CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Варна влиза в букварите

12/20/18 / КУЛТУРА
Варненци в днешните учебници и учебни помагала

Георги ВЕНИН

Образователната книжнина в България вече е дело на издателски екипи и университетски консултанти, което й дава шанса да бъде по-немонополизирана (идеологически и естетически), по-индивидуализирана, и ако щете – по разнолика и дори субективна.
През годините след Десети ноември 1989 г. от варненското воинство писатели и поети в учебниците по български език и литература като че ли най-първом се появиха няколко хумористични (сатирични) реда от Людмил Станев. После сред литературната рат там се мярна и Валери Станков.
Днес в тази армия служат (без призовки) и други варненски творци – и не само пишещи.
Най-напористо присъствие (най-много наряди) дава Доно Цветков – навярно най-добрият автор на детски песни днес в България. 14 негови напеви са включени в учебници и учебни помагала за детските градини, началните и основните училища, съставени от издателствата „Анубис“, „Просвета“, „Бит и техника“: „Ало, ало, слънчице“, „Ако дал си надежда“, „Коледен звън“, „Автомобил“, „Зайче“, „Роклята на мама“, „Мишчици“, „Снежни топки“, „Теменужка“, „Слънчева дъга“, „Детско море“, „Падай, снежецо“, „Облаче“ и „Вълшебници“. В тази истинска „колонизация“ на музикалното образователно поле ярко участие има и прекрасната детска поетеса, варненката Райна Пенева. Като изключим последните две песни от списъка, които са по текстове съответно на Петя Йорданова и на Кина Къдрева, всички останали (12) песни са по нейни стихове.
И това са само тазгодишните присъствия на Доно и Райна в български учебници и помагала. Трудно е да се изброят включванията им през миналите години.
С две детски стихотворения в просветителската борса участва и варненката Руска Даскалова. Стихотворението й „Моята сестричка Ана“ е в читанката за първи клас на издателство „Булвест 2000“, а стихотворението „Мечта“ се е подслонило в раздел „Бащино огнище“ от читанката за трети клас на същото издателство.
И в учебната книжнина за средния курс има варненско присъствие: Теди Генев е автор на песента „Българийо, единствена си ти“, която дели мегдан с популярни български поп композиции в учебника по музика за девети клас на издателство „Анубис“. Текстът е на вълчидолския поет Атанас Стойчев.
Не бива да пропускаме, че аранжиментите за песните на Доно Цветков и за песента на Теди Генев са пак на варненец – Красимир Илиев.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2023, Всички права запазени.