CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Тайните общества – все още загадка! Първа част

01/28/19 / МИСТИКА
Четиво за лековерни или зловеща действителност

Много тайни общества и теории за конспирация за тези общества вървят в публичното пространство през времето. Ще представим десетте най-прославени и популярни тайни общества или… предполагаеми тайни общества.
Череп и кости

Орденът „Череп и кости“ е общество на университета в Йейл , първоначално известен като Братството на смъртта. То е едно от най-старите студентски тайни общества в САЩ Основано е през 1832 г., а членството е отворено, но за елита. Обществото използва вдъхновени от масонството ритуали и до днес. Членовете се срещат всеки четвъртък и неделя в сграда, която наричат „Гробницата“.
Според Джуди Шиф, главен архивист в Университетската библиотека на Йейл, имената на членовете не са пазени в тайна до 70-те години, но ритуалите винаги са били тайни. И двамата президенти Буш са били членове на обществото по време на обучението си в Йейл и доста още членове са се сдобили с голяма почит и богатства.
Свободните зидари/Масони

Великата масонска ложа е създадена през 1717 г., когато четири малки групи от ложи се обединяват. Равнищата на членство първоначално са били първа и втора степен, но през 50-те години на XVIII в. се създава трета степен, която довела до разделяне в групата. Когато човек достигне третата степен, той се нарича магистър.
Масоните провеждат своите редовни срещи в ритуализиран стил. Това включва много препратки към архитектурни символи като компаса и квадрата. Те наричат Бог „Великият архитект на Вселената“. Трите степени на масонството са: 1. Чирак (това те прави основен член на групата); 2. Сътрудник/Калфа (това е междинната степен); 3. Майстор/Магистър Масон (тази степен е необходима за участие в повечето масонски дейности). Някои устави шотландският) наброяват до 33 степени на членство.
Масоните използват знаци и ръкостискания, за да получат достъп до срещите си, както и за да се представят пред други хора, които може да са масони. Знаците и ръкостисканията от правилника на една ложа често се различават от тези в правилника на друга и често се променят или актуализират. Това предпазва групата от хора, които научават как да получат достъп в обществото на масоните под фалшиви претексти. Масоните носят стилизирани дрехи на основата на дрехите, носени от зидарите от Средновековието. Най-известна от тях е престилката.
За да станеш масон, обикновено трябва да те препоръча настоящ зидар. В някои случаи трябва да бъдете препоръчани три пъти, преди да може да се присъедините. Трябва да сте на поне 18 години и да имате здрав разум, каквото и да означава това. Много религии не харесват членството на масони, а Римокатолическата църква забранява на католиците да се присъединяват към „свободните зидари” под заплаха от отлъчване.
Розенкройцери

Като правило се смята, че Орденът на розенкройцерите (Орден на розата и кръста) е бил идея на група германски протестанти в зората на XVII в., когато са били публикувани три документа: Fama Fraternitatis Rosae Crucis (Отчет на братството Rose Cross), Confessio Fraternitatis (Изповед на братството). Но те ползват и документа Алхимичната сватба на Кристиан Розенкройц през 1459 г., ковето отвежда началото в средата на века. Документите са били толкова разпространени и влиятелни, че историкът Франсис Йейтс през XVII в. гледа на тях като на Розенкройцерско Просвещение. Първият документ разказва историята на един тайнствен алхимик (Кристиан Розенкройц), който пътувал до Сирия, Египет и Мароко, събирайки тайни знания. Вторият документ разказва за тайно братство на алхимици, които са се готвели да променят политическото и интелектуалното лице на Европа. Третият документ описва поканата до Кристиан Розенкройц да се присъства и да се съдейства на „алхимичната“ сватба на крал и кралица в замък на чудесата.
Настоящите членове на Розенкройцерския орден твърдят, че произходът му е много по-древен от тези документи. Авторите на документите като че ли силно подкрепят лютеранството и са осъдени от католическата църква. Розенкройцерството вероятно е оказало влияние върху масонството и всъщност 18-ата степен на масонството на шотландския ритуал се нарича рицар на розовия/червения кръст.
Днес има голям брой розенкройцерски групи, всяка от които твърди, че е тясно свързана с оригинала. От двете основни поделения, едното е смесица от християнство с принципите на розенкройцерите, а другото е от полумасонски тип. Масонският тип обикновено има и степен на членство.

Ordo Templi Orientis

OTO – Орденът на храмовете на Изтока, е организация, която първоначално е била моделирана от масонството, но под ръководството на самозвания автор и окултист Алистър Кроули се е възползвала от принципите на своя религиозна система, наречена Закона на Телема, който закон е един-единствен: „Да вършиш каквото искаш, любовта е законът, любовта е подчинена на волята“ (1904). Членството се основава на степени и се използват силно стилизирани ритуали. В момента OTO претендира за повече от 3000 членове по целия свят.
Кроули създал „богослужение“ за ОТО, което нарекъл „гностично богослужение“. За него Кроули писал: „Реших, че моят ритуал трябва да празнува възвишеността на действието на универсалните сили, без да въвежда спорни метафизични теории. Нито бих направил, нито предполагам каквото и да е било изявление за природата, което не би било подкрепено от учен материалист. На пръв поглед това може изглежда трудно; но на практика ми се стори съвсем просто да комбинирам най-твърдото рационално схващане за явленията с най-възвишеното и ентусиазирано празнуване на тяхното величие“.
Ритуалът е много стилизиран и използва девствени жрици, деца и свещеници. Призовават се много древни египетски богове, както и дяволът.

Херметичен орден на Златната зора

Орденът на Златната зора е създаден от д-р Уилям Робърт Уудман, Уилям Уинк Уесткот и Самюел Лидел Макгрегър Матърс . И тримата са масони и членове на Societas Rosicruciana в Англия (организация във връзки с масонството). Мнозина го смятат за предшественик на Ordo Templi Orientis и най-голямата от съвременните окултни групи.
Системата на убеждения на Златната зора до голяма степен е смесица от християнски мистицизъм, Кабала, херметизъм, религията на Древния Египет, масонството, алхимията, писанията на Теософията, Магията и Ренесанса. Уилям Йейтс и Алистър Кроули са двама от най-известните членове на групата.
Основните документи на Ордена са известни като Шифрованите документи. Те са били преведени на английски език, като е използван шифър, приписван на Йоханес Тритемиус. Документите са серия от 60 фолиа, съдържащи магически ритуали. Основната структура на много от тези ритуали, изглежда, произхожда от розенкройцерството. Около произхода на тези документи има много противоречиви хипотези.

Източник: listverse.com
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.