CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Убийството на Лев Троцки Първа част

01/21/20 / ИСТОРИЯ
Истина, за която казват, че е част от световната конспирация

culturespace.bg

Лев Троцки е роден в Украйна през 1879 г. като Лев Бронщайн и по-късно признат от почитател като най-големия евреин след Иисус Христос (да му прости Бог!). От 1902 г. той нарича себе си Троцки - име, адаптирано от немската дума trotz, която по същество означава „предизвикателство“. И това се оказва пророческо. Той е водеща фигура в Октомврийския преврат през 1917 г, Председател на Петроградския съвет и ръководител на Военно-революционния комитет, като скоро става и втората фигура след Ленин в болшевишкото движение. Но след смъртта на Ленин той пада в разразилата се битка за власт от Сталин и започва неговата Голгота, която завършва с жестокото му убийство през 1940 г в Койоакан, Мексико сити.След като организира алтернативна „троцкистка“ демонстрация на 7 ноември 1927 г., Троцки е изгонен от ВКП(б): Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), като е заточен в Алма-Ата. Според историка Дмитрий Волкогонов „около него в Алма-Ата се е образувал цял троцкистки щаб“. През октомври 1928 г. кореспонденцията на изгнаника с външния свят е прекратена. На 18 януари 1929 г. Специалното събрание на колегиума на ОГПУ решава да изгони Троцки от СССР.

И започват неговите митарства. Истанбул – тук пише автобиографията си „Моят живот“ и започва фундаменталния си труд „История на Руската революция“. На този етап Сталин още не планира физическото отстраняване на Троцки. Основната му цел първоначално е огромният личен архив, изнесен от Троцки от СССР. По време на престоя си на власт Троцки прави копия на всички документи, минаващи през него, както и изключително ценните за историците собственоръчни бележки на Ленин и тайните постановления на Политбюро. Опозиционерът би могъл да използва (и използва) всички тези материали, за да подготвя антисталинистки статии.
През 1934 г. НКВД успява да внедри в обкръжението на сина на Троцки Лев Седов в Париж своя агент Марк Зборовски, чрез когото е доставена в Москва част от архива на Троцки.
Следва… криволичене. Изгнаникът се установява в Париж, после – в Осло… Животът на емигранта е труден, но животът на политическия емигрант от СССР е почти невъзможен. Троцки не прекъсва политическата си дейност, активизира я. От 1935 г. започва да организира Четвърти интернационал, алтернативен на официалния Трети Интернационал (Коминтерна), който се формира през 1938 г. По това време „троцкистки“ социалистически партии и младежки организации се появяват в доста страни в Европа, Азия и Латинска Америка; собствена партия „троцкисти“ се появява дори в Шри Ланка. На Учредителния конгрес на Четвъртия интернационал присъстват представители на левите движения на 30 държави; най-голямата й национална секция е Социалистическата работническа партия в Съединените щати.
Двата Интернационала се „сблъскват“ по време на гражданската война в Испания и след разгрома на републиканците Сталин и Троцки се обвиняват задочно.
През 1936 г. Троцки получава убежище в Мексико. През 1937 г. Мексико все още няма дипломатически отношения със СССР, което затруднява упражняването на натиск върху него. Освен това географската близост до Съединените щати, където се намира най-големият национален сектор от Четвъртия интернационал, улеснява Троцки да получава дарения и доброволци за защита. В действителност всички секретари и бодигардове на Троцки в Мексико са американци.
Докато е в Мексико, Троцки публикува своето произведение „Предадената революция. Какво представлява Съветският съюз и накъде отива“, активно работи върху фундаменталния труд „ Сталин“.
Докато живее със семейството си в предградие на Мексико Сити, той е признат в Москва за виновен в държавна измяна по време на чистките на Сталин от политическите му врагове. Фактът, че задочната борба между Сталин и Троцки ще приключи с убийство, става ясен още на Първия московски процес от 1936 година. Масовата чистка на Министерството на външните работи на НКВД през 1937 г. поражда куп „врагове“, някои от които успяват да информират Троцки за това, което го очаква.

Според спомените на Судоплатов (Павел Судоплатов е част от разузнавателните служби на Съветския съюз), самият той получава задачата за премахване на Троцки, през септември 1938 г. лично от Сталин и Берия.
„… според Берия лявото движение било в състояние на сериозно объркване поради опитите на троцкистите да го подчинят на себе си. Така Троцки и неговите привърженици предизвикват Съветския съюз. Те се стремят да лишат СССР от позицията на лидер на световното комунистическо движение… Настъпи пауза. Разговорът бе продължен от Сталин. „В троцкисткото движение няма важни политически фигури, освен самият Троцки. Ако с Троцки се приключи, заплахата за Коминтерна ще бъде елиминирана… Троцки, или както го наричате във вашите дела „Стареца“, трябва да бъде елиминиран в рамките на една година, преди да избухне неизбежната война. Без да елиминираме Троцки, както показва испанският опит, не можем да бъдем сигурни в случай на империалистическа атака срещу Съветския съюз в подкрепата на нашите съюзници в международното комунистическо движение. За тях ще бъде много трудно да изпълнят международния си дълг за дестабилизиране на вражеските тилови линии и започване на партизанска война“.
През 1937–1938 г. загиват много хора от вътрешния кръг на Троцки. На 16 февруари 1938 г. при не напълно ясни обстоятелства умира синът на Троцки, дясната му ръка в опозиция – Лев Седов. В некролог, посветен на сина си, Троцки хвърля цялата отговорност за смъртта му върху НКВД.
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.