CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ Музикален подарък за любителите на италианския барок

09/07/20 / ИЗКУСТВО
9 септември, 19:00 ч., Аулата на Икономическия университет – Варна

culturespace.bg

Ансамбъл „La Magnifica Comunità“с програма, посветена на 1500годишнината от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте (творби от Антонио Вивалди, Северио Меркаданте, Доменико Гало):Марио Карбота – флейта и пиколо; Енрико Казаца – соло цигулка и концертмайстoр
Концертът се осъществява съвместно с Италианския културен институт в България.


Енрико Казаца и ансамбълът«La Magnifica Comunità» са за първи път гости на фестивала и ще поднесат на меломаните елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика.
През 1990 г. Енрико Казаца основава «La Magnifica Comunità» - камерен оркестър, който музицира на старинни инструменти. Ансамбълът се утвърждава като един от най-авторитетните камерни оркестри от международен мащаб. Музикалната му дейност е забележима, особено с брилянтните си записи.
„La Magnifica Comunità“ се ражда като бароков инструментален ансамбъл през 1990 г. Музикантите, които го съставят, са обединени от желанието да разпространяват класическа музика, като провеждат постоянно лично и колективно проучване с убеждението, че стилистичните изследвания са от съществено значение за разбирането на музиката на всяка епоха.
„La Magnifica Comunità“ артикулира своята дейност в множество формации – от трио до камерен оркестър, като си сътрудничи с хорови състави. Ансамбълът разполага с виртуозни инструменталисти, които се ангажират в зависимост от изпълнявания репертоар. „La Magnifica Comunità“ изнася концерти и печели признанието и овациите на публиката в престижни музикални и фестивални зали по света. Енрико Казаца се утвърждава като един от най-изявените изпълнители на старинна музика. Като първи цигулар и ръководител на ансамбъла, Казаца записва интеграл на квинтетите на Бокерини за лейбъла „Brilliant“. За него той печели и наградата „Choc de Musique“. Важно признание идва от световноизвестното списание „Le Monde de la Musique“; Казаца получава възторжени отзиви и награди и от списания и уебсайтове като Diapason, Amadeus, Scherzo, Musica, списание „Fanfare“ и Musicweb.

Енрико Казаца

Винаги е вълнуващо, когато се чуят мислите на голям музикант от световна класа като Енрико Казаца…
… за ансамбъла „La Magnifica Comunità“:
„Ансамбълът носи името си от т.нар. Великолепна общност на Есте, Монселиче и Монтаняна (общини в Италия), от която произхождаме, и е определението, дадено в далечното минало на някои общности и територии, управлявани по особено добър начин, с призната автономия от Серенисима - Светлейша република Венеция ( Serenisima Republca Veneta). Ние сме старинен ансамбъл, тъй като от 1990 г. използваме исторически инструменти и древна практика на изпълнение. През последните години фокусирахме вниманието си върху италианската музика от 70-те“.
… за Антонио Вивалди:
„Той е този, който обогатява инструменталната партитура, по-специално на цигулката, с разнообразни ефекти, повлияли на инструменталната техника от онова време до наши дни. Вивалди е доминиращата фигура на инструменталната музика от началото на XVIII век. Най-впечатляващият пример за композициите на Вивалди е тъкмо „Тестът…“(вдъхновен от пейзажните картини на италианския художник Марко Ричи, Вивалди композира „Четирите сезона“ приблизително между 1720 и 1723 г. и ги публикува в Амстердам през 1725 г. в набор от дванадесет концерта, озаглавени „Il cimento dell'armonia e dell'inventione, или „Тест за новаторската хармония“), по който изнасяме първите четири концерта, озаглавени „Сезоните“. Изключително съм възхитен от мелодичното новаторство, хармоничната яснота, силното ритмично разнообразие и изразителната непосредственост на музиката му – до степен да може да претендира за нейната перфектна актуалност и съвременна жизненост“.
… за бароковата музика:
„Още от дете, от ранните години в консерваторията (консерватория „Доницети“ в Бергамо), съм възпитаван в страст към бароковата музика. Бах, Вивалди, Хендел, Джеминиани, Корели ме очароват много. Освен това през последните години изследването на историческото развитие на музиката дава по-голяма осведоменост за важността на стила, звуците и използването на древни инструменти. Това е много важно за съживяването на шедьоврите от миналото с правилна практика на изпълнение, но с нови емоции.

За концерта във Варна на 9 септември оркестърът идва в състав Изабела Лонго и Чезаре Занети – цигулки, Емилио Ерия – виола, Джордано Пегораро – виолончело, Джовани Фанчини – контрабас, Фабио Пиазалунга – клавесин.

Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА

Публикацията се финансира от Община Варна – Фонд „Култура“.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.