CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Средновековният Циолковски

04/05/21 / НАУКА
Вехт ръкопис – дело на пионер на ракетната наука

culturespace.bg

Човечеството все още помни времената, когато полетът до Луната се смяташе за нещо от сферата на фантастиката. Такива мечтатели се брояха в най-добрия случай за градски луди. В най-лошия случай те бяха изгаряни на кладата. Днес космическите кораби не само активно „орат просторите на нашата Вселена“, но и доставят в орбитата на Земята товари, астронавти и космически туристи.
Малко хора знаят, че още 400 години преди полета на първия човек в космоса вече е била изобретена многостепенна ракета. Учените откриха мистериозен древен ръкопис с подробни изчисления и чертежи за ракетостроене.


ТАЙНСТВЕН РЪКОПИС
Когато светът чу новината през август 1996 г., че на Марс са открити следи от жизнеспособни бактерии, еуфорията беше огромна. Човечеството веднага започна подготовка за полети до червената планета. Тези планове никога не биха се осъществили без онези ексцентрици, които по различно време благочестиво са вярвали, че човек ще завладее космоса. Един от тях е Херман Обер. Наричан е дори „бащата на космическите пътувания“. Обер поставя основите на научната астронавтика и ракетостроене в своите трудове „Ракета и планетарно пространство“ (1923) и „Пътища към космонавтиката“ (1929). Но има и друг, незаслужено забравен, изследовател, който, подобно на Оберт, е изпреварил далеч времето си: Конрад Хаас.
Този учен е незаслужено забравен.
През 1961 г. е направено удивително откритие в Сибиу (Румъния). Професор от университета в Букурещ открива мистериозен ръкопис в стария градски архив. Впоследствие той е наречен „ръкописът от Сибиу“. Той представлява около 450 страници, пълни с чертежи и изчисления. Това са невероятно точни технически данни за артилерията, балистиката и подробни описания на многостепенни ракети. Най-интересното в откритието е, че тези текстове са създадени в средата на XVI век. Авторът на този зашеметяващ документ е блестящ австрийски военен инженер на име Конрад Хаас.


КОЙ Е КОНРАД ХААС?
В наши дни той е незаслужено забравен. Името на Хаас или неговите постижения почти не се споменават в справочниците. За съжаление, много малко информация за изключителния учен е оцеляла. Като начало Конрад Хаас изобщо не е трансилвански саксонец. Той просто живее там. Най-вероятно бъдещият инженер е роден през 1509 г. в Дорнбах, близо до Виена. Конрад се премества в Трансилвания на двадесетгодишна възраст. По това време тази земя е била част от Австрийската империя. Тук той започва служба в императорската армия на Хабсбургите под командването на цар Фердинанд I.
През 1551 г. Хаас е поканен на служба от великия принц на Трансилвания Стефан Батори. Конрад идва в Германщат (сега румънският град Сибиу), където започва да ръководи военния арсенал. По време на службата си Хаас започва да пише това, което учените сега смятат за най-ранния наръчник по ракетостроене, познат на науката. Тази работа е написана на немски език. Заглавието се превежда като „Как да направим добра ракета, която може самостоятелно да лети в небето“. Ръкописът е посветен на подробно описание на новаторски оръжейни технологии, включително принципа на действие на многостепенни ракети.
Хаас пише книгата си за ракетната наука между 1529 и 1556 г. От 282 разпространени копия на трактата, около 209 са посветени на ракетната техника и използването на ракети. Ученият описва подробно техническите аспекти на конструкцията на ракетата, обяснява принципа на нейното действие. Ръкописът съдържа описание на много видове ракети. Има и изображение на многостепенна ракета. През XVI век!! Книгата дори съдържа скица на космически кораб. Той е изобразен като летяща къща.
Трактатът представя собствените военни разработки на Хаас. Това са различни видове ракети, които трябва да бъдат изстреляни по врага. Удивително е, че инженерът е мислил за комбиниране на няколко ракети със същата мощност и за тяхната аеродинамична стабилизация с помощта на делта стабилизатори! Ученият обръща сериозно внимание на проблема с горивото. Хаас експериментира с различни горива, за да получи правилната комбинация.
Преди да бъдат намерени ръкописите на Хаас през 1961 г., науката приписваше първото описание на многоетапна ракета на полския учен Казимеж Семенович. Неговата работа (трактат) е публикувана през 1650 г.: „Artis Magnae Artilleriae Pars Prima“. Книгата на Семенович е илюстрирана с рисунки върху медни плочи. Те са с изключително високо качество за времето и демонстрират много голямо внимание към детайлите. Много от илюстрациите изглеждат подозрително като рисунки на Хаас. Сред тях е и многостепенна ракета.
И двамата учени описват техниките за ракетостроене. Както Хаас, така и Семенович дават подробно и качествено описание на цилиндричната тяга, пълна с гориво. Коничният отвор е проектиран така, че зоната на горене да се увеличава постепенно и съответно мощността да расте. Този дизайн се използва и до днес в съвременните ракети.


НАСЛЕДСТВОТО НА КОНРАД ХААС
Като обобщение, може да кажем, че Конрад Хаас притежава следните дизайнерски решения и разработки:
- многостепенна и касетъчна ракета;
- местоположение на станции за зареждане на ракети;
- използването на различни горивни смеси в зависимост от вида на ракетата, мощността ѝ, приложението и дизайна;
- използване на течни горива;
- делтовидни стабилизиращи ребра;
- идеята за модерен космически кораб.
Конрад Хаас всъщност разработва свръхмощно оръжие, което трябва да убива. Въпреки това той тайно вярваше, че животът е основната човешка ценност. Ученият е истински хуманист. Последният параграф от ръкописа му говори много за това. Там ученият пише:
„Но моят съвет е: повече мир, отколкото война. Оставете пушките на тавана, куршумът не ще бъде изстрелян, а мокрият прах не гори. Следователно принцът ще спести парите си, а оръженосецът – живота си. Това е съветът, който ви дава Конрад Хаас“.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.