CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Уникални образци в света на книгата

11/18/22 / ИЗКУСТВО
от Средновековието до днес

Книга, която работи със сгъстен въздух и електричество
culturespace.bg

Тези 15 книги от различни времена (от XV век до наши дни) имат допълнителна функция – да изненадват.
Мислите ли, че всички книги са само корица и страници, най-много със снимки?
грешно! Време е да разберете за съществуването на книги за електричество и сгъстен въздух, полукниги, двустранни, на крак, огромни, с кибрит, силуетни.

1. Миниатюрна кръгла книга (1480)


Миниатюрна книга с илюстрации, направена на ръка, вече предизвиква наслада, но ако е и много малка по размер и кръгла… Размерите на тази книга не надхвърлят 9 см в диаметър, а общият ѝ обем е 266 страници. Впечатляващо? Това не е всичко! Миниатюрният шедьовър има дължина на гръбначния стълб само 3 см, затваря се с елегантни резета, украсени със сложни гравюри… Освен това неизвестен художник от Белгия не само е проектирал всичко красиво, но и е добавил 30 уникални главни букви в началото на всеки раздел в тази християнска литургична книга на латински и френски.

2. Поясна книга (1589)
Буквално сто години по-късно се ражда малка книга с удобен формат, която е създадена по такъв начин, че е много удобно да я носите под колан или пояс. Книгата се придържа към кръста с възел и виси с главата надолу – човек може да я чете, без да я откача, при всякакви условия, така да се каже. Мечтата на любителя на книгите и много повече!

3. Двустранна книга (XVI век)


Такива книги понякога се наричат „сиамски близнаци“ и всичко това – благодарение на необичайното „дозадо“ свързване, което прави възможно комбинирането на две тематично подобни книги в една. Най-често тази техника се използва при създаването на Стария и Новия завет като една книга. (И в наше време този „трик“ се използва: през 2000 г. в издателството на ВСУ „Черноризец Храбър – Варна, излезе общата „двустранна“ стихосбирка на Марияна Хруза и Георги Венин „Угарно небе“ – бел.прев.)

4. Книга, която може да се чете по шест различни начина (XVI век)
Тази уникална книга е сложна вариация на предишната. Дозадо подвързване – отново, но вътре вече има 6 различни книги, всяка със собствена подвързия и резе.

5. Книга на крак (XVII век)
Нещо като древно огледало, тази детска книжка съдържа азбуката и няколко лесни за четене текста, а дръжката е направена така, че детето да я подхваща по-лесно (по това време книгите тежат много повече от съвременните) . Освен всичко друго, това е т.нар. „книга с рога“, чиито страници са покрити с тънък рогов слой за здравина и дори детето да изпусне първата си азбука, нищо лошо не се е случило.

6. Книга, която работи с електричество и сгъстен въздух (1949)
И така, ето ви прабабата на нашите съвременни електронни книги! Това творение е ярка илюстрация какво би се случило, ако електронните книги приличаха повече на хартиени, отколкото на таблети. Уникалната книга е създадена от испанската писателка и учителка Анхела Роблес и се захранва със сгъстен въздух. Най-удивителното е, че в нея е възможно да се заредят капсули с различни текстове и дори да се увеличат отделни фрагменти! В бъдеще създателката ѝ планирала да добави звуци, калкулатор и лампа за четене.

7. Хартиена книга с Интернет (2010)
И ето живо доказателство, че хартиените книги имат бъдеще в света на технологиите. Мигащата книга (blink: от book + link) е отпечатана с проводимо мастило, което образува връзки и бутони. Така читателят може да щракне върху всяка дума в книгата, пръстът затваря веригата и изпраща сигнал до най-близкия компютър чрез Bluetooth. Готово! Компютърът веднага ще намери тази дума и ще я обясни, ще я преведе, ще покаже снимки…

8. Най-голямата книга в света (2010)


Добър момент за уникални книги – през 2010 г. в Унгария е създадена най-голямата книга в света с височина над 4 м, отворена ширина около 7 м и тегло 1452 кг.

9. Книга с хипервръзки чрез нишки (2010)
Тази красива книга е създадена като част от дипломната работа на немски студент и се нарича „Dream Thoughts“. Това чудо е колекция от научни, философски и поетични текстове, свързани помежду си от спретнато изтъкани нишки от различни цветове. Както е пише самият автор, „Книгата е конструктивно изпълнена като модел на сън за сън… Нишките ясно показват своята обърканост и крехкост“.

10. Книга, която можете да изгорите (2013)
Красива концепция на известната книга на Бредбъри „451 градуса по Фаренхайт“ с кибрит на корицата и повърхност на кибритена кутия на гръбчето. Това е много символично за роман, в който всички хартиени книги се изгарят на кладата на невежеството.

11. Книга със сенки вместо илюстрации (2014)
Удивителната детска книга „Подвижен силует“ от японски художници разказва истории чрез силуети от светлина.

12. Сетивна книга (2014)
Новост в света на книгите, „The Girl Who Was Plugged In“ изследва изживяване при четене със 150 програмируеми светодиода в корицата и жилетка с комбинация от нагревателни, вибрационни и компресионни устройства, които активират широка гама от усещания в четеца. Например, когато четете определени редове, книгата може да предаде емоциите на главния герой чрез промяна на сърдечната честота с въздушни възглавници или чрез нагряване на определени части.

13. Книга, която може да пречисти водата (2014)
Книгата за пиене, създадена от организацията с нестопанска цел WATERisLIFE, помага на хората да пият вода. Тя е отпечатана върху филтърна хартия и е способна да убива вредните бактерии в течността. Освен това всяка страница е покрита със сребърни наночастици и убива микроби, холера, коремен тиф или Eшерихия коли. Може да върши това четири години.

14. Книга с корица-трансформатор (2014)


Специалното термично мастило на корицата на това необикновено творение се нагрява, докато четете и постепенно разкрива интересния му многослоен дизайн. Всеки дизайн е създаден от различен художник и разкрива значението на реториката като изкуство на дизайна.

15. Детска книга, от която може да израсне дърво (2015)
И тази удивителна аржентинска детска книга може да прорасне в цяло дърво! Книгата е написана, за да обясни на децата как се правят книгите и всичко е отпечатано с екологично чисто мастило върху хартия без киселина. И не само! На страниците на книгата има семена от жакаранда, така че когато детето я завърши, може да я засади в земята, да се грижи за нея и да отгледа собствено дърво, за да създаде бъдещи книги. Е, не е ли прекрасно!
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.