CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

В ДЕНЯ НА КОСМОНАВТИКАТА

04/12/21 / НАУКА
Каква информация за полета на Гагарин не беше разкрита в СССР

Юлия ПОПОВА

Полетът на Юрий Гагарин в космоса се превърна в необикновено събитие през 1961 г. не само за Съветския съюз, но и за целия свят. Усиленото внимание на специалистите обаче беше привлечено не само от полета, но и от кацането на космонавта. Едва 25 години по-късно стана известно, че Гагарин е кацнал с парашут, и то изобщо не с/в космически кораб, както всички вярваха.

ПОДРОБНОСТИ БЕЗ ПОДРОБНОСТИ
Не напразно Денят на космонавтиката се отбелязва всяка година на 12 април. На този ден през 1961 г. Юрий Гагарин извърши първия космически полет в историята на човечеството. Гагарин отсъства от планетата Земя в продължение на 108 минути, а след това, както пишат вестниците, той успешно каца в района на Саратов. Първите хора, които случайно са видели пристигналия космонавт, са Анна Тахтарова, съпруга на местен лесовъд, и нейната внучка Рита. Първо, като зърват „оранжевото чудовище“, Анна Акимовна и Рита побягват. Но Гагарин извиква, че е свой, съветски. След това Тахтарова, осъзнавайки, че си има работа с мъж, помага на Гагарин да свали шлема си. И тогава пристигат военните.
Тази история е описана в много публикации повече от веднъж. В нея винаги има достатъчно подробности. Но за едно журналистите никога не са казвали истината на света в продължение на 25 години - как каца родният космонавт. Широката общественост беше убедена, че Юрий Гагарин е излязъл на повърхността на родната си планета от пилотската кабина на космически кораб. Точно в това съветските власти се опитваха да убедят всички.

КАК БЕШЕ ВСЪЩНОСТ
Въпреки това, заслужава да се отбележи: подозренията, че Юрий Гагарин изобщо не е кацнал в космически кораб, възникват още през първите дни от празнуването на героя. Както Гелий Салаххутдинов пише в книгата си „Приключения в орбити“, по време на мащабна пресконференция един от чуждестранните журналисти директно попита Гагарин как е кацнал. Космонавтът се смущава, говори за нещо с ръководителя на събитието и отговаря на репортера по доста уклончив начин. „Главният конструктор, каза Гагарин, предполага два метода за кацане: както вътре, така и извън апарата“.
Гагарин добре знае, че няма право да дава вярната информация за метода на кацането си. Факт е, че Юрий Алексеевич наистина се катапултира и кацна на земята с парашут. Но в онези години никой не бе изобретил друг, по-безопасен метод за кацане. Това обстоятелство ни най-малко не принизява подвига на Гагарин, но той прекрасно разбира какво може да последва, ако от развърже езика си.


Причини ЗА СЕКРЕТНОСТТА
Защо е била необходима такава тайна, в крайна сметка космически полет всъщност се е състоял! Според Валери Лесников, авторът на книгата „Времето на Гагарин. 1960 – 1969 г.“, ако към подвига на съветския пионер се подходи от бюрократична гледна точка, тогава неговият полет няма да се смята за космически полет. Съгласно изискванията на FAI (Международната авиационна федерация), космическият статус се присвоява само на полет, по време на който човек стартира от земята, посещава космоса и каца на същия апарат. Ето защо властите на СССР повече от 20 години криеха факта, че Юрий Гагарин напуска космическия кораб и слиза с помощта на парашут.
Разкриването на тази тайна можеше да доведе до най-тежки последици за някого, оказал се твърде приказлив. И така, 2 години след триумфа на Гагарин, един от пилотите, които тестваха катапулта за първите космонавти, Валери Головин, разправяше на случайни събеседници в кафенета, че Юрий Гагарин е кацнал изобщо не с кораб, а с парашут. Месец по-късно Головин е отстранен от работа, а няколко седмици по-късно умира, падайки от балкона на многоетажната сграда, в която живее.
Източник: russian7.ru

Превод от руски: Георги ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.