CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Смъртта – тази вечна тайна

01/04/19 / МИСТИКА
Известни поети и писатели срещат смъртта

Най-загадъчни и, уви, трагични смъртни случаи с гении на словото са кончините на Николай Гогол, Сергей Есенин, Владимир Маяковски, Ърнест Хемингуей и Едгар Алън По. Маяковски се застрелва в сърцето си, Есенин е намерен обесен в хотелска стая, а Хемингуей се застрелва в устата с любимия си пистолет „Винченцо Бернардели“. Всеки от тях е преживял лична драма.
Поетът Ли Бо
Известният китайски поет на династията Тан Ли Бо се е смятал в Поднебесната империя за безсмъртен гений на поезията. Неговото творчество се е ценяло наред с творбите на Данте и Петрарка, Низами и Фирдоуси, Пушкин и Шекспир. Според легендата, Ли Бо се удавил в река, приток на Яндзъ, паднал от лодка, когато се опитал да улови отражението на луната във водата, а след това потеглил към небето. Според друга, по-правдоподобна, версия поетът умрял в дълбока старост от болест.

Хулиан дел Касал
През 1893 г. кубинският поет, най-големият представител на модернизма – Хулиан дел Касал, известен със своите стихотворения „Листове за вятъра“, „Сняг“ и „Бюстове и рими“, станал поредната жертва на смеха. И въпреки че произведенията на поета се отличават с дълбок песимизъм и меланхолия, Дел Касал умрял доста весело: по време на вечеря с приятели му разказали анекдот, от който поетът получил пристъп на неконтролируем смях, който причинил разслоение на аортата, кървене и внезапна смърт.

Антоан дьо Сент Екзюпери
На 31 юли 1944 г. от летището Борго, Корсика излита за последния си полет авиаторът, поетът и есеистът Антоан дьо Сент Екзюпери. Дълго време нищо не се знаеше за смъртта на „бащата“ на Малкия принц. Френските журналисти успяха да разкрият мистерията. Когато самолетът на Екзюпери е излетял във въздуха на 31 юли около 8 часа сутринта, изтребител Ме-109 е излетял от базата на Луфтвафе, управляван от пилота Хорст Рипер. Над морето, на 200 метра под него, немският пилот вижда френския самолет. Френския летец, изглежда, не забелязва врага и не предприема никакви маневри, за да избяга от месершмита или да приеме битката. Рипер още с първия подход поразил френския самолет. Разбира се, после той разбрал чия светкавица е свалил, но решил да не казва на никого. На 88 години бившият пилот на Луфтвафе решил да облекчи душата си и да се покае публично, обяснявайки всичко на почитателите на Екзюпери: „Не видях пилота. И дори да го бях видял, нямаше да мога да разпозная Дьо Сент Екзюпери. Надявах се много дълго, че е някой друг. В годините на младостта си всички четяха и обожаваха книгите му. Ако знаех, че е той, не бих стрелял...“.

Николай Гогол
И до ден-днешен смъртта на Гогол ражда много клюки. Някои твърдят, че от раждането си великият писател е страдал от маниакално-депресивна психоза, която е помагала на писателя да твори, но го хвърляла в бездната на безнадеждността: „Да се обесиш или да се удавиш, изглежда, е единственият изход, който прилича на лекарство“… Други са склонни да смятат болестта на прозаика за религиозна екзалтация, която го е довела до психично разстройство. Но все пак депресията се проявява у Гогол през целия му живот, но към края пристъпите стават просто непоносими. По време на последния писателят изгаря втория том на „Мъртви души“ и скоро след като изгубва смисъла на живота си, умира, избирайки тих, но болезнен начин: да умре от глад. И до днес има много версии за смъртта на майстора на руската литература, всяка от които изравя все по-сложни причини. Най-популярната твърди, че Гогол е бил случайно отровен от лекари, които не са знаели от каква болест да го лекуват, така че предписват на пациента лекарство, съдържащо живак. Може да е настъпила интоксикация на тялото, причинявайки смърт. Друга хипотеза гласи, че писателят е заспал в летаргичен сън, тъй като някои очевидци на тялото след изравянето на ковчега са видели скелета в неестествена поза.

Едгар Алън По
Разказът за смъртта на американския писател на мистични детективи, поет, литературен критик и редактор Едгар Алън По е пълен с мистерия, неразгадана до днес, подобно на неговите произведения. На 3 октомври 1849 г. писателят е намерен да лежи на улица „Балтимор“ в безсъзнание и облечен с чужди дрехи. Бил е откаран в болница, където престоял 4 дни, но никога не дошъл в съзнание, за да даде поне някакво обяснение на състоянието си. Той умира на 7 октомври. Всички медицински документи, включително и смъртният акт, са загубени. Точната причина за смъртта не е установена и съгласие по този въпрос просто няма. Но има много теории, вариращи от хипогликемия, хроничен алкохолизъм, психично разстройство, мозъчен тумор, апоплексия, сифилис и накрая - банално предозиране на наркотици и наркотични вещества. Уви, никой от тях все още не е потвърден.

Източник: diletant.media
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.