CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Тайните общества – все още загадка! Втора част

01/29/19 / МИСТИКА
Четиво за лековерни или зловеща действителност

Рицарите тамплиери

Рицарите тамплиери (пълно име: Обединени религиозни, военни и масонски ордени на Храма и на Св. Йоан Йерусалимски, Палестина, Родос и Малта) са модерен модел на масонството и нямат пряка връзка с оригиналните рицари Тамплиери – религиозна военна група, сформирана през XII в. Членовете на масонските рицари тамплиери не претендират за пряка връзка със средновековната група, а само заемат от нея идеи и символи.
За да станеш член на тази група, вече трябва да си християнин масон. Тази организация е отделна и не е просто по-висока степен на масонството. Въпреки упоритите откази на масонството да признае, че някоя масонска организация може да претендира да е пряк наследник на средновековните рицари тамплиери, някои степени и заповеди очевидно са приети според по модела на средновековния орден. Те най-добре се описват като „възпоменателни заповеди“ или степени. Въпреки официалните отхвърляния на братството, някои масони, немасони и дори антимасони твърдят, че някои масонски ритуали или степени първоначално са имали пряко влияние на тамплиерите.
Илюминатите

Движение на свободомислещи, които са били най-радикалните издънки на Просвещението – чиито последователи са получили името Илюминати (но наричали себе си „перфектибилисти“) – е основано на 1 май 1776 г. в Инголщат (Горна Бавария) от йезуитския учител Адам Вайсхаупт. Тази група сега е известна като Баварските илюминати. Въпреки че илюминатството не е било законно разрешено, много влиятелни интелектуалци и прогресивни политици не отричат членството си в него. Въпреки че в Движението членуват известни масони, смята се, че то не е одобрено от масонството. Фактът, че илюминатите не изискват вяра във висше същество, ги прави особено популярни сред атеистите. Това и фактът, че повечето членове са хуманисти, е причината за широко разпространеното убеждение, че Илюминатите искат да свалят организираната религия.
Вътрешна паника за наследяването на нов лидер и опити на правителството да обяви извън закона групата са съществували в края на XVI в. Въпреки това теоретиците на конспирацията, като Дейвид Айк и Бе Пенре, твърдят, че баварските илюминати са оцелели вероятно до ден-днешен, независимо че може да се намерят много малко надеждни доказателства в подкрепа на идеята, че групата на Вайсхаупт е оцеляла до XIX в. Дори се предполага, че клубът „Череп и кости“ е американски клон на илюминатите.
Много хора вярват, че илюминатите все още действат и управляват основните действия на правителствата по света. Смята се, че те искат да създадат световно правителство, основано на хуманистични и атеистични принципи.
Дали всичко това е мит? Дали Илюминатите са реалност? Наблюдават ли те? Може да видите в:

Групата „Билдерберг“

Тази група е малко по-различна от останалите, тъй като няма официално членство. Това е името на група от високовлиятелни хора, които се срещат понякога тайно и обикновено са със силна, спонсорирана от правителството охрана. Обсъжданите теми се пазят в тайна. Структурата на срещите е като на конференция, която обикновено се провежда в петзвездни хотели по света. Посещението на срещата е само по покана. Първата среща се е състояла през 1954 г. в хотел „Билдерберг“ в Холандия.
Първоначалната среща е била инициирана от няколко души. Полският емигрант и политически съветник Джоузеф Рътериер, загрижен за растежа на антиамериканизма в Западна Европа, е предложил международна конференция, на която лидерите от европейските страни и САЩ да се обединят с цел да се насърчи разбирателството между културите на Съединени американски щати и Западна Европа.
Въпреки че дневният ред и списъкът на участниците са достъпни за обществеността, съдържанието на срещите се пази в тайна и участниците се задължават да не разкриват обсъжданото. Обяснението на групата за наложителната секретност е, че тя дава възможност на хората да говорят свободно, без да е необходимо внимателно да премислят как всяка дума може да бъде интерпретирана от средствата за масова комуникация.

Приорат на Сион

След публикуването на „Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун се надигна огромен интерес към Приората на Сион. За съжаление на онези, които се надяват да намерят и да се присъединят към Приората, това е измислица, създадена през 1956 г. от претендент за френския трон – Пиер Плантар. Съществуващите писма от 60-те години на миналия век са подправени от Плантар, Дьо Шризе и Дьо Сед, които „доказват“ един за другиго, че орденът е съществувал от времето на Първия кръстоносен поход, и потвърждават, че тримата са участвали в измама, описвайки схеми за това как да се борят с критиките на различните им твърдения и как биха произвеждали нови твърдения, за да се опитат да запазят нещо, което всъщност не съществува. Въпреки това много хора продължават да вярват, че Приоратът съществува и функционира и до днес.
Авторите на добре познатата книга „Светата кръв и Светият Граал“, подведени от измамата, твърдят: 1. Приоратът на Сион има дълга история, започвайки от 1099 г. сл. Хр., и в него работели известни Големи майстори, включително Исак Нютон и Леонардо да Винчи. 2. Орденът защитава някои кралски ищци, защото те вярват, че са буквалните потомци на Иисус и предполагаемата му съпруга Мария Магдалина, или най-малкото на цар Давид. 3. Приоратът търси създаването на „Свята Европейска империя“, която ще стане следващата хипервласт и ще въведе нов световен ред на мира и просперитета.
Това е „истина“ само в рамките на Теорията на конспирацията.

Опус Деи (Opus Dei)

Опус Деи е организация на католическата църква, която подкрепя католицизма, призовавайки всекиго към святост, като подчертава, че обикновеният живот е път към светостта. Целибатските чиновници и асистенти живеят в специални центрове, а съдружниците са с обет за безбрачие, но живеещи в частни домове. е основана в Испания през 1928 г. от римокатолическия свещеник Йоземария Ескрива с одобрението на папа Пий XII.
В „Шифърът на Леонардо“ се твърди, че Opus Dei е тайна организация в Църквата, чиято цел е да победят Приората на Сион и тези, които се стремят да разкрият „истината“ за християнството и предполагаемата царска кръвна линия на Христос. Извън книгата има много спорове за Opus Dei поради строгостта на нейната религиозна структура.
Католическата църква забранява тайните общества и членството в тях, а изследователите на Opus Dei често разобличават твърденията, че тази организация действа в тайна и има по-нататъшно зловещо развитие.
Източник: listverse.com
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.