни автори, а фабулата ѝ е в основата на десетки произведения и адаптации в театъра, в киното и в телевизията – от шейсетарската кино класика „Невинните“ на Джак Клейтън до предстоящия втори сезон на сериала „The Haunting of Hill House“ на Майк Фланаган.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.