CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Варна – любимият град на една императрица, която не можа да го притежава

07/31/18 / ИСТОРИЯ
Един от най-старите населени места в света е притегателно място за стотици, пък били и короновани особи или обикновени хора

Димитър ЩЕРЕВ

Варна – перлата на Черно море! Титла, която градът винаги е заслужавал. Та по него са „си падали“ не един или двама владетели.
Но за една от най-великите жени в историята той си остана блян. Тя покори много места, достигна до висоти, но не можа да се зарадва на любимия си град.
За това пък създаде негово копие.
Да поговорим за София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст.
За повечето това име не говори нищо. Може би само с това, че е синоним на настоящата столица на България.
Това е рожденото име на една от най-великите жени в историята на човечеството. Да – жена, която след името си носи определението Велика.

Това е Екатерина Велика. Една германка, която стана императрица на Русия. От 1762 г. до смъртта си тя е най-дълго управлявалият владетел на Руската империя, като периодът на нейното управление е наричан „Златен век“ и е сочен като пример за просветен абсолютизъм. Пълната титла на императрица Екатерина II е: С Божията милост, Ние, Екатерина Втора, Императрица и самодържица всерусийска, московска, киевска, владимирска, новгородска, царица казанска, царица астраханска, царица сибирска, господарка псковска и велика княгиня смоленска, княгиня естландска, лифландска, карелска, тверска, югорска, пермска, вятска, българска и други, господарка и велика княгиня новгородска на ниските земи, черниговска, рязанска, ростовска, ярославска, белозерска, удорска, обдорска, кондийска и на всички северни земи повелителка и господарка на иверските земи, на карталинските и грузинските царе и кабардински земи, на черкаските и горски князе и на други, наследствена господарка и притежателка.
Та същата тази германка, по рождение, е била влюбена във Варна. Тя е желаела да притежава града. Но независимо нейните успехи в не едно начинание, не могла да изпълни мечтата си. За това пък създала репликата.
С успеха си в Руско-турската война от 1768 – 1774 г. Екатерина Велика превърнала Русия във водеща сила в Югоизточна Европа. По време на войната Османската империя претърпява някои от най-тежките поражения в историята си, сред които битките при Чешме и Кахул (1770 г.). Руските войски, командвани от Александър Суворов, за пръв път преминали на юг от река Дунав. Като резултат от войната Русия получила достъп до Черно море, като заела слабонаселените степни области на днешна Южна Украйна, наречени Новорусия, където са основани градовете Одеса, Николаев, Екатеринослав (днес Днепропетровск), Херсон. Съгласно Договора от Кючук Кайнарджа, Силистренско (21 юли 1774 г.), с който е прекратена Руско-турската война от 1768 – 1774 г., Русия получила право да защитава интересите на християните в Османската империя, а Кримското ханство получава независимост от султана.
Това са историческите, но сухи данни, за създаването на град Одеса – репликата на Варна – Одесос.
Екатерина Велика не е могла да преглътне, че любимия и град не е неин. И създава друг. Друг, но кръстен точно на Одесос – населеното място, в което тя е била влюбена.
Какво е знаела за нашия град, който така е обожавала, обаче, си остана тайна. Тайна, която отдавна германката, която стана императрица на Русия, е отнесла в гроба си.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.