CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Шекспир, космическият фестивал и политкоректността

12/16/19 / КУЛТУРА
или За влиянието на гения върху европейската култура

culturespace.bg

Уилям Шекспир – бил той реално съществуващ човек или образ, подставено лице, както мнозина смятат, е повлиял много силно на европейската култура. И не само върху литературата и кинематографията (той е един от най-екранизираните автори в света). Някои плодове на неговото творчество може да наречем по-скоро „неочаквани“.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ КАК ПЕЯТ СКВОРЦИТЕ?

В САЩ мнозина не могат да търпят тази малка птичка – шумните рояци пречат на хората да спят. Но скворците не винаги са нарушавали покоя на американците. Те били докарани от Европа едва през XIX век. Един свръхбогат американски поклонник на Шекспир основал кръжок, който имал за цел да пренесе в Америка всички птици, които се упоменават в произведенията на драматурга. Между другото те наброяват около шестдесет. Повечето от тези видове не успели да се пригодят към новите условия, но скворците, и впрочем врабците, се чувстват там много добре до ден-днешен.
В наше време тази история все по-често се приема за легенда. Ако заровим нос в архивите, става ясно, че кръжокът, който привнасял птици, се е наричал Американско общество за аклиматизация и по-широката му цел била да увеличи разнообразието от полезни животински видове на американския континент. Най-ранното споменаване за ролята на Шекспир като вдъхновител на птичето преселение е чак от 40-те години на ХХ век.

АРМЕНСКИТЕ ИМЕНА

Едва ли някой ще се удиви на арменските имена Жулиета, Офелия и Хамлет – в Интернет може дори да се срещне не на шега твърдение за арменско семе в рода на датския принц. А всъщност арменците са нация, която се слави със своята любов към литературата. Едни или други имена от всяко велико произведение, което стига до Армения, може да се превърнат в мода.
Например разказ на арменския писател Аветик Исаакян по мотиви от еврейска легенда (което е посочено в епиграфа) от 1923 г. поражда мода към името Лилит. И днес се срещат много арменки с това име. На онези, които то шокира, нека припомним, че буквалното му значение е съвършено безобидно, то е родствено на такива имена като Лейла и съдържа в корена си „нощ“. По-късно популярността на името усилват стихотворението на Вадим Шефнер и на преоткритата за съветските читатели Марина Цветаева.
Любовта към Гьоте пък подбужда разпространението на името Грета, към рицарските романи – Забел (сиреч Изабела) и Артур, а Пушкиновата Татяна се превръща в Тушик. Или поне така говорят легендите.


ДЖЕНДЪРНО-НЕУТРАЛНО МЕСТОИМЕНИЕ
През XXI век в англоезичното пространство започнаха да протестират против личното местоимение „той“ (he), когато иде реч за абстрактен „човек изобщо или за персона, чийто пол е неизвестен. Породена бе дискусия доколко без одобрението на човек той може да се означава като „него“ и или „нея“ – нали сега набира популярност и дори се налага силово идеята за джендърния човек – човек, който не приема за себе си някой от стереотипните социални полове.
Местоимение от трети род, което би се употребявало за одушевени предмети в английския, няма и ситуацията, изглежда, беше в задънена улица, но любителите на Шекспир напомниха, че в неговите писания (и в текстове от негово време) в такива случаи се използва думата „те“ (they), при това за особа, чийто пол е неясен или събеседника не иска да го уточни. „Шекспировият“ вариант устройва мнозинството от тези, които се вълнуват от темата за това местоимение и днес „те“ вместо „той“ като местоимение по подразбиране започна да се среща доста често.

ЖИВОПИС

Естествено, пиесите, написани специално за театър, пасват и за кино. Екранизациите на Шекспир са огромен брой, но този факт не е удивителен. Обаче това, колко живописци е вдъхновил, е впечатляващо. Картини по сюжети на Шекспир рисуват от векове по цял свят.
Това ни е дало такива шедьоври а предрафаелитите като платното „Офелия“ на Джон Евърет Миле, картина със същата героиня и „Миранда и бурята“ на Джон Уилям Уотърхаус, работата на сходния му по стил Едуин Остин Аби „Крал Лир“. Немалко портрети на известни неизвестни личности в ролята на Хамлет – например на актьора от XVIII век Дейвид Гарик от Уилям Хогарт и Великия княз Константин Константинович Романов от София Крамская. И, разбира се, доста картини, които изобразяват Ромео и Жулиета. Много от тези образи са толкова популярни и разпознаваеми, че създават нашия общ културен фон.

АСТРОНОМИЯ

Обикновено новооткритите небесни обекти и големите планетни кратери се именуват на знаменити хора – например може де срещнете астероиди с имена като Анна Герман, Дерсу Узала и Михаил Петренко. А ето, спътниците на Уран традиционно получават названия по имена на Шекспирови персонажи. Така че космосът в този сектор прилича на фестивал с имена на Шекспир: тук в орбита се носят Миранда, Дездемона, Титания, Жулиета, Калибан, Корделия, Офелия и др.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.