CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

"Шалом" откри паметна плоча във Варна

08/13/18 / ИСТОРИЯ
Инициативата е на Организацията на евреите в България "Шалом"-Варна, и е част от календара на събитията, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Паметна плоча в знак на преклонение пред героизма и храбростта на българските моряци, помогнали на хиляди евреи да поемат пътя на спасението към Обетованата земя в мрачните години на Холокоста, бе открита днес на Морската гара във Варна. Инициативата е на Организацията на евреите в България "Шалом"-Варна, и е част от календара на събитията, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.
"Българският народ показа на света що е човечност и любов към ближния, а част от него са варненската общественост и доблестните морски мъже. Благодарение на тях над 10 500 еврейски бежанци са били превозени с кораби до земите на днешен Израел и спасени от нацистите", споделиха организаторите. Емоционални изказвания направиха Йосиф Меламед, главен секретар на организацията, Олег Калдерон, председател на "Шалом" - Варна, Бета Хараланова - член на ръководството на "Шалом" и уредник в Регионалния исторически музей в Шумен. Събитието бе уважено от президента Румен Радев, кмета на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, висши военни и дипломати. 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.