CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Варна крие гробища на вампири

08/29/18 / МИСТИКА
Те се намират под Франгенското плато

Димитър ЩЕРЕВ

Във Варна са погребани вампири.
За това свидетелства едно от първите годишни издания на Археологическото дружество, с дата от 1909 г.
Според сведенията в книгата те се намират край сегашния квартал „Виница“, който в миналото е бил село Кестрич.
В изданието на Археологическото дружество във Варна дописният член свещеник Г. Антонов разказва за странен обичай на тамошните жители. Според написаното зловещата традиция е съществувала до 1885 г. Всеки чужденец, който е издъхвал в селото и нямал къща, бил оставян за една нощ в местната църква. На следващия ден, преди тялото да бъде заровено, човек от селото вадел стар непотребен нож и пробождал трупа в лявата страна под гушата.
Хората разказвали, че постъпвали така с мъртвите, защото са ябанджии, тоест чужденци, и тъй като нямали близки да пазят бездиханните тела вечерта в храма, трябвало да бъдат прободени, защото може котка да ги е прескочила нощес. Ако не били прободени, душата им щяла да се превърне във вампир, който да изпие кръвта на всички животни, а след това и на децата в селото.
Селяните разказали още, пише свещеник Г. Антонов, че преди пробождането, тялото било увивано в бодли от дива роза. Това се правело, за да не може мъртвеца да излезе от гроба.
Село Кестрич – сегашен квартал „Виница“, е било в близост до построената през V век крепост Кастрици. Една от теориите е, че то е създадено от франки, тъй като се намирало под Франгенското плато.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.