CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Удивителни артефакти,

12/07/22 / ИСТОРИЯ
които пренаписват човешката история

culturespace.bg

Никой няма да отрече, че ярките или необичайни артефакти винаги привличат вниманието. И тъй като археолозите откриват все по-луксозни предмети, те изместват своите по-сиви и невзрачни двойници в заглавията на вестниците.
Но за историците нещата са различни. Понякога най-невзрачните артефакти току ни ни разказали най-много за живота на нашите предци. Бучка смола, износена страница или мъртва пчела може да променят всичките ни представи за историята за миг.

ЛЕПИЛО ЗА ПЕЩЕРНИ ХОРА
От десетилетия нещо подобно на катранени съсиреци се открива в пещери в Германия. Но въпреки че всъщност са само парчета смола, те не са толкова прости. Учените отдавна знаят, че древните хора са използвали смола като лепило и уплътнител, но тези 200 000-годишни бучки са открити в пещери, където са живели неандерталците. По сечивата им също е открита смола.
Оказва се, че нашите предци са се занимавали не само с бране и лов, а може да им се припише по-сложна култура. Тези находки доказва, че те са изобретили и първото в света лепило, приписвано преди това на древния „хомо сапиенс“.
Неандерталците не само са се научили да използват лепило много преди хората, но също са знаели поне три различни начина да получат лепило от брезова кора. Неандерталски ловец, ако е необходимо, за да направи бързо някакво сечиво, може да използва най-подходящия от тези методи.
Смята се, че Хомо сапиенс е започнал да използва лепила едва преди 70 000 години. Вероятно първите хора са научили това сами, но може да се окаже, че са възприели тази техника от неандерталците.

БИБЛИОТЕКА НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ
Религиозните ръкописи не са необичайни, но тези, които са намерени в манастира „Св. Екатерина“ в Египет, имат своя собствена история. Тази библиотека е една от най-старите в света. Сред хилядите книги там има около 130 ръкописа-палимпсести – написани на пергамент, който вече е бил изписан.
През VII век в манастира това е направено по необходимост. Разпространението на исляма в Синайската пустиня довежда до изолацията на монасите. Когато нямали пергамент, използвали повторно стари книги. От 2011 г. книгите се снимат при специално осветление, което позволява да се прочете изтритият текст. Обработени са общо около 6800 страници.
Ръкописите са разчетени. Реставрираните текстове датират от периода между IV и XII век. Удивителните находки са написани на различни езици, сред текстовете има 108 страници с неизвестни досега гръцки стихове и най-старата рецепта, приписвана на древногръцкия лекар Хипократ.
Още по-безценни са текстовете на редки и изчезнали езици: агвански (езика на Кавказка Албания) и арамейски (езика на народите от предхристиянска Палестина). Откритието помогна да се разширят оскъдните познания за Кавказка Албания, от която са останали само няколко споменавания върху камъни и едно споменаване в християнски ръкописи, че се намира на територията на съвременен Азербайджан.

МОНТЕ КРОНИО


Археолозите често откриват доказателства за древната привързаност на човечеството към алкохола. Съдовете и съоръженията, съдържащи следи от древно вино, не са рядкост. Този път американски изследователи откриха следи от винопроизводство, докато изследваха пещера в Италия.
Тестовете показват, че вътре в саксиите има винена киселина и натриеви соли, които естествено се отделят от гроздето по време на ферментацията.
Възрастта на откритите съдове е сензация. Откритието в Монте Кронио, край бреговете на Сицилия, датира от медната епоха (началото на IV хилядолетие пр.Хр.). Досега се смяташе, че винопроизводството на италианския полуостров се е появило едва в средата на бронзовата епоха. А вече знаем, че го е имало 2000 години по-рано.

ЕТРУСКИ ПЧЕЛИ-ЛОДКИ
Обикновено мъртвата пчела не казва много, но пчелите, открити в древна етруска стопанска постройка, имат невероятна история. Сграда в Милано е изгоряла преди около 2500 години. След като археолозите я разкопават през 2017 г., те откриват пчелни пити, овъглени пчели и продукти, свързани с пчеларството.
Е ето изненада: намереният мед е уникален сорт, добиван от полудиви лози. Насекомите са се хранели с нектар от водни лилии и други водни растения. Открит е прашец от растения, които изобщо не са характерни за района. Нектарът от далечни и водни растения предполага, че пчелите са били отведени до мястото за събиране на нектар с лодка.
Това разкрива забележителните умения на етруските пчелари и предоставя първото физическо доказателство за верността на древен документ: римският учен Плиний Старши, който е живял четири века след изгарянето на фермата, пише за пчелари, които са живели в Остиглия, разположена на 32 километра от Рим.
Според описанието на Плиний селяните пренасяли кошерите нагоре по реката през нощта. С настъпването на зората пчелите се разтоварвали от лодката и били връщани вечерта.

СИЛОЗИ ТЕЛ ЦАФ


За времето, когато се е появило първото разслоение в обществото, разказват малки глинени структури, открити в село Тел Цаф в долината на река Йордан. Това праисторическо селище е съществувало около 5200 – 4700 г. пр.Хр. През 2015 г. е открита глинена фигурка. Уникалният артефакт се оказва умалено копие на разположени наблизо големи силози, от които са останали само основите.
Преди това учените смятаха, че през този период всеки е имал приблизително еднакъв брой добитък, а хранителните запаси, съхранявани в къщата, съответстват на годишните нужди на всяко семейство. С други думи, всички в обществото са били равни. Но откритите огромни силози означават, че е имало запаси от зърно, съхранявани за други цели.
Моделът на силоза, който беше намерен заедно с други ритуални артефакти, може да показва, че съхранението на храна в Тел Цаф е било за политически и религиозни цели. Силозите са средство за натрупване на богатство и не са за общо ползване. Излишъкът от зърно осигурява власт и влияние.

ИНСТРУМЕНТИ НА АВСТРАЛИЙСКИТЕ АБОРИГЕНИ
Пастелите за рисуване и каменните брадви изглеждат странно, когато са наоколо. Но при нормални обстоятелства това все още не е повод за сензация. Когато тези артефакти бяха открити в лагера Маджедбебе в Северна Австралия, всички смятаха това за нещо обичайно. Но се оказа, че това са най-старите охрени пастели и каменни брадви в света.
Възрастта на колекцията променя всички представи за историята на човечеството в Австралия. Първият народ, населил този континент, австралийските аборигени, е най-древната цивилизация, която съществува и до днес. Нейни представители са създали намерените сечива.
Преди това се смяташе, че те са дошли на континента преди около 47 – 60 хиляди години. Инструментите от Маджедбебе доказват, че аборигените, които са живели преди 18 000 години, са имали по-високо равнище, отколкото се смяташе досега, и са живели в съседство с някои от изчезналата мегафауна на Австралия.
Последствията от това откритие надхвърлят историята на континента. Друга голяма дискусия е свързана с въпроса кога тези хора са напуснали Африка. Предполага се, че това се е случило някъде преди 60 – 100 хиляди години. Новооткритите сечива намаляват далечната граница до 65 000 години.

ИЗЧЕЗНАЛА АРХИТЕКТУРА


Археолозите обикновено не губят време в разглеждане на дупки в скалите. Но когато са древни и очевидно изкуствени по произход, започват да проявяват интерес. Изкуствени дупки бяха открити, когато бе изследван западният бряг на Нил.
Разположени в центъра на Судан, мистериозните вдлъбнатини са били пробити още през 5000 г. пр.Хр. Който и да е направил тези кухини, е използвал неизвестен метод за пробиване без метал; дупките са разположени в гранитни стени на височина 1,3 – 3,2 м. Няма съмнение, че работата изисква колосална инвестиция на време и усилия. Отворите с цилиндрична форма са гладки отвътре, с външен диаметър 4–5 см и заострени в края.
Една от хипотезите за произхода на дупките, основана на формата им и на данни за околността, се отнася до архитектурата. Предполага се, че са използвани при изграждането на навеси от дървени греди. Единият край на подпорните греди е бил прикрепен към скалата, за да осигури стабилност на конструкцията.

ПЛИМПТЪН 322
В началото на 1900 г. в Ирак е открита невзрачна глинена плочка, наречена „Плимтън 322“. Повърхността ѝ е разделена на четири колони, изпълнени с клинописно писмо. Таблицата, създадена преди 3700 години, се оказа списък от числа на Питагор, тоест числа, които са решения на Питагоровата теорема.
Почти цял век математиците не можеха да разберат целта, за която е създаден „Плимтън 322“. Каква е причината за този запис на числа, чието изчисляване отнема много време?
През 2017 г. учените разгадаха предназначението му. Оказа се, че това е най-точната тригонометрична таблица в света. Трябва да се отбележи, че е създадена хиляда години по-рано, отколкото Древна Гърция се е заинтересувала от тригонометрията. В допълнение към това, че е най-старата известна тригонометрия, „Плимтън 322“ също показва нов подход за решаване на тригонометрични проблеми, в които съотношенията се използват за описване на правоъгълни триъгълници, а не на кръгове и ъгли. Тя е по-проста, но по-ефективна от днешната система.
И противно на съществуващата по-рано версия, таблетът е бил използван по всяка вероятност не от учители, за да запознаят децата с основите на математиката, а от архитекти при проектирането на храмове, дворци и канали.

КАТОЛИЦИТЕ В ДЖЕЙМСТАУН
Английските заселници, които основават Джеймстаун във Вирджиния, се противопоставят яростно на католицизма. Една от причините за преместването им в Новия свят е желанието да практикуват свободно протестантството. Те дори екзекутират един от лидерите си, когато разбират, че е католически шпионин. Очевидно да си католик в Джеймстаун, е било опасно.
По тази причина откритата в селището броеница от археолозите предизвика у тях известно недоумение. Англиканската църква тогава е в зачатъка си и се предполага, че броеницата е реликва от прехода между старата и новата система от вярвания.
Но откритие от 2015 г. разкрива нещо друго: неизвестна досега католическа клетка е действала в Джеймстаун. Под протестантската църква в града се намира гробът на Гейбриъл Арчър. Когато той почива някъде между 1608 и 1610 г., някой поставя сребърна кутия в ковчега му.
Ръждясалият артефакт е труден за отваряне. Използвана е компютърна томография, която разкрива набор, характерен за католическите погребения. Т.нар. реликварий съдържа костни фрагменти и флакон.
Възможно е в Джеймстаун да е имало скрити католици. Кралят на Испания иска папството в Новия свят и има шпиони навсякъде, включително в Лондон. Джеймстаун е имал укрепления, за да отблъсне атаката на испанците от морето, но е възможно кралят да е възнамерявал да превземе колонията отвътре.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.