CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Тайните общества: нищо конспиративно – само факти!

04/06/22 / ИСТОРИЯ
Имат ли влияние в световния ред най-известните и мощни тайни организации?

culturespace.bg

В света има много големи организации, чиято дейност е практически непозната за повечето хора. И както знаем, всичко неизвестно или известно, но не напълно, винаги предизвиква много слухове и спекулации. Следователно на тайните общества, които предпочитат да останат в сянка, се приписва организирането на универсални конспирации и общуване с отвъдните сили.
Всъщност повечето от тези видове „кръжоци по интереси“ са много по-безобидни, отколкото се опитват да си представят, въпреки че сред тях има и такива, които наистина са повлияли на световната история. Проучваме историята на 10-те най-известни и мощни тайни организации, за да разберем кога са се появили и защо и дали все още съществуват.

ИЛЮМИНАТИ
Илюминатите най-често се позовават на „Ордена на илюминатите“ от професор Адам Вайсхаупт, който съществува през XVIII век. Неговата задача е цялостното подобряване на църквата и постигането на общо благоденствие. Владетелят на Бавария Карл Теодор нарича илюминатите един от клоновете на нелегалната масонска общност и обявява наказателното преследване на членове на обществото, слагайки край на историята през 1787 г. Официално орденът престава да съществува, но се смята, че останалите му членове не са напуснали бизнеса си и просто са преминали в нелегалност. На илюминатите се приписва организацията на Френската революция, покушението срещу Джон Ф. Кенеди и влиянието на световната политика в съвременния свят.

ОПУС ДЕИ
Организацията е основана през 1928 г. от католическия свещеник Хосемария Ескрива де Балагер. От латински името на обществото се превежда като „Делото Божие“ и се ангажира да помага на адептите си да намерят пътя към светостта, без да се отказват от всекидневието. Повечето от членовете му са обикновени хора: бизнесмени, работници, учители, домакини, които на външен вид не се различават от своите колеги. И въпреки че организацията не крие местоположението на седалището си, тя получава най-разнообразни критики. Поради затвореността на общността някои католически свещеници го смятат за опасно, освен това използването на подобни практики, които са характерни за сектите, често се свързват с Opus Dei. Всичко това създава известен ореол на мистерия около обществото, поради което то често се приписва на някаква тайна католическа о общност. Бензин в огъня от спекулации и слухове добави Дан Браун, който представи Opus Dei в „Кодът на Да Винчи“ като тайна секта, криеща важна информация.

ТАМПЛИЕРИ
Официалното име на ордена звучи като „Обединените религиозни, военни и масонски ордени на храма и св. Йоан Йерусалимски, Палестина, Родос и Малта“. Това е съвременна издънка на масонството, която не е свързана с Ордена на бедните рицари на Христос, основан от група рицари през 1119 г. Но заявката за нов орден се прави по негов пример, за да се запази духът на тази организация. Орденът е включен в Йоркския ритуал и за членство в него трябва да сте ревностен християнин, който е преминал всички степени на Кралския кодекс, а в някои юрисдикции и степени на Криптата.

ЧЕРНАТА РЪКА
Южнославянската тайна националистическа организация се появява през 1911 г. Според една от версиите тя възниква като издънка на групата на Народната отбрана, която се стреми да обедини всички славянски народи. Целта на организацията е да се бори за освобождението на сърбите, които са под властта на Австро-Унгария. В нея влизат офицери от сръбската армия и някои държавни служители. Черната ръка е свързана с група терористи, които убиха ерцхерцог Франц Фердинанд, чиято смърт предизвика Първата световна война. През 1917 г. по заповед на краля на Сърбия Александър I Карагеоргиевич организацията е ликвидирана, а ръководителят ѝ полковник Драгутин Дмитриевич и обкръжението му са разстреляни.АСАСИНИТЕ
Неоисмаилитско-низарийска организация, формирана през XI век. Обществото е основано от Хасан ибн Шабат. Неговата вътрешна система е изградена върху строга йерархия, където преходът към следващата стъпка е придружен от мистични ритуали. В идеологията на сектата основна роля е отредена на антифеодалните, комунистическите и националноосвободителните мотиви. Славата на наемните убийци без страх и укор, винаги изпълняващи заповедите отгоре, беше здраво закрепена у асасините. Смята се, че сектата е престанала да съществува през 1256 г., след като са превзети крепостите Аламут и Меймундиз. Според други източници, някои убийци все пак успяват да избягат и основават каста от наследствени асасини в Индия. Традициите на асасините са най-силно изразени в действията на терористичните мюсюлмански секти като „Джихад“ и „Хизбула“, и особено в частите на федаините.

ОБЩЕСТВО ТУЛЕ
Това окултно политическо немско общество включва всички онези, които по-късно стават най-близките съветници на Хитлер. Официалното име на организацията е Група за изследване на германската древност. Те изследват произхода на арийската раса. Туле, митична северна страна от древногръцките легенди, е смятана от нацистките мистици за столица на древна Хиперборея. Всички членове на обществото смятат арийците за най-висшата раса, която вече е живяла от праисторическата ера и Атлантида, а жителите на Туле са потомци на арийците, които са успели да избягат от Атлантида. Друга част от обществото, която не вярва в мистични истории, се интересува повече от борбата против евреите, комунистите и масоните. През 1919 г. членовете на Туле създават политическата организация „Германска работническа партия“, чийто член става Адолф Хитлер. Обществото Туле съществува до 1933 г.

РИЦАРИ НА ЗЛАТНИЯ ПРЪСТЕН
През 50-те и 60-те години на XIX век паравоенната организация „Рицарите на Златния пръстен“ действа в Средния Запад на Съединените щати. Обществото е създадено от привърженици на южните щати, които искат да създадат държави, в които робството ще бъде законно. Предложените територии на действие трябвало да бъдат Мексико, Централна Америка и Карибските острови. Най-известните членове на организацията са убиецът на Ейбрахам Линкълн Джон Уилкс Бут и престъпникът Джеси Джеймс. След ареста на лидерите и конфискацията на оръжията от правителството през 1864 г. организацията престава да съществува.

СИНОВЕТЕ НА СВОБОДАТА
Организацията е основана през 1765 г. от Самюъл Адамс. Целта на членовете на обществото е борбата за самоопределение на северноамериканските колонии. Мотото им е „Няма данъци без представителство“. Политиката на обществена съпротива включва разпространение на тематични брошури, протести и открити насилствени действия против британските власти, затова дейността им е приравнена към престъпността и е преследвана. След отмяната на Закона за печатите през 1766 г. организацията се разпада.

ЧЕРЕП И КОСТИ
Това е едно от най-старите студентски тайни общества в Съединените щати. Възниква през 1832 г. по предложение на секретаря на Университета в Йейл Уилям Ръсел, който решава, заедно с 14 съмишленици, да създаде тайно братство. В клуба си приемат само хора от американската аристокрация, с англосаксонски произход и протестантска вяра. Говори се, че в онези дни предпоставката за влизане била само кандидатът да е лидер на техния кампус. Обществото се състои от президенти на САЩ, сенатори, съдии от Върховния съд, поради което започва да се смята за вид подмолна група, обединяваща политическия елит. Срещите на обществото се провеждат два пъти седмично, но какво обсъждат и правят, остава тайна под седем печата.

МАСОНИ
За официална дата на възникване на масонството се смята 1717 г., но има документи, датиращи от 1300 г., в които вече се споменават масоните. Масонските срещи се провеждат в ритуална форма и кандидатите за редовно масонство трябва да вярват във Върховното същество. Самите масони казват, че целта им е морално усъвършенстване, развитие и запазване на братското приятелство и милосърдие. Смята се, че общността се стреми да постигне политическо влияние по целия свят. Най-известните членове на обществото са Уинстън Чърчил, Марк Твен, Джеймс Бюканън, Боб Дол, Хенри Форд, Бен Франклин и др. Общо около 5 милиона души по света членуват в обществото.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.