CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Шумер - древни изобретения, променили света

10/08/21 / ИСТОРИЯ
Месопотамия като модел на Силициевата долина

culturespace.bg

Древните шумери, които са населявали преди хиляди години територията между реките Тигър и Ефрат в днешен Южен Ирак, са изградили цивилизация, която по някакъв начин е била древен аналог на Силициевата долина. Както Самуел Ноа Крамер пише: „Хората на Шумер имали необичаен усет към технологичното изобретяване“ (Самуел Ноа Крамер, 28 септември 1897 –26 ноември 1990 г.) е един от водещите световни асириолози и световноизвестен експерт по шумерска история и шумерски език. След гимназията той посещава Темпълския университет, преди това колежа „Дропси“ – първата акредитирана от държавата академична институция в света, която присъжда докторски степени по юдаистика, и музея „Пен“ – и двете във Филаделфия. Сред учените работата му променя мисленето за шумерската история. Със своята най-продавана книга по света „Историята започва в Шумер“ той прави шумерската история достъпна за широката публика).
В земите, които по-късно гърците наричат Месопотамия, шумерите изобретяват нови технологии и усъвършенстват масово използваните. В процеса те преобразяват начина, по който хората отглеждат храната си, строят жилища, комуникират и следят информацията и времето.
Творчеството на шумерите е било донякъде породено от липсата на природни ресурси в техните земи, според Филип Джоунс, асоцииран уредник и пазител на Вавилонската секция в музея „Пен“ във Филаделфия.
„Те имали малко дървета, почти нямали камъни или метали“, обяснява той. Това ги принудило да използват гениално материали като глина – пластмасата на древния свят. Използвали го за направата на всичко – от тухли през керамиката до плочи за писане.
Но истинският гений на шумерите може да е бил организационен. Те са имали способността да вземат изобретения, разработени другаде, и да ги прилагат в много по-голям мащаб. По този начин те са произвеждали масово стоки като текстил и керамика, които след това използвали за търговия.
Както пише Крамер, в шумерската идентичност има нещо, което кара шумерите да мечтаят смело и да мислят гениално. „Духовно и психологически те поставят силен акцент върху амбицията и успеха, превъзходството и престижа, честта и признанието“, обяснява той.
Иновациите на шумерите постепенно се разпространяват и водят до развитието на съвременния технологично напреднал свят, в който живеем днес. Ето някои от областите, в които шумерите са оставили своя отпечатък.

МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО НА КЕРАМИКА


На други места в древността хората са изработвали керамиката ръчно, но шумерите са първите, които разработват въртящото се колело – устройство, което им позволява да го произвеждат масово, според Рийд Гудман, докторант по изкуствата и археологията на Средиземноморието в Университета. на Пенсилвания. Това им позволява да изхвърлят голям брой артикули като контейнери за дажби на работници… Било е нещо като древния предшественик на „Trademark“.

ПИСАНЕ: ШУМЕРСКА ПИКТОГРАФИЯ


Джоунс казва, че е много вероятно, макар и не 100 процента сигурно, че шумерите са първите, които са разработили система за писане. Така или иначе, ясно е, че те са използвали писмена комуникация до 2800 г. пр.Хр. Но те не са се заели да пишат голяма литература или да записват своята история, а по-скоро да следят стоките, които произвеждат и продават.
„Първите им текстове са само числа и стоки“, обяснява Джоунс. Те правят това със система от пиктограми , които по същество са били рисунки на различни обекти. В крайна сметка обаче започват да комбинират пиктограмите, за да могат да изразяват идеи и действия. Пиктограмите се превръщат в символи, които означават думи и звуци.
Писарите използвали заострена тръстика, за да драскат символите във влажна глина, която се изсушавала, за да се образува таблети. Системата на писане става известна като клинопис и както отбелязва Крамер, тя е заимствана от следващите цивилизации и е използвана в Близкия изток в продължение на 2000 години.

ХИДРОТЕХНИКА: СЕЛСКОСТОПАНСКОТО ЗНАЧЕНИЕ НА РЕКИТЕ


Шумерите са измислили как да събират и да насочват преливането на реките Тигър и Ефрат и богатата тиня, която съдържат – и след това да използват натрупаното за напояване и наторяване на фермерските си ниви. Те са проектирали сложни системи от канали, с язовири, изградени от тръстика, палмови стволове и кал, чиито порти могат да се отварят или затварят, за да регулират потока на водата.

КОЛЕСНИЦАТА


Шумерите не са измислили превозни средства на колела, но вероятно са разработили първата двуколесна колесница, в която водач управлява екип от животни, пише Ричард У. Булиет в „Колелото: изобретяване и преизобретяване“. Гудман казва, че има доказателства, че шумерите са имали такива каруци за транспортиране през 3000 г. пр.Хр., но те вероятно са били използвани за церемонии или от военните, а не като средство за придвижване в провинцията, където неравният терен би затруднил пътуването с колела.

ПЛУГЪТ


Според Крамер, шумерите са изобретили плуга, жизненоважна технология в земеделието. Те дори изготвили ръководство, което дава на земеделците подробни инструкции как да използват различните видове плугове. Дори посочват молитвата, която трябва да се прочете, за да се отдаде почит на Нинкилим, богинята на полските гризачи, за да се предпази зърното от изяждане.

ТЪКАЧНИЯТ СТАН


Докато другите култури в Близкия изток събират вълна и я използват за тъкане на платове за облекло, шумерите са първите, които го правят в индустриален мащаб.
„Иновацията на шумерите е да превърнат храмовете си в огромни фабрики“, обяснява Гудман. Той отбелязва, че шумерите първи са пресекли роднинските линии и са образували по-големи работни организации за производство на текстил – предшествениците на съвременните производствени компании.

МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО НА ТУХЛИ


За да компенсират недостига на камъни и дървен материал за строеж на къщи и храмове, шумерите, според Крамер, са създали форми за производство на тухли от глина. Въпреки че те не са първите, които използват глината като строителен материал, „иновацията е възможността да се произвеждат тухли в големи количества и да се сглобяват в голям мащаб“, обяснява Джоунс. Техните сгради може да не са били толкова издръжливи, колкото каменните, но те са успели да построят повече и да създадат големи градове.

МЕТАЛУРГИЯ


Шумерите са били едни от най-ранните хора, използвали медта за направата на различни полезни предмети – от върхове на копия до длета и бръсначи, според Асоциацията за развитие на медта. Те правят и изкуство с медта, включително драматични пана, които изобразяват фантастични животни - например орел с лъвска глава. Според Крамер, шумерските металурзи са използвали пещи, нагрявани с тръстика, и са контролирали температурата с духало, което можело да се продухва с ръце или крака.

МАТЕМАТИКА


Примитивните хора са броили, използвайки прости методи, като поставяне на прорези на костите, но шумерите са разработили формална система за номериране, основана на единици от 60, според книгата на Робърт и Каролин Кребс „Новаторски научни експерименти, изобретения и открития на древния свят“. Първоначално те са използвали тръстика, за да следят единиците, но в крайна сметка, с развитието на клинописа, започват да използват вертикални белези върху глинените плочи. Тяхната система е помогнала да се поставят основите на математическите изчисления на цивилизациите, които последват.
Източник: history.com
 
Превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.