CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

След 1340 години Как Велика България става независима от Византия

06/07/21 / ИСТОРИЯ


culturespace.bg

Предисловие на преводача:
От статията по-долу няма да научите нищо новo. Особено ако сте българин, който познава историята на дедите си. Преведох я, защото много рядко в руски сайт (в случая – Миртесен, което по нашенски звучи като „Светът е малък“) се публикуват неизкривени, обективни, почти безгрешни исторически бележки и анализи за България и българите. А всеки подобен прецедент е повод да се огледаме в чуждите преценки за нас и нашето минало.Там където е писано Византия, да се разбира Източната Римска империя.
Приятно четене!


Византийският император Константин IV след поражението си през 680 г. сл.Хр. в битката при Онгъла от войската на кан Аспарух подписва договор за приятелство с новосформираната българска държава в Черноморския регион и се задължава да плаща годишен данък. Тази победа обединява българите и местните славянски племена на територията до река Искър на запад и Стара планина в южната част (североизточната част на съвременна България). На североизток границата ѝ достига Днепър. Град Плиска става столица на България.
Византийските историци наричат този град „Плиск“ в своите трудове. Заемал е площ от 23 км² и е бил ограден от ров и глинен вал, центърът е бил заобиколен от защитна стена. В града е имало дворци и каменна базилика. Запазени са останки от глинен водопровод.
Някой ще поспори и ще каже, че кан Аспарух и наследникът му Тервел не са били български канове, а произхождат от славянски племена. Но само името на държавата България е напълно съзвучно с империята на великия хан Кубрат (всъщност Курбат – бел.прев.), съществувала през VII век сл.Хр. по бреговете на Фанагория, която е успяла да подчини хазарите и другите племена, живеещи на земята и на бреговете на Каспийско и Черно море.
Българите са говорили на тюркски, но техните владетели са разбирали езика на византийците, тъй като основателят на Велика България от детството си е бил образован и обучен в Константинопол и дори е бил кръстен в православната вяра.
В днешна България обаче все още се помни и почита името на основателя на българското царство кан Аспарух, един от наследниците на Великата българска империя на Кубрат. Византийците два пъти, или дори три пъти, се опитват да върнат земите на България под свой контрол. Но се прибират обратно бити и унизени… Как малко българско царство би могло да устои на огромна империя?
Версията, че това са били хазарите, също няма основания. Хазарският каган Ибузир Главан, който успял да завладее контрола над Фанагория, получил заповед от Константинопол да убие Юстиниан II, избягал в изгнание в Херсонес. Но той избягал в България при кан Тервел, син на Аспарух, който бил във вражда с хазарите и византийците.
Юстиниан обещава на Тервел да признае България и правото му да управлява в замяна на превземането на Константинопол. Тервел се съгласява, тъй като иска да отмъсти за смъртта на баща си, кан Аспарух, в битка с византийците. Южните племена на славяните също застават под знамената на българите и отварят пътя към трона на Юстиниан Безноси, както тогава го наричат. Между другото, трябва да се каже, че и византийците са се опитвали да привлекат подкрепата на славянските племена. Но в замяна искат да ги поробят. Това е основната грешка на византийските владетели. Славяните са свободолюбиви и с меч в ръка доказват това в съюз с българите и през всички следващи епохи.
Може би питате дали има връзка с Волжка България, разположена в Република Татарстан. Разбира се, че има. Тя е основана от кан Котраг, най-малкият син на великия Кубрат. Той води част от азовските българи до Волга в средата на VII век, преследван от хазарите. Така е основана държавата Волжка България, която пада под съкрушителния удар на войските на Златната орда през XIII век.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.