CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Варна – любимата столица на княз Иванко I Тертер

11/20/18 / ИСТОРИЯ
От 1386 до 1388 г. градът е бил столица на Добруджанското деспотство

Димитър ЩЕРЕВ

Варна не е само морска столица на България. Варна не е само Младежка столица на Европа за 2017 година. Варна е била и столица на държава. Да – за малко (две години), но все пак е била престолен град.
Летописецът Ханс Шилтбергер писал, че в края на XIV век съществували три страни, които се наричали България. Той смятал, че вместо една държава съществували Търновското царство, Видинското царство и Добруджанското княжество и всяко претендирало да е Българското царство.
Та от 1386 до 1388 г. Варна е била столица на Добруджанското деспотство (наричано още Добруджанско княжество, Добруджански архонат) – българска държава на територията на съвременна Добруджа, съществувала до началото на XVвек.
Още от 1369 г. нашият град е в пределите на територията, управлявана от Добротица.
След смъртта му– през 1385 г. на престола се качва синът му княз Иванко, продължител на царския за България род Тертер.
Следващата година той мести столицата от Калиакра във Варна. От тук на 27 май 1387 г.успял да изглади отношенията с Търновското царство (които били скъсани заради преминаването на деспотството от Търновската към Константинополската патриаршия) и да сключи мирен (политически) и търговски договор с Генуезката република.
През този период във Варна започва и сеченето на медни монети за нуждите на деспотството.
През следващата година султан Мурад пратил наказателен отряд, предвождан от Али паша, към българското царство заради неспазванетона васалните отношения от цар Иван Шишман. За да се презастрахова, султанът наредил да обсадят и Варна – столицата на деспотство Добруджа. Крепостта не се поддала на ударите на турците, но деспот Иванко се принудил да стане васал на султан Мурад I. След това преместил отново столицата в Калиакра.
Князът умира през 1395 г. Две години по-рано любимата му столица – Варна, е превзета от Османската империя.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.