CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

В изложбата „Началото на есента“ –

11/08/23 / ВАРНА
две пролетно млади художнички

culturespace.bg

Кремена Николова и Ирена Димитрова представят работи в съвместна изложба, озаглавена „Началото на есента“ в новата галерия „Во“, приютена в пространството на познатия на много варненци магазин „Далия“ на бул. „Мария Луиза“ №32. Изложбата е разделена смислово и визуално на две части: докосването до природата чрез рисуването от натура и дистанцирането от нея чрез работата в ателието. Художничките се обръщат към пленерния жанр, тъй като според тях общуването с природата чрез рисуването от натура е не само извор на идеи, но и почивка от „затворения“ живот в ателието.

Худ. Кремена Николова

Худ. Кремена Николова

Кремена Николова „интерпретира“ пейзажа с помощта на пастела, акварела, туша и маслото. Тази широка палитра от техники ѝ позволява да разгърне своите възможности и да демонстрира високо професионално умение. Част от работите са правени от натура, т.е. на живо пред обекта на изобразяване, други са създавани в ателието. Кремена Николова открива интересни ракурси и състояния в кътчета от Морската градина, градските квартали или в местности извън Варна. Другите работи на авторката са също вдъхновени от натурата, но съдържат и „чужди“ на нея елементи, например геометрични фигури.

Худ. Ирена Димитрова

Худ. Ирена Димитрова

Ирена Димитрова показва рисунки с туш, които представляват своеобразен съвременен аранжимент на класическия жанр на пейзажа. Част от работите напомнят традиционния китайски пейзаж с туш, но са доста по-стилизирани, други са близки до натурното изображение. Ирена ще покаже и фотографски натюрморти и пейзажи, заснети при изкуствено осветление. Според нея светлината на лампата придава особена атмосфера на фотографиите, която липсва при дневната светлина.

Няколко думи за двете художнички: Завършили са специалност „Изобразително изкуство“ в НУИ „Добри Христов“ – Варна, след което пътищата им се разделят. Кремена се дипломира във ВСУ „Черноризец Храбър“ (дизайн), а Ирена – във Висшето училище за изящни изкуства в Саар, Германия (живопис и смесени медии).

Изложбата „Началото на есента“ ще се открие на 10 ноември, петък, от 18:30 ч., и ще може да бъде разгледана до края на месеца.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.