CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Шест мистерии около Тутанкамон,

12/19/21 / ИСТОРИЯ
които учените разгадаха

culturespace.bg

В продължение на почти сто години гробницата на Тутанкамон е обект на спекулации и източник на мистични истории сред археолозите. Въпреки факта, че през годините е имало много опровержения на повечето от тези теории, те продължават да съществуват. Порталът Express.co.uk реши да разбере истината за най-популярните.
Гробницата на фараона Тутанкамон е открита през 1922 г. от археолога Хауърд Картър по време на търсене в Долината на царете. Това се случва в присъствието на свидетели на 17 февруари 1923 г. в 14:00 часа. Събитието и всичко, което го последва, все още повдига много въпроси, но има и информация, която разкрива много мистериозни явления в легендата за фараона.


ПРОКЛЯТИЕТО НА ФАРАОНИТЕ
Разказите за разкопките и описанията на многобройни събития, които последват, пораждат легендата за проклятието на фараоните, която продължава да измъчва умовете на хората до днес. Легендата разказва, че в деня, в който Картър отваря капака на саркофага на Тутанкамон, кобра изяжда любимото му канарче.
На 3 април Джордж Хърбърт, пети граф на Кайрнарвон (местното му наименование; познат е още като Карнарфън – бел.прев.), който присъства при отварянето на гробницата, почива внезапно и слуховете веднага приписват смъртта му на „проклятието“, което убива птицата на Картър. Учените обаче вече са доказали, че графът е починал от усложнения на пневмония, която е развил с много тежко протичане поради автомобилна катастрофа, която подкопава здравето му през 1901 г.
Осем други очевидци на отварянето на гробницата почиват през следващите десет години, всички – от общи болести.

СМЪРТТА НА ФАРАОНА
Самият фараон Тутанкамон умира при мистериозни обстоятелства. Той почива през 1323 г. пр.Хр., когато е само на 19 години. Изследователите откриват доста наранявания по мумията му, които не може да бъдат обяснени в началото на миналия век.
Оттогава криминалистиката е напреднала радикално. Съвременните учени смятат, че фараонът е загинал при инцидент с колесница. Занаятчиите, които са мумифицирали тялото на фараона, обаче се опитали да скрият щетите.

Египтологът Хауърд Картър със сакофага на Тутанкамон, 1925 г.

СТАЯТА НА ТАЙНИТЕ
Като всеки почитан фараон, Тутанкамон е имал гробница, впечатляваща като позлатената му гробна камера, пълна с различни инструменти и приноси. Говори се, че гробът му има и допълнително помещение, издълбано в дебелината на пирамидата.
Най-новите методи на изследване доказаха, че тези предположения са неоснователни. Изследователи, които използваха неинвазивни методи, са изследвали всички стени в гробницата на Тутанкамон, но не са открити скрити кухини.

Гробницата на Тутанкамон

ВЪТРЕ ВЪВ ФАРАОНА
Археолозите успяват да влязат в гробницата, гробната камера и саркофага. Но в продължение на много години те не бяха в състояние да проучат правилно самата мумия. Напредъкът в биологията и изследванията на ДНК отвори такива възможности.
През 2010 г. учените откриха, че фараонът страда от различни заболявания и проблеми в развитието. По-специално, древният владетел на Египет е бил болен от малария и е имал различни заболявания на опорно-двигателния апарат.

УСТАНОВЯВАНЕ НА БАЩИНСТВО
Тутанкамон е историческа личност, която заслужава внимание. Основната му заслуга за съвременната история е, че… е починал. Въпреки това, историците винаги са били заинтересовани да научат повече за живота му. Като начало би било хубаво да се установи кои са родителите му.
Произходът на фараона все още се дискутира горещо, но сега археолозите и учените разполагат с малко повече информация от преди. ДНК анализът, който разкри проблемите в развитието му, разкри също, че фараонът е роден от кръвосмесителен брак и родителите му вероятно са братовчеди.

НА КОГО СЕ ПОКЛАНЯШЕ ФАРАОНЪТ

Древните египтяни са смятали фараоните за богове, макар и в човешки образ. Но те също се покланяли на небесните богове и Тутанкамон не е изключение. Той почита двама богове, както подсказват имената му.
При раждането момчето е кръстено Тутанкатон. Това име, което буквално означава „Живо въплъщение на Атон“, ясно отразява факта, че родителите на Тутанкатон са се покланяли на бога на слънцето, известен като „Атон“. След няколко години на царуване младият фараон възстановява бившия пантеон на боговете и започва да се покланя на бог Амон. Във връзка с това той променя името си и започва да се нарича Тутанкамон или „живото въплъщение на Амон“.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.