CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

СПОЛУКАТА - Къси разкази и афоризми от Мария Вачева

11/22/18 / КУЛТУРА
Есенен салон на изкуствата - Варна 2018

 На 22 ноември в рамките на Есенен салон на изкуствата – Община Варна‘2018 в Арт-салона на Радио Варна ще бъде представена книгата на Мария Вачева СПОЛУКАТА - Къси разкази и афоризми от Румен Стоянов, поет, писател и преводач от и на испански и португалски, член на СБП, дипломат, както и от Добрин Паскалев, поет, писател, доцент в Медицинския университет Варна. Водещ е Свилен Стоянов, артист от Варненския драматичен театър. На тържеството ще присъства и синът на писателката - Бойко Вачев, кибернетик, занимаващ се с комуникация на науката, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН.
Събитието се посвещава на 85 години от рождението ѝ.


Д-р Вачев сподели: Майка живее за хората и обществото, с науката, знанието и училището, за семейството.
За нея свободата е най-ценното нещо за всяко живо същество: „Свободата е знание, наука и образование!“ Също и вярата в доброто, природата и човека.
Един виден наш историк и общественик ѝ казва: „Вие сте като Жана д‘Арк!“
Майка е не само истински борец, но и творец през целия си живот. От училищните през емигрантските и студентски години, през учителството - „борба за душите, сърцата и умовете на българите, за бъдещето на България“, продължаваща и днес: „Кой има идея свята живее за свободата, а не ради пари. Родолюбец.“
Любовта към Родината за майка е изначална. Тя мечтае някога учениците в България да започват учебния си час с възгласа „Да живее Отечеството!“. За Маря Вачева всеки урок е и урок по родолюбие и човечност.

Страстта към творчеството през целия живот, към споделянето на професионалния и човешки опит, на изстраданите истини и идеи, довеждат майка до изявите по Българското национално радио, до поуката и изящната красота на късите разкази и сполуката със сатиричните гатанки. От разказите, за обикновени, но най-човешки неща - „Куклата“, „Телефонът“. „Масичката“, „Елхичката‘, „Сделка“, „Въздух“, до житейските изненади в „Джина“, „На лов“, „Майчино сърце“.
Една всеизгаряща любов към мира и отхвърляне на войната: „И най-лошият живот в мир е по-добър от катастрофална победа. Глобална завера.“; обич към ученика и любов и преклонение към учителя, училището и семейството: „Учителят е част от кръговрата – възпитава човешките поколения. Съвременен хъш.“, „Трудът на ученика е принос към националното богатство. Детска мечта.“, „Със семейството и училището израстват нови духовни будители.“...
Мария Вачева публикува последните над 5 години множество разкази, афоризми и сатирични гатанки в редица национални литературни вестници и сборници във Варна и Велико Търново, а афоризмите ѝ са излъчвани по програма Хоризонт на БНР и отличавани като „Изречение на годината‘2019“.
През 2017г. издава книгата „САГА SARI Сатирични гатанки“, която е на 10 езика.”


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.