CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Странните навици на гениите Първа част

04/11/19 / КУЛТУРА
Като например: 50 чашки кафе на денонощие, нежелание да се къпеш и тути-фрути

mirtakinteresen.mirtesen.ru

Гледани отдалече, звездите светят ярко красиво, но не си струва да се приближавате до тях.
Същото може да се каже за мнозина знаменити люде от далечното или близкото минало. И ако милите приумици на някои от тях бихме понесли с леснина, то фрапантната глупост на други заставя околните да се държат на безопасно разстояние.


СТАНЛИ КУБРИК И НЕГОВАТА МЕКА СТРАНА
Станли Кубрик – създател на такива филми като „Космическа одисея 2001-ва“, „Сияние“ и „Портокал с часовников механизъм“ – бил известен като строг перфекционист и доста затворен човек. Но в неговата природата имало и мека страна: той много обичал животните. В къщата му по едно и също време живеели накуп 16 котки! Но и това не е пределът. По-късно към котешката компания се присъединили 7 голд ретривъра и 4 магарета.

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ И РАЗПИСАНИЕТО НА НЕГОВИЯ СЪН
Да Винчи бил художник, инженер, писател, скулптор, изобретател, архитект, пионер в изучаването на човешката анатомия, страстен любител на животните и, предполага се, един от най-известните вегетарианци в историята на човечеството. Сякаш няма нещо, с което този човек да не се е занимавал. И все пак има: сънят. Да Винчи не искал да губи времето си и след щателно изучаване и натрупване на знания започнал да следва цикъла на полифазния сън. С други думи, сънят на Да Винчи се състоял от няколко кратки интервала в течение на денонощието. Не е лесно да си човек от епохата на Възраждането!

САЛВАДОР ДАЛИ И НЕГОВАТА ЖЕНА
При мисълта за сюрреализма веднага си спомняме Дали и неговите мустачки, намазани с помада. Животът на този художник била толкова ексцентричен и сюрреалистичен, колкото и картините му. Но освен че се возил на лека кола, пълна с цветно зеле, и се разхождал из Париж с мравояд на каишка, имало нещо още по-екстравагантно.
Когато Дали се оженил за Гала – музата и любовта на целия му живот – той й купил замък и я вдигнал на пиедестал. Било му позволено да посещава жена си в този замък само след писмена покана.

ЛЕВ ТОЛСТОЙ И НЕГОВИ САМОДЕЛНИ ЧЕПИЦИ
Гигантът на руската литература Лев Толстой не само написал исторически достоверни книги, но и сам се превърнал в жива история. Той е един от малкото писатели, признати в цял свят още приживе. Въпреки че Толстой бил от висшите слоеве на обществото, той станал вегетарианец, започнал да носи селски дрехи и обувки (и дори овладял обущарския занаят). Неговите самоделни обуща не изглеждали идеални, но били направени от собствените му ръце.

ЕРИК САТИ И НЕГОВАТА ЕКСЦЕНТРИЧНОСТ

Изтъкнатият френски композитор Ерик Сати бил странна птица. Не само странна, а непостижимо странна. Да започнем с това, че ядял само храна с бял цвят – яйца, захар, стрити кокали, сол, кокос, ориз и тем подобни. Всяка сутрин той ставал точно в 7:18 ч., а обядвал точно в 12:11 ч. Вечерята му трябвало да се състои не по-късно от 19:16 ч., а лягането след това – категорично в 22:37 ч. Освен това Ерик Сати имал склонност да трупа боклуци (макар че може да назовем това „колекциониране“). Например той притежавал повече от 100 чадъра. И накрая: този човек бил толкова своеобразен, че дори станал привърженик на някакъв религиозен култ… който основал сам!

ЕДВАРД ГРИГ И НЕГОВАТА ЩАСТЛИВА ЖАБА

Норвежкият композитор Едвард Григ е автор на знаменитите композиции „Пер Гинт“ – „В пещерата на планинския цар“, „Утро“ и др. Всички са чували неговата музика поне веднъж. Трябва да си голям късметлия с такъв талант. Или, като е в случая с Григ, трябва жаба. Статуетка на жаба. Композиторът винаги носел тази статуетка в джоба на палтото си – където и да ходел. И всеки път, когато излизал на сцената той я потърквал за късмет. И очевидно това е сработвало!

ОНОРЕ ДЬО БАЛЗАК И НЕГОВИТЕ 50 ЧАШКИ КАФЕ
„Ако го нямаше кафето, щеше да е невъзможно да пиша, тоест да е невъзможно и да живея“ – така заявил веднъж Балзак, известният френски писател, драматург и автор на „Човешка комедия“. И не се преструвал: средната му дневна доза била 50 чашки кафе. Непонятно е как е спял, след като постоянно се е намирал под въздействието на кофеина. Но на Балзак това му харесвало. Той се събуждал в един след полунощ, за да седне зад бюрото и веднага да се захване с писане.

МИКЕЛАНДЖЕЛО И НЕГОВАТА ХИГИЕНА
Сикстинската капела във Ватикана е творба с небесна красота, но самият й създател бил далеко от това. По една проста причина: не признавал хигиената. Микеланджело спял с дрехите и с обувките си и не ги свалял цели седмици. Избягвал душа и дори смятал къпането за опасно за здравето. Може би донякъде да е бил прав, понеже все пак живял 89 години – и то в онези времена!

Превод: Георги ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.