CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

В зората на цивилизацията...

05/31/19 / МИСТИКА
Тайнствени праисторически обекти

billionnews.ru

В света има стотици загадъчни места и обекти, на които учените се опитват да разгадаят мистерията повече от десетилетия. Каменни кръгове, плочи, божества, храмове – всички тези древни исторически ценности са уникални и ни дават възможност да се върнем към миналото – към произхода на развитието на човешката цивилизация.

Карнакските камъни, Франция

Това е колекция от над три хиляди изправени камъка около френския град Карнак в Бретан. Камъните са били поставени между 4500 и 3300 г. пр.Хр. Има много теории за целта на поставянето на тези камъни. Някои учени твърдят, че камъните са свързани с астрономията и са обсерватория. Други предполагат, че са били използвани като примитивни сеизмични инструменти за определяне на земетресения.

Моаи, Остров Пасха (Великденски остров)

На Великденския остров, един от най-отдалечените населени острови на Земята, се намира една от най-странните тайни на света. Гигантските каменни статуи – моаи, са сред най-популярните туристически атракции в света. Историци и археолози се губят в хипотези – с каква цел са създадени тези статуи и защо са останали недовършени. Една от най-смелите теории за Великденския остров твърди, че островът е всъщност връх на морска планина и представлява всичко, което е останало от мъртвата цивилизация Му.

Незавършен обелиск, Асуан, Египет

В древните кариери близо до Асуан има огромно парче камък, което е предназначено за създаване на обелиск. Обелискът не е завършен, вероятно заради пукнатините, които са се образували в него още в каменните кариери (някои смятат, че работата по създаването на обелиска е била прекъсната със сила). Огромният размер на този обелиск е впечатляващ. Височината на обелиска е 42 метра, теглото – 1200 тона. За да добиете представя за височината на обелиска, сравнете го с десететажна сграда. Не всеки кран е подходящ за транспортиране на такъв обект. А как обелискът е щял да се премести от древните египтяни, остава загадка.

Антекера, Испания

Трите най-важни долмени (поставени над проходите към надгробни могили) в Испания - Cueva de Menga, Cueva de Viera и Tholos El Romeral, са едни от най-големите в света. Най-едрите камъни, използвани при тяхното изграждане, тежат 180 тона и са транспортирани от място, което е на поне една миля разстояние. Уникалното архитектурно оформление е изваяно около 3700 г. пр.Хр. Много стени имат антропоморфни илюстрации.

Джгантия, Малта

Джгантия е комплекс от два мегалитни храма на малтийския остров Гозо. Каменните храмове са построени около 3600 г. пр.Хр., което ги прави втората най-стара религиозна структура, която някога е била откривана – непосредствено след Гьобекли тепе. Трябва да се има предвид, че по това време все още е нямало метални инструменти, а колелото още не е било измислено. Смята се, че Джгантия е място, където се е почитало плодородието, тъй като са открити фигурки и статуи, свързани с този култ.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.