CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Статични пътешествия“ в галерия „Видима“

02/12/24 / ИЗКУСТВО
Самостоятелна изложба живопис на търновския художник Борис Желев

Сава ХРИСТОВ

Имаме удоволствието да поканим ценителите на изкуството да се отправят заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие в свят на спомени и фантазии, на възможности и несъвместимости, на настояще и несъществуващо. Известен със своите сюрреалистични натюрморти, Борис Желев ще ни провокира както визуално, така и мисловно. Това издава и заглавието на изложбата „Статични пътешествия“ – прекрасна метафора за преживяванията на един отнесен от мислите или потънал в сънищата си ум.


Художникът Борис Желев е роден в град Сливен. Завършва художествената гимназия в Казанлък през 1980 г. и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ през 1992 г. при проф. Николай Русчуклиев. Започва работа като асистент във ВТУ, а от 2003 г. е доцент по стенопис във факултета по изобразителни изкуства. Член на групата на Великотърновските художници и на Съюза на българските художници. Автор на няколко самостоятелни изложби и участник в десетки колективни национални и международни изложби и пленери. Освен в областта на живописта работи активно в сферата на стенните изкуства, предимно в техника витраж. Осъществил е не един проект за класически витраж и мозайка в храмови пространства, обществени сгради и частни обекти.
Борис Желев създава по-голямата част от платната, които ще представим в експозицията, през изминалите месеци. В характерния за него художествен израз върху платното изникват композиции от предмети, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Духовно или материално, създадено от господ или преработено от човек, от вчера, от миналия век, от Христа и преди Него. Закачлива провокация или логическа игра?

"От чекмеджето със спомени"
"Обреден хляб"
В представянето на автора и неговите картини, нарисувани специално за нашето изложбено пространство, ще се включи и проф. д-р Марин Добрев, бивш директор на художествената галерия в Стара Загора, известен изкуствовед и преподавател.
Поканата е отворена за всички съграждани и гости на Севлиево, заповядайте на 17 февруари (събота) от 14:00 ч., вход свободен.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.