CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Творци, ИИ ще ви замени

07/08/24 / КУЛТУРА
Как да се преборим

Тед ЛЕНХАРД
(Medium)

Да, ИИ ще замени дизайнерите, писателите, илюстраторите, режисьорите и всички функционални роли, които смятаме за професионални в областта на творческите услуги.
Може да стане бързо. Може да отнеме известно време. Но във всеки случай, не вярвайте, че изкуственият интелект (ИИ) няма чувства, така че не може да върши дълбинни пазрези. И не вярвайте на историята „работата на истински човешки ръце ще увеличи стойността си“.
Все още има няколко производители на дървени колела за вагони, които начисляват премия на колекционерите на вагони. Но това е нищо, сравнено с хилядите, които правеха дървени колела, преди да има коли.
И след като ИИ получи достъп до архивите на издателите и пълния набор от човешки емоции, описани там, чувствата ще бъдат просто още един пробен камък за роботите.
Сигурен съм, че през цялата човешка история всеки занаятчия, който скоро е щял да остане без работа, е изпитвал същата тотална паника, когато машините са го заменяли. Вече е трудно да си изкарваш прехраната като творец. Винаги е било.
Какво да правя
Вие все още ще бъдете себе си с вашите страсти и умения като творец. Но как ще си изкарвате прехраната?
Първо, използвайте ИИ по всеки възможен начин, за да сте запознати с него. ИИ ще промени начина, по който работите.
Моите клиенти използват ИИ, за да ускорят процеса на писане и стратегията си. Те също така използват ИИ, за да създават дизайни на пакети и да мултиплицират варианти. Филмов клиент използва ИИ за сценарий и редактиране. Използвам ИИ, за да направя груба обработка на моите рисунки и очаквам скоро да го използвам, за да направя завършена картина. Всички сме виждали илюстрации от ИИ.
Някои от моите клиенти са комбинирали роли като писане и дизайн, използвайки ИИ в поддържаща роля.
Подозирам, че ИИ може да помогне на писателите да станат опитни в дизайна и илюстрацията. И да помогне на дизайнерите да станат по-добри писатели. Кой знае как това ще разшири ролята на режисьорите, но във всеки случай тези съществуващи категории може да станат по-малко отличителни в бъдеще.
Какво още да правите след това…
Страшни неща се случват сега
Да, стойността за акционерите движи бизнес решенията. И не е изненадващо, че корпорациите намаляват разходите, като заменят хората с ИИ.
Писатели: Самоиздаването е залято от книги, създадени от ИИ. 7500 нови книги се качват в Amazon всеки ден. Amazon вече ограничава качванията до 3 книги на автор на ден.
Илюстратори: ИИ копира стила на топ фентъзи/научнофантастичен илюстратор, който заплашва или може би елиминира доходите си.
Дизайнери: ИИ уебсайтове, създадени безплатно. Има всякакви сайтове, предлагащи тази услуга, поддържана от ИИ.
Създатели на филми: Дълбоки фалшификати и заменени герои. Цели сцени, създадени от подсказки, са само началото.
Журналисти: Големите новинарски издания продължават да съкращават персонал и да използват статии, генерирани от ИИ. Съкращенията, които започнаха със загубата на реклама за Facebook, Google и Amazon, продължават с ИИ.
Заложете на хората
За да има печалби, хората трябва да купуват неща. А хората в корпорациите се нуждаят от хора, на които имат доверие, за да им помогнат да продават стоките и услугите. И тъй като корпоративните работни места също са застрашени, клиентите се нуждаят от хора отвън, които да им помогнат да изглеждат добре и може би да са мост към безопасността, ако и те бъдат изместени от ИИ.
ИИ не е човек и не може да взаимодейства с нас в живи човешки взаимоотношения. Ръкостискането, ударите с юмруци, споделянето на прегръдка или разказването на история никога няма да бъдат заменени.
И така, какво да правя? Фокусирайте се върху това да бъдете с хората. Реални, обратни връзки с хората. Не забравяйте, че личните взаимоотношения могат да продължат цял живот и да предоставят добри неща отново и отново. Наскоро се свързах отново с моите съученици от 5-и клас. Беше неудобно и прекрасно в същото време. Един от тях ме насочи към потенциален клиент.
Подхранвайте връзки с колеги творчески професионалисти, на които можете да помогнете и могат да ви помогнат. Споделете колкото можете повече лично време един с другиго. Поддържайте връзка чрез социалните мрежи. Споделете работата, когато можете. Отпразнувайте малко работата, която сте свършили, или коментирайте тяхната.
Развийте своите междуличностни умения. Особено споделянето на истории. Научете как да спечелите доверието на другите. Научете се наистина да слушате. Не прекъсвайте. Задайте последващи въпроси.
Когато клиентите искат да работят с вас, това е красив момент. Бъдете с тях. Слушайте ги и бъдете изслушвани в замяна.
Уязвимостта и емпатията са водещи. Слушайте и подкрепяйте другите. Питайте, не нареждайте. Когато ви попитат, разкажете историята зад това, което създавате. Сега редовно разказвам историята си на осиновяване и това, което научавам чрез своята психодрама.
Да, поддържайте личните си граници, но отворете себе си повече, отколкото сте правили в миналото.
Това е лично, там е вашата сила
Продължете да подобрявате работата си. Информирайте общността си за това, което правите. Съсредоточете се върху тези, които най-много се нуждаят от вашия опит. Те са най-вероятните купувачи. Търсете възможности там, където са парите: корпорации и богати хора.
Имам клиент, който работи за много богата двойка повече от десет години. Повечето от моите клиенти се издържат от корпоративна работа.
Проучете възможности, които биха могли да бъдат възможно бъдеще за вас. Писането, филмите и изкуството може да се превърнат в източник на лични доходи отвъд корпоративния свят. Имам двама клиенти, които правят това в момента, преминавайки от традиционни корпоративни клиенти към продажба на групи с общи интереси.
Не забравяйте, че те не могат да ви отнемат – нито това, което правите –освен от самите вас.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.