CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Султан създава българска махала във Варна

02/20/19 / ИСТОРИЯ
През неговото управление е разрешен българският църковен въпрос

Димитър ЩЕРЕВ
Гръцка махала. Арменска махала. Космополитен е град Варна.
Сега в него преобладават българите, но допреди Освобождението не е било така. Да не забравяме, че нашият град е последният освободен след края на Руско-турската война.
Векове наред тук е нямало българска махала. Да, живеели са българи, но са нямали своя общност.
За първи път тя се обособява през 1867 г. Тогава на път от Европа към столицата на Османската империя във Варна пристига султан Абдул Азис. Делегация от българи поискала от него да си установят собствена махала в морския град.
Единственото незаселено място било пустият район край тогавашните казарми. Султан Абдул Азиз издал ираде – заповед, с която създал първата българска махала във Варна на това място.
По време на посещението си той дарил средства за издигане на нова джамия. Много вече са минало, но не и тя: всеки може да я види и сега – това е Азизие, на ул. „Ангел Георгиев“, между Образцов дом и Ботевата градинка.
Абдул Азис е 32-ият султан на Османската империя. Наследява брат си Абдул Меджид на 25 юни 1861 г. През 1867 г. предприема пътуване до Великобритания, Франция и Австро-Унгария, през 1869 г. присъства на откриването на Суецкия канал. Привърженик е на танзимата, по-късно провежда реакционна политика.
През неговото управление е разрешен българският църковен въпрос (1870), но вътрешното и международното положение на Турция се влошават.
Жестоко потушава въстанието в Босна и Херцеговина и Априлското въстание в България през 1875 – 1876 г. През май 1875 г. Абдул Азис обявява финансовия банкрут на Османската империя. Това е една от причините да бъде детрониран от Младотурската партия през 1876 г. Свален е с преврат на либералните кръгове. Детрониран е на 30 май 1876 г. заради неуспехи в управлението, Априлското въстание и убийството на консулите в Солун.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.