CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Варна – 100 години туризъм“ – съвместен проект

11/01/21 / ВАРНА
на СНЦ „Културно пространство“ и Фонд „Култура“ към Община Варна

 culturespace.bg

„Варна – 100 години туризъм“ е документален филм (с продължителност 10 мин), който показва прекрасните природни дадености, уникалното културно-историческо наследство и богатия културен календар на Варна – предпоставки градът да се развие и утвърди като морска столица и курортен център. Основната част на филма отразява съвременните насоки на модерния културен туризъм през XXI век, който превръща Варна в център на интереса на гости и туристи и през четирите сезона на годината. Богатата културна програма, осигурена от културните центрове и институции в града, както и по-атрактивните прояви от проекти, подкрепени от Фонд „Култура“, представят възможностите на Варна в областта на културата през цялата година. Лентата дава интересна информация за фестивалите, като се започне с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – първия музикален фестивал в България.
Филмът е заснел съвременните измерения на големия морски курорт и възможностите за почивка и културни преживявания на жителите и гостите на Варна. Използваните модерни техники и възможностите на заснемането с дрон показват мащаба на града, който се е утвърдил през годините като голям морски курорт, предпочитан от гости от всички краища на света. Акцент е разказът на председателя на Варненската туристическа камара Илин Димитров, който връща зрителя към историята и развитието на Варна като морски курорт и културно средище през годините.


Амбицията на създателите на филма е „Варна – 100 години туризъм“ да е първият епизод от поредица филми за Варна като кръстопът на цивилизациите и културата. Изпълнителен продуцент е Константин Генчев (фирма „Джей Кей Проджект“), Мартин Тончев е режисьор, Габриела Шкодрова – оператор (двамата са завършили специалността „Филмова и телевизионна режисура“ в НБУ и са с богат опит във филмовото студио „Филмонада“).
Планира се филмът да се покаже и в шестте висши училища в града, което ще го направи достъпен за студентската аудитория от цяла България и от различни краища на света. Субтитрите на руски и английски език ще го направят разбираем и за чуждестранните студенти, като по този начин рекламата на града ще стигне и до градовете и страните им.
Кратката и сбита форма на документалното кино съдържа голяма експресия, а наситената с емоции атмосфера на културните празници на града, красивата природа и курортите ще рекламират града на туристически панаири и изложения и международни туристически борси.
Тъй като филмът не е създаден с комерсиална цел, ще бъде предоставена възможността да се ползва за представителни цели от Община Варна, от Варненската туристическа камара, от Варненската търговско-индустриална камара, от културни организации и институти.
Технически параметри: видео формат: Full HD 1920x1080; файл: H.264/Dolby Digital; заснемане с дрон; субтитри на английски и руски език.
Филмът може да се гледа засега в You tube канала „Културно пространство“ https://www.youtube.com/watch?v=53iGNeom3uU
и на специализирания медиен сайт culturespace.bg.

Платена публикация по проект «Заснемане на филм «Варна – 100 години туризъм», финансиран от Община Варна чрез Фонд «Култура»

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.