CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Тайни, разкрити от гробовете на каменната ера

07/27/23 / ИСТОРИЯ
Хигиената на първобитните хора

culturespace.bg

Преди разцвета на археологията и антропологията, хората са си представяли своите предци от каменната ера като полуживотни – мръсни, разрошени, злобни един към другиго, голи или почти голи, уседнали в пещери край дима на своите огньове. Изследванията и откритията са направили свои собствени корекции в тези представи.
От това се ръководят онези, които се опитват да възстановят как са се грижили за чистотата тогавашните хора. Гробове от каменната ера. Блатна мумия от мезолита. Народи, чийто бит се е развивал бавно, изолирано, в условия, когато технологията за обработка на метала и писмеността не са били изобретени. Понякога ги наричат „народи, останали си в каменната ера“, но всъщност те са тръгнали по свой собствен път на развитие, когато животът, обичаите, законите, митологията и изкуството бавно се променят – и дори технологията бавно напредва.

НЕ ВСИЧКИ ХОРА ОТ КАМЕННАТА ЕРА ВОНЯТ
Разбира се, там, където е студено през зимата или почти през цялото време, няма как да се пере през цялата година. Но в повечето култури хората обичат да се плискат във водата, особено в разгара на горещниците, и няма причина да мислим, че през каменната ера не са се наслаждавали на плуване в река или езеро през лятото.
Има и друг аспект. Кръвта по време на регулацията може да привлече миризмата на хищници и насекоми и е било в интерес на жената да поддържа някакъв вид хигиена. Що се отнася до мъжете, техните задължения включвали лов (впрочем, буквално всички в племето се занимавали с дребен лов) и е било важно да не се плаши плячката с човешка миризма.
За да направите това, не е достатъчно да се приближите от подветрената страна, необходимо е или да отмиете миризмата, или в краен случай да я притушите с по-силна, като миризмата на мърша (така правят кучетата). Въпреки това, по-голямата част от хората в различни култури не могат да понасят миризмата на мърша – вероятно в каменната ера ловците са предпочитали да се измият добре или дори да изстържат потта и мръсотията от телата си (както са правели например много по-късно, в Древна Гърция, която не е богата на прясна вода), заглушавайки остатъците от човешка миризма с някаква мазнина. Евентуално смесена със счукани билки, за да мирише добре както за плячката, така и за ловеца.ГРИЖА ЗА КОСАТА ПРЕЗ КАМЕННАТА ЕРА
Има много племена, които са описвани като „диви“ и „първични“, и в нито едно от тях хората не оставят косата си без надзор. Те или я отрязват (за това не са необходими железни ножици – каменните ножове са много остри и тънки, но не толкова издръжливи, колкото стоманените), или я сплитат по различни начини.
Хората от каменната ера дори можели да правят сложни прически от плитки – те познавали принципа на такова „тъкане“ с вероятност, която клони към сто процента. Тоест най-вероятно са плели въжета, „свински опашки“, кошници и може би – детайли от облекло или килими. Нищо не им пречило да свиват плитки – от най-обикновени до истински плитки за празниците.
Освен това дори маймуните разплитат една на друга вълна и се докопват до насекомите в нея. Най-вероятно хората от каменната ера са правили същото помежду си.

МИЕНЕ НА ЗЪБИТЕ ПРЕЗ КАМЕННАТА ЕРА
Почти всички намерени скелети от каменната ера имат надлъжни канали на зъбите – характерни следи от постоянната употреба на клечки за зъби. В допълнение, плодове като ябълки, дъвчене на влакнести растения (което се използва до днес) и дъвкателна смола могат да се използват за почистване на зъбите. Но това, което не можете да докажете, е дали хората са имали ивици от прехапване по устата си.
Но се знае, че поне на някои места хората са лекували зъбите си – изстъргвали са увредената част и са покривали дупката с пломба от смола, смесена с фибри, растения и човешка коса. Нищо чудно – все пак в империята на инките през писмени времена вече са се извършвали сложни и прецизни операции с каменни инструменти.


НОСЕНЕТО НА ДРЕХИ ПРЕЗ КАМЕННАТА ЕРА
И не само набедрени превръзки… Тъкането е научено през неолита, един от периодите на каменната ера. И са го изобретили с цел да правят дрехи. Но плетенето, въпреки че изглежда технически по-просто, е изобретено по-късно, през медната епоха.
Освен това, съдейки по гробовете и древните фигури, хората са правили доста сложни дрехи от кожи. И най-вероятно са ги миели (перяли) – по същите причини, по които е било логично да си измиват телата.
И дори в каменната ера обичали да прилагат шарки върху много различни неща и знаели какво представляват естествените багрила. Вероятно много хора през каменната ера са полагали шарки върху кожата и върху лицето си, включително и за да изглеждат по-красиви.

ПРЕЗ КАМЕННАТА ЕРА НЕ СА ХОДИЛИ С ДЪЛГИ НОКТИ
Дългите нокти са много неудобни във всекидневието, те нараняват всичко и могат да се счупят болезнено. Ако погледнете писмената история, тогава дългите нокти в миналото са били участ на тези, които имат роби и слуги. През каменната ера е малко вероятно много хора да са избягвали да работят с ръцете си всеки ден (и едва ли някой е обичал да си вади нокът).
Най-вероятно ноктите са били или изрязани с нож, или изгризани, или, както правели циганите преди двеста години, са били смилани върху плосък камък. Ноктите на краката на пещерните ни предци също изглеждат обработени.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.