CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Три нови песни на Нелко Коларов,

09/17/22 / ИЗКУСТВО
надмогнали кризи и съмнения

Георги ВЕНИН

Когато Нелко Коларов някога цитира знаменития си брат Милко Коларов, че изкуството не е състезание, а откровение, той може би не е предполагал, че един ден ще поиска да се състезава с проект към Националния фонд „Култура“ (НФК)…
Но от друга страна, състезание, в което участва Нелко, има предизвестен изход – светлина в края на… петолинието.
Защото варненската, пък и цялата българска аудитория (че и изкушени меломани чужденци) отдавна са гласували за него в едни задочни непартийни избори за световния парламент на стойностната музика.
А кода на това интро (или извод от анкетите на музикологически агенции) е, че щом този дълго лелеян проект е в коалиция с изящния дълбок глас на Орлин Горанов, значи е… незаглушим.

Нелко КоларовОрлин Горанов

И ето ги – три нови песни на Маестрото:
- „Дългият път към дома“;
- „Когато свършва любовта“;
- „Какво е морето без теб“.
И трите са неприкосновено негови, понеже и музиката, и текстовете са авторски (ще се изненадате колко добър текстописец е варненският поп и рок гуру на клавишите).
И трите са балади в традициите на българската популярна музика.

Не му беше лесно на Нелко. В началото на тази година внезапен инсулт го метна на болнично легло в МБАЛ „Св. Анна“. Добре че ударът не беше неотвратим и яростта му бързо угасна. Все пак известно време Нелко трябваше да отложи незнайно за кога работата си по одобрения от НФК проект.
Но музиката е сила! И тя надмогна всички пристъпи, мъчнотии и препъникамъни. Песните бяха довършени, доаранжирани и записани. И вече са факт от националната ни музикална култура.

Какво следва?
Тези композиции ще бъдат разпространени в дигиталните платформи за споделяне на музика. Ще бъдат включени в цялостна музикална програма на Нелко и Орлин за живото им изпълнение. Може да се зародят нови партньорства с други изпълнители на българската поп сцена. Песните ще бъдат предложени на вниманието на музикални продуценти за участие в различни телевизионни и радиопредавания, в концертни програми.
Специален фокус на новите творби ще бъде публиката между 35- и 54-годишна възраст. Нелко смята, че по различни причини тази „златна“ възраст е засегната в най-голяма степен от сътресенията, които съпътстват българската популярна музика.
Но ако сте изкушени от хубавите, сътворени със сърце и можене мелодични, романтични (но не сълзливи)български поп песни, забравете за ЕГН-то си и наострете уши и чувствителност. И на любовта към музиката всички възрасти са покорни.

(Ако се интересувате, творческата биография на Нелко Коларов публикувахме в статията „Нелко in rock“ в началото на март 2020 г. https://www.culturespace.bg/bg/news-more/nelko-in-rock 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.