CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Смъртта на Клеопатра: неразгадана мистерия

01/30/23 / ИСТОРИЯ
Самоубийство чрез ухапване от змия или отравяне от нейните врагове?

culturespace.bg

Известно е, че Клеопатра и Антоний отнемат живота си през 30 г. пр.Хр., след като армиите на Октавиан ги преследват до Александрия. Антоний умира като римлянин: той се самоубива със собствения си меч; самоубийството на Клеопатра от ухапване на змия е недоказано. Легендата разказва, че тя е умряла, като е примамила „аспид“ – най-вероятно усойница или египетска кобра – да я ухапе за ръката, но древният летописец Плутарх признава, че „това, което наистина се е случило, не е известно на никого“. Той казва, че Клеопатра е била известна и с това, че крие смъртоносна отрова в един от гребените си за коса, а историкът Страбон отбелязва, че тя може да е приложила смъртоносен „мехлем“. Имайки това предвид, много учени сега подозират, че тя е използвала карфица, потопена в някаква форма на мощен токсин - змийска отрова или друго.

Произведение, наречено „Смъртта на Клеопатра“ от холандския гравьор и художник Ян Харменс. Мюлер (1571–1628)

Смъртта на Клеопатра изглежда се е разиграла толкова драматично, колкото и животът, който е живяла.
След като египетската царица и нейният многогодишен любовник, римският генерал Марк Антоний, виждат обединените си сили унищожени в битката при Акциум през 31 г. пр.Хр., те се оттеглят към несигурно бъдеще в Александрия. Изправена пред перспективата да загуби царството си и за да избегне униженията от Октавиан, самата Клеопатра се самоубива на 10 август 30 г. пр.Хр., като позволява на отровна змия да я ухапе.
Категорични исторически доказателства, свързани със смъртта на Клеопатра, както и за голяма част от нейната биография, са оскъдни. Тези, които са съставили най-изчерпателните разкази за нейния живот, особено древногръцкият историк и биограф Плутарх, са писани поколения след нейната смърт. Поети, драматурзи и режисьори по-късно черпят от тези източници, за да изградят митичната фигура на Клеопатра, като я характеризират главно с нейните способности да съблазнява и връзките ѝ с двама римски лидери – Юлий Цезар и Марк Антоний.

Смъртта на Марк Антоний"; Помпео Батони; 1763 г.

Измислени разкази за нейния живот и предивременната ѝ кончина създадоха популярния образ на Клеопатра като красивата, обречена главна героиня в една от най-известните романтични драми в древната история. Зад този образ обаче стои истинска кралица, която, независимо от външния си вид, със сигурност е била страхотен лидер – и един от най-могъщите членове на гръцката  династия на Птолемеите, доминирала в Египет повече от три века.
И така, какво знаем за смъртта на Клеопатра? След като римските сили разбиват египетската армия в битката при Акциум, Антоний и Клеопатра се оттеглят в Александрия, където виждат как бившите им съюзници и поддръжници преминават на страната на Октавиан. До края на юли, 30 г. пр.Хр. силите на Октавиан достигат Александрия и Клеопатра се оттегля в своя мавзолей. Чувайки фалшивото съобщение, че тя е починала, Антоний постъпва като римлянин: самоубива се като се хвърля се върху собствения си меч. Неговите хора го отнасят при Клеопатра и той умира в ръцете ѝ. Според Плутарх, член на свитата на Октавиан, тайно предупредил Клеопатра на 9 август, че генералът планира да замине за Рим след няколко дена и да вземе Клеопатра и нейните деца със себе си. На следващия ден Клеопатра се затваря в мавзолея с две слугини, Ирас и Чармион, и изпраща бележка до Октавиан, който по това време е в Александрия, вероятно в двореца на царицата.
При отваряне на бележката на Клеопатра, в която се иска тя да бъде погребана до Антоний, Октавиан незабавно изпраща хората си, за да спрат сомоубийствения акт. Когато разбиват вратата на мавзолея, откриват Клеопатра да лежи безжизнена на златен диван, двете ѝ слугини – умиращи до нея. Според най-разпространената теория за смъртта на Клеопатра, тя е починала от ухапване от отровна змия,  аспид (малка усойница), или  египетска кобра. Нейното самоубийство би било особено царствено и алегорично: аспидата е била символ на царството за египтяните, тъй като кобрата е била свързвана с любимата богиня на Клеопатра – Изида.
Има няколко проблема в тази теория, според съвременните египтолози. От една страна, кобрите обикновено са дълги най-малко 1,50 м и могат да растат до 2,50 м; твърде голяма, за да се внесе в мавзолея на Клеопатра в кошница за смокини, както се разказва в историята. Освен това не всички ухапвания от змии са смъртоносни, а тези, които са, убиват жертвите си бавно и болезнено, което прави трудно да се повярва, че змия е успяла да убие Клеопатра и двете ѝ прислужници за краткото време, необходимо на Октавиан да получи нейната бележка и да изпрати своята охрана.
Ако Клеопатра наистина е умряла отровена, твърдят Стейси Шиф (американска авторка на биографии) и други, по-вероятно е тя да е изпила смъртоносна билкова смес или да е приложила токсичен мехлем, както предполага древногръцкият историк Страбон. Всяко от тях би я убило (и нейните слуги) по-бързо и по-ефективно от ухапване от змия. През 2010 г. германският историк Кристоф Шефер предполага, че Клеопатра може да е погълнала фатална смес от бучиниш, вълча лигавица и опиум, въз основа на проучванията си върху древни документи и консултацията си с токсиколог.
Истината обаче остава неуловима. Тъй като няма известни очевидци и няма първични писмени сведения за смъртта на Клеопатра, голяма част от това, което знаем, идва от Октавиан - за когото някои предполагат , че самият той има нещо общо със смъртта на Клеопатра. Той със сигурност е имал мотив да иска смъртта ѝ, тъй като харизматичната царица (ако е жива) представлява потенциална заплаха за неговото господство в Египет.
Независимо дали Октавиан е наредил убийството на Клеопатра и нейните слугини, или не, или просто ѝ е предоставил мястото и възможността да се самоубие, това, което се е случило след това, е ясно: Той нарежда на охраната си да издири и убие Цезарион, сина на Клеопатра и Цезар, за да отстрани проблема с наследяването на майчиния си трон.
След това Октавиан прави Египет римска провинция, като се коронясва за император; а по-късно приема името Август. В следващите си мемоари Октавиан Август показва увереност, че неговата версия за Клеопатра и нейното самоубийство – ухапване от змия и всичко останало – ще продължи да живее векове. Светоний, съвременник на Плутарх (автор на „Дванадесетте цезари“), посочва в „Живот на Август“, че тя е починала от ухапване от аспида. Някои римски автори обаче продължават да твърдят друго. Но явно истината е някъде там.
Клеопатра е била на 39 години по времето, когато е починала, и е управлявала Египет повече от 20 години. А заедно с Марк Антоний са били заедно 11 години.Те са погребани заедно, както и двамата са пожелали, и с тях е била погребана Римската република.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.